joi, 17 noiembrie 2011
Militarii Armatei Naţionale reambalează deşeurile de pesticide din Clocuşna
CHIŞINĂU, Noiembrie 17, 2011 – Problema pesticidelor rămase din perioada sovietică în R. Moldova este pe cale de a fi soluţionată. Un pas concret în această direcţie este operaţiunea de pregătire pentru evacuarea şi distrugerea a 200 tone de deşeuri de pesticide depozitate în raioanele Ocniţa, Căuşeni şi Cantemir.
Datorită unui Memorandum de înţelegere semnat între Ministerul Mediului şi Agenţia Cehă pentru Dezvoltare, proiectul „Reducerea impactului asupra mediului, cauzat de pesticidele perimate în Moldova” a fost demarat în primă instanţă în satul Clocuşna, raionul Ocniţa. În cadrul proiectului implementat de compania cehă „DEKONTA” în cooperare cu un detaşament chimic al Armatei Naţionale, 20 tone de pesticide din localitatea respectivă sînt reambalate în materiale care permit exportul mărfurilor periculoase în străinătate.
Potrivit locotenent-colonelului Mariana Grama, şef secţie ecologie şi protecţia mediului din cadrul Comandamentului Logistic, proiectul în cauză este estimat la 500 mii euro.
„Scopul proiectului este evacuarea şi distrugerea deşeurilor din trei depozite raionale. Este vorba despre 200 tone de deşeuri de pesticide, care au fost centralizate şi reambalate cu suportul financiar al NATO şi Guvernului Republicii Moldova, în raioanele Ocniţa (satul Clocuşna), Căuşeni (satul Gradiniţa) şi Cantemir (satul Ciobalaccia)”, a subliniat Mariana Grama.
Sursa citată a adăugat că deşeurile vor fi evacuate în Germania şi distruse de compania germană „SAVA”. Totodată, Grama a precizat că proiectul întitulat „Reducerea impactului asupra mediului, cauzat de pesticidele perimate în Moldova”, va soluţiona doar parţial pericolul ecologic în Moldova.
„Pe teritoriul R. Moldova există încă alte circa 5800 tone de pesticide, dar deocamdată nu există fonduri pentru evacuarea şi distrugerea lor. Ministerul Apărării poartă în prezent negocieri cu diferiţi subiecţi internaţionali care să susţină lichidarea deşeurilor de pesticide”, a accentuat locotenent-colonelul Mariana Grama.
De menţionat că la reambalarea pesticidelor din Clocuşna se respectă toate normele de siguranţă în operaţiuni cu risc de intoxicare. Detaşamentul este dotat cu echipament chimic de protecţie şi de decontaminare de ultimă generaţie, iar la fiecare 45 minute lucrate au obligatoriu un răgaz de 15 de minute. Pesticidele sînt reambalate atît în butoaie ermetice, cît şi în palete care corespund standardelor europene, iar evacuarea loc în Germania este planificată anul viitor.
Primarul de Clocuşna, Ruslan Goreacii, a declarat că pesticidele păstrate în depozitul satului zeci de ani au fost un factor de risc sporit.
„Starea ecologică în localitate s-a înrăutăţit în ultimii ani, iar analizele efectuate au demonstrat că apa din fîntîni nu mai corespunde normelor de întrebuinţare”, a declarat primarul de Clocuşna, care a precizat că din cauza calităţii apei, elevii din liceul satului sînt aprovizionaţi cu butelii de apă potabilă. „Consider că derularea acestui proiect va avea un impact pozitiv pentru localitate, iar sătenii vor avea parte de un mediu mai bun”.
De remarcat că adiţional un Acord de implementare între Guvernul R. Moldova şi Organizaţia Alianţei Nord - Atlantice pentru Întreţinere şi Aprovizionare cu privire la distrugerea pesticidelor a fost semnat de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa la 22 iunie 2011. Documentul este în proces de ratificare în Parlamentul R. Moldova şi prevede distrugerea a 1269 tone de deşeuri de pesticide din 15 depozite raionale.
Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu