miercuri, 14 martie 2012

Cel puţin 43 de morţi în urma violenţelor din Siria


BEIRUT (MEDIAFAX) - Cel puţin 43 de persoane au murit în violenţele din Siria, între care numeroşi militari şi membri ai forţelor de securitate ucişi în atacuri ale rebelilor, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului, citat de AFP.
Regimul a anunţat marţi că a preluat controlul asupra oraşului rebel Idleb (nord-vest), luat cu asalt sâmbătă şi bombardat intermitent de forţele guvernamentale care încearcă să alunge rebelii.
"La trei zile după începerea operaţiunii de anvergură în oraşul Idleb (...) aceasta s-a terminat într-un timp record", potrivit cotidianului privat Al-Watan, apropiat puterii.
"Unităţile armatei au încheiat campania de percheziţii în timpul căreia au ucis şi capturat zeci de bărbaţi înarmaţi şi persoane căutate", afirmă cotidianul.
Dar militanţii şi o organizaţie neguvernamentală siriană au negat că armata a preluat controlul total asupra Idleb.
"Armata este mobilizată în oraş, dar nu putem spune că îl controlează în totalitate. Ea se află pe arterele principale şi evită să intre în cartiere", a afirmat pentru AFP Milad Fadl, militant din cadrul Comisiei generale a revoluţiei siriene.
"Armata controlează majoritatea oraşului dar există în continuare zone de rezistenţă şi lupte între rebeli şi soldaţi", a declarat la rândul său Rami Abdel Rahmane, preşedintele Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH).
Armata a bombardat marţi mai multe cartiere din oraş, provocând un număr nedeterminat de victime, a precizat el.
Bombardamentele intermitente de câteva zile au provocat, potrivit militanţilor, prăbuşirea mai multor imobile din oraş, ai cărui locuitori nu mai au apă şi electricitate.
AFP nu poate confirma aceste informaţii din cauza măsurilor drastice impuse de autorităţi presei străine.
Rebelii desfăşoară atacuri din ce în ce mai îndrăzneţe împotriva forţelor regimului lui Bashar al-Assad.
În provincia Idleb - o regiune muntoasă de la graniţa cu Turcia -, şase militari au murit într-un atac al rebelilor în oraşul Maarret al-Noomane împotriva unui baraj amplasat în apropiere de sediul partidului Baas, aflat la putere.
În provincia Deraa (sud), unde îşi are originea revolta, 12 membri ai serviciilor de securitate au fost ucişi într-o ambuscadă a rebelilor în timp ce se îndreptau către Dael pentru a desfăşura o campanie de arestări, potrivit OSDH.
Pe de altă parte, la Maarret al-Noomane, au fost ucişi şapte civili, între care un adolescent în vârstă de 14 ani. Şase dintre ei au fost ucişi de forţele guvernamentale, în timp ce se aflau într-o maşină ce transporta răniţi, potrivit OSDH.
Pe de altă parte, şapte civili au fost ucişi în oraşul Homs (centru) de forţele guvernamentale şi shabbiha (miliţiile loiale regimului), în timp ce o femeie a murit în urma tirurilor armatei la Tall Kalakh.
În provincia Alep (nord), un tânăr a fost împuşcat mortal în oraşul Azaz, situat la graniţa cu Turcia, unde au izbucnit lupte între rebeli şi armată, soldate cu moartea unui soldat. Violenţele au loc "la mai puţin de cinci kilometri de frontiera turcă", a declarat pentru AFP Mohammad Halabi, purtătorul de cuvânt al militanţilor din Alep.
În provincia Damasc, patru civili au fost ucişi, dintre care trei prin tiruri de mitralieră în satul Bakhaa şi un tânăr în timpul percheziţiilor la Duma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu