luni, 28 noiembrie 2011

Tiruri pakistaneze la originea raidului NATO de sâmbătă


Kabul, 28 nov /Agerpres/ - Tiruri provenind de la un post militar pakistanez se află la originea atacului aerian al NATO de sâmbătă, în care au pierit 24 de militari pakistanezi la frontiera cu Afganistanul, relevă luni Wall Street Journal citând responsabili afgani şi occidentali. Potrivit publicaţiei americane, preluate de AFP, intervenţia elicopterelor şi avioanelor de luptă a fost destinată să protejeze trupe afgane şi ale Forţei Internaţionale a NATO (ISAF) crezându-se că acestea au nimerit sub focul combatanţilor talibani. 'Au existat focuri de arme împotriva soldaţilor din armata afgană, care au cerut sprijin /aerian/ şi asta este ceea ce s-a întâmplat', a declarat, sub rezerva anonimatului, un responsabil afgan.

Potrivit AFP, guvernul de la Kabul crede că focurile de armă proveneau de la o bază militară pakistaneză şi nu de la insurgenţii din centura tribală dintre cele două ţări, zonă considerată de Washington un fief al reţelei Al Qaida. Această versiune este susţinută şi de responsabili afgani care activează în zona de frontieră, dintre care unul aparţinând poliţiei afirmă că autorităţile pakistaneze au fost avertizate din timp în legătură cu loviturile aeriene ale NATO. 'A fost o operaţiune de apărare', a afirmat la rândul său un responsabil occidental, confirmând că forţele afgane şi NATO 'se aflau sub focul /soldaţilor/ unei baze militare pakistaneze'.

Pakistanul a protestat vehement duminică pe lângă SUA, afirmând că şi-ar putea revizui cooperarea în lupta antiteroristă, la o zi după ce aviaţa NATO spulberase postul de control.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu