miercuri, 28 martie 2012

Reprezentanții OSCE vizitează batalionul din Coșnița


CHIŞINĂU, Martie 28, 2012 – Ne exprimăm speranţa că conflictul transnistrean va fi soluţionat în timpul apropiat, deoarece R. Moldova are nevoie de pace şi stabilitate.

Declaraţia respectivă a fost făcută miercuri, 28 martie, de reprezentantul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) din Chişinău, Yonko Totevski, în cadrul vizitei de familiarizare în Batalionul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii (FMMP), dislocat în localitatea Coşniţa, raionul Dubăsari.

Comandamentul subunităţii a organizat pentru reprezentanţii OSCE, Yonko Totevski şi colegul său, Oleg Baiandin, un briefing informativ cu privire la misiunea Batalionului din Coşniţa ca parte componentă a FMMP în Zona de Securitate a R. Moldova. Totodată, reprezentanții OSCE s-au documentat la fața locului cu infrastructura subunităţii şi dotarea cu echipament şi tehnică militară.

De asemenea, în cadrul vizitei la Coşniţa, reprezentanţii OSCE au vizitat cazarma, cantina şi punctul medical. În acest context, Yonko Totevski a apreciat deschiderea pe care o manifestă comandamentul militar şi şi-a exprimat speranţa că partea transnistreană va demonstra o deschidere similară în viitor.

”Scopul misiunii OSCE în R. Moldova este să facilităm comunicarea între toate părţile interesate şi să consolidăm eforturile de menţinere a păcii inclusiv prin transparenţa FMMP. Ne exprimăm speranţa că conflictul transnistrean va fi soluţionat în timpul apropiat, deoarece R. Moldova are nevoie de pace şi stabilitate”, a afirmat Yonko Totevski.

De menţionat că vizita reprezentanţilor OSCE în Batalionul din Coşniţa, a avut loc în contextul ”Principiilor de colaborare între misiunea OSCE și Comisia Unificată de Control din Zona de Securitate”, document semnat la 10 decembrie 2004.

FMMP sînt compuse din trei contingente: a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, Forţelor Armate ale organelor constituţionale ale R. Moldova şi a administraţiei de la Tiraspol. Unităţile militare ale contingentelor sînt dislocate în diferite locaţii: a Federaţiei Ruse — la Bender (cu o subunitate în oraşul Dubăsari); a organelor constituţionale a R. Moldova — la Cocieri, Coşniţa şi Varniţa; a administraţiei de la Tiraspol — la Dubăsari şi Grigoriopol.

În total în Zona de Securitate, care are lungimea de 225 km şi lăţimea între 12 — 20 km, sînt dispuse 15 posturi şi circa 1500 de militari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu