marți, 8 noiembrie 2011

CARLOS, DIN NOU JUDECAT


Carlos Şacalul, figură proeminentă a terorismului internaţional, a revendicat peste o sută de atentate care s-au soldat cu moartea a 1.500-2.000 de persoane. Teroristul, care este din nou judecat în Franţa, începînd de luni, pentru patru atentate soldate cu 11 morţi şi 150 de răniţi care au avut loc în urmă cu 30 de ani, după cum relatează France 24, a făcut aceste declaraţii într-un interviu publicat duminică la Caracas, transmite AFP. Referitor la victimele din rîndul civililor ale atacurilor teroriste pe care le-a condus, venezueleanul Ilici Ramirez Sanchez, cunoscut sub numele de Carlos Şacalul, a precizat că au fost foarte puţine, potrivit interviului apărut în cotidianul El Nacional.

“Am calculat că nu se ajunge la zece la sută. Printre cei 1.500-2.000 de morţi, nu au fost mai mult de 200 de victime civile”, a declarat el în interviu acordat prin telefon la 27 şi 28 octombrie, transmite Moldpres. Principalele acte teroriste de care este bănuit Carlos, în calitate de organizator sau autor, se întind pe o perioadă de zece ani, între sfîrşitul lui 1973 şi începutul lui 1984. Procurorii francezi au anunţat că dovezile provenite din Germania de Est, România şi Ungaria dovedesc implicarea lui Carlos în comiterea atentate. De asemenea, confrm autorităţilor franceze, Carlos a scris două scrisori care dovedesc veridicitatea acuzaţiilor.

Pînă în prezent, Carlos Şacalul nu a revendicat decît luarea celor 70 ostatici la sediul OPEC de la Viena. Atacul, comis în decembrie 1975, s-a soldat cu trei morţi. Venezueleanul, în vîrstă de 62 de ani, a mai dezvăluit că, sub conducerea sa, au fost comise peste 100 de atacuri, în opinia sa foarte bine realizate, refuzînd să ofere detalii.

“Terorismul va exista atîta timp cît imperialiştii îşi vor menţine întîietatea la nivel mondial. Sînt duşmanul teroriştilor ca Statele Unite şi Israelul”, a continuat el, după care i-a făcut o aluzie discretă preşedintelui venezuelean, Hugo Chavez, autor în 2009 al unor afirmaţii elogioase la adresa lui Ilici Ramirez Sanchez.

Convins că va fi eliberat, Carlos afirmă că se va alătura guvernului condus de Chavez pentru a-l ajuta să se apere pe calea armelor. Aflat în închisoare din 1994, Carlos Şacalul a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea, la Paris, în 1975, a doi poliţişti şi a unui informator.

Ilich Ramirez Sanchez s-a născut la Caracas la data de 12 octombrie 1949, fiind fiul unui bogat avocat venezuelean, care era un marxist înfocat. După ce a petrecut o perioadă într-o tabără cubaneză de pregătire pentru luptele de gherilă, Carlos a plecat la studii la Londra şi la Moscova.

A început să sprijine cauza palestiniană, iar în 1973 s-a alăturat Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei, o mişcare radicală fondată de George Habbash şi Wadie Haddad, la care au aderat mulţi militanţi din Occident şi în special din Germania.

El a primit numele de cod „Carlos" şi s-a antrenat în multe tabere din Iordania şi Irak.

Porecla „Şacalul" a apărut pentru prima dată în cotidianul The Guadian în 1975. Carlos a devenit celebru în decembrie 1975, după ce grupul său de commando a intrat în sala de conferinţe din Viena, unde s-au întâlnit miniştrii statelor membre ale cartelului OPEC, luând 11 ostatici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu