miercuri, 7 martie 2012

Libia/autonomie: ţări arabe sprijină 'răscoala' din estul ţării



Tripoli, 7 mar /Agerpres/ - Autorităţile de tranziţie din Libia au acuzat marţi, fără să le numească, unele ţări arabe ce sprijină 'răscoala', referindu-se la autonomia proclamată în timpul dimineţii de şefii de triburi şi miliţii din estul Libiei.

'Unele ţări frăţeşti, din păcate, finanţează şi sponsorizează răscoala produsă în Est pentru a nu fi contaminate de revoluţie', a declarat Mustafa Abdeljalil, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie /CNT/ la putere, într-o conferinţă de presă la Tripoli.

'Frica de revoltă le-a făcut pe aceste ţări frăţeşti să sprijine răscoala', a estimat Abdeljalil.

'Ceea ce se întâmplă astăzi este începutul unei conspiraţii împotriva ţării. Este o problemă extrem de periculoasă ce ameninţă unitatea naţională', a spus el, avertizând împotriva unor 'consecinţe periculoase' ce ar putea conduce la o Libie divizată şi nedemocratică.

'Libia, de la început, este o ţară cu o capitală, Tripoli', a adăugat el.

Mii de persoane au asistat marţi dimineaţă la o ceremonie de proclamare a independenţei Cirenaicăi /est/, în timpul căreia a fost de asemenea numit un Consiliu pentru a administra afacerile acestei regiuni, marginalizată în timpul celor 42 de ani de domnie a colonelului Gaddafi şi de unde a pornit revolta în urmă cu un an, aminteşte AFP.

'Consiliul interimar al Cirenaicăi a fost stabilit sub conducerea lui şeic Ahmed Zubair al-Senussi pentru a gestiona afacerile regiunii şi a apăra drepturile locuitorilor săi', precizează un comunicat.

Consiliul recunoaşte totuşi CNT pe care îl califică drept un 'simbol al unităţii ţării şi reprezentant legitim /al Libiei/ la summiturile internaţionale'.

CNT, care şi-a mutat sediul de la Benghazi la Tripoli după eliberarea ţării, de-abia îşi exercită autoritatea în întreaga ţară. Mulţi dintre foştii rebeli i-au ignorat apelurile de a se plasa sub autoritatea guvernului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu