luni, 21 noiembrie 2011

Independent de Belgrad, sârbii din nordul Kosovo iau în calcul un referendum pentru separarea de republica autoproclamată


Belgrad, 21 nov /Agerpres/ - Etnicii sârbi din nordul Kosovo iau în considerare desfăşurarea unui referendum privind separarea de republica autoproclamată, a anunţat duminică secretarul de stat pentru Kosovo şi Metohija din guvernul belgrădean, Oliver Ivanovic, transmite B-92.

Potrivit acestuia, sârbii kosovari sunt extrem de nemulţumiţi din cauza presiunii exercitate de Bruxelles, care insistă asupra aplicării cât mai rapide a înţelegerilor obţinute în cursul dialogului dintre Pristina şi Belgrad. De aceea, în opinia sa, 'nu ar constitui o surpriză dacă sârbii din nordul Kosovo vor autoproclama independenţa acestei regiuni a ţinutului'.

Conducerea a patru municipalităţi situate la nord de râul Ibar - Kosovska Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok şi Leposavić - sunt gata practic să facă un astfel de pas - a subliniat oficialul belgrădean, în opinia căruia, 'sârbii din nordul Kosovo nu ar trebui subestimaţi'.

'Ei nu vor cere avizul Belgradului sau sprijin de la el în această privinţă', a avertizat secretarul de stat sârb, atrăgând atenţia că un asemenea pas ar destabiliza serios situaţia din Kosovo şi Metohija, potrivit ITAR-TASS. 'Aceasta ar putea provoca nu numai ciocniri violente în nord, dar, de asemenea, în enclavele din sudul regiunii', a mai spus el.

Într-un interviu pentru mass-media belgrădeană, şeful districtului Kosovska Mitrovica, Radenko Nedeljkovic, a confirmat această informaţie. Potrivit acestuia, nordul Kosovo ia în considerare la modul cel mai serios proclamarea independenţei de restul regiunii. 'Dacă Bruxellesul îşi va continua presiunile pentru stabilirea graniţelor /albanezilor din Kosovo/ precum şi alte acţiuni împotriva noastră, vom organiza un referendum şi ne vom declara independenţa' indiferent de ce vor alţii, a avertizat Radenko Nedeljkovic, citat de ITAR-TASS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu