vineri, 18 noiembrie 2011

Germania, Marea Britanie şi Franţa vor să prezinte ONU o rezoluţie de condamnare a Siriei


NEW YORK, ONU (MEDIAFAX) - Germania, Marea Britanie şi Franţa intenţionează să prezinte Adunării Generale a ONU o rezoluţie de condamnare a reprimării sângeroase a manifestanţilor din Siria, dând asigurări că beneficiază de o susţinere-cheie din partea ţărilor arabe, au anunţat joi mai mulţi diplomaţi, relatează AFP.
Cele trei ţări europene intenţionează să prezinte acest text Comitetului Drepturilor Omului al Adunării Generale, pentru un vot care ar urma să aibă loc marţi, au anunţat oficiali germani.
Succesul unui asemenea demers ar putea spori presiunea asupra Consiliului de Securitate al ONU, în legătură cu criza din Siria. Rusia şi China au opus luna trecută un vot de veto unei rezoluţii de condamnare a abuzurilor comise de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad care, potrivit ONU, a ucis cel puţin 3.500 de persoane.
Ambasadorii britanic, francez şi german s-au întâlnit miercuri, la ONU, cu omologii lor arabi, după ce Liga Arabă a dat un ultimatum de trei zile preşedintelui al-Assad pentru a pune capăt reprimării violente din ţara sa, a anunţat un purtător de cuvânt al misiunii germane.
"A existat o susţinere puternică pentru a continua demersurile cu un proiect de rezoluţie. Anumite delegaţii arabe şi-au exprimat chiar intenţia de a se afla între iniţiatorii rezoluţiei", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Iordania, Marocul, Qatarul şi Arabia Saudită sunt de acord să facă parte dintre iniţiatorii rezoluţiei, iar alte state arabe urmau să se alăture, de asemenea, acestei iniţaitive, a anunţat ambasadorul britanic la ONU, Mark Lyall Grant.
"Proiectul de rezoluţie prezentat astăzi este rezultatul consultărilor directe cu membrii Ligii Arabe, un răspuns la evenimente critice de pe teren, în Siria", a adăugat Mark Lyall Grant.
"Lumea arabă a transmis un mesaj foarte clar. Încălcările grave ale drepturilor omului şi suferinţele poporului sirian trebuie să înceteze", a declarat, de asemenea, ambasadorul german la ONU, Peter Wittig.
"Apreciem că există o susţinere puternică pentru o rezoluţie în Adunarea Generală. Sperăm ca acest lucru să îi arate lui al-Assad cât de izolat este", a adăugat Peter Wittig.
Însă ambasadorul german a subliniat că este imperativă o condamnare a regimului lui Bashar al-Assad din partea Consiliului de Securitate.
"Să nu ne amăgim. Nu există niciun substitut pentru o acţiune a Consiliului de Securitate. Încă aşteptăm să vedem Consiliul îndeplinindu-şi responsabilităţile şi pe membrii săi că nu resping apelurile lansate din regiune", a subliniat el.
Rusia şi China au opus un vot de veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate asupra Siriei, pe 4 octombrie. Brazilia, India, Africa de Sud şi Libanul s-au abţinut.
Rusia şi-a reiterat joi opoziţia faţă de o acţiune ONU. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Occidentul şi Liga Arabă ar trebui să nu îl vizeze doar pe al-Assad, ci să ceară şi opoziţiei siriene să dea dovadă de reţinere. La rândul său, Guvernul chinez şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" faţă de evenimentele din Siria.
"Este o oportunitate rară pentru Adunarea Generală să intervină acolo unde Consiliul de Securitate a eşuat în mod lamentabil, din cauza votului de veto şocant chinez şi rus şi a pasivităţii Indiei, Braziliei şi Africii de Sud", a subliniat Philipe Bolopion, directorul Human Rights Watch (HRW) pentru ONU.
"Sperăm ca un mare număr de ţări să urmeze, acum, paşii Ligii Arabe şi să îi spună în mod clar preşedintelui al-Assad că omorurile trebuie să se oprească", a adăugat el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu