luni, 21 noiembrie 2011

Conferinţă pentru reorganizarea armatei libiene


Tripoli, 21 nov /Agerpres/ - O conferinţă deschisă duminică la Benghazi, având ca obiect reorganizarea armatei libiene, îşi propune să discute în special integrarea civililor care au luptat împotriva forţelor lui Muammar Gaddafi, informează AFP.

Această primă 'conferinţă generală a armatei naţionale', care se desfăşoară sub auspiciile Ministerului Apărării în cadrul Consiliului Naţional al Tranziţiei /CNT/, se va încheia miercuri. Ea îşi propune să examineze mijloacele de a 'reorganiza' şi de a 'reconstitui o armată naţională', a explicat unul dintre ofiţerii responsabili de organizarea ei, colonelul Kamal Lakhdhar. Participanţii la conferinţă îşi propun să discute, de asemenea, despre 'integrarea (în rândurile armatei) a revoluţionarilor civili care şi-au amestecat sângele şi sudoarea cu cele ale noastre pe front', a adăugat el.

În timpul conflictului, mii de civili s-au constituit în brigăzi şi au luat armele împotriva forţelor regimului, fiind uneori încadrate cu ofiţeri ai armatei care dezertaseră. Unii dintre aceşti 'thowar' (revoluţionari) îi privesc totuşi pe membrii fostei armate cu neîncredere, chiar cu ostilitate.

Circa 150 de ofiţeri şi subofiţeri se reuniseră joia trecută la Al-Baida (în estul ţării) pentru a-l numi pe generalul Khalifa Haftar nou şef al Statului Major al armatei, încercând să pună CNT în faţa faptului împlinit şi să accelereze reconstituirea oficială a armatei. 'Dorinţele de acum nu vor fi puse în aplicare. Numirea se va face mai târziu, după intrarea în vigoare a legii peste câteva zile', a reacţionat ministrul apărării, Jalal al-Degheily, care asista la conferinţă. 'Noi ţinem în continuare la alegerea noastră', a declarat pentru AFP unul dintre ofiţerii prezenţi la reuniunea de la Al-Baida, Nasser Bousnina.

Mai mulţi ofiţeri, precum şeful unei brigăzi care i se opusese anterior lui Khalifa Haftar, au afirmat că acceptă la comanda armatei orice persoană 'care nu ar fi părtinitoare'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu