vineri, 18 noiembrie 2011

Terorismul din Sahel: Sărăcia şi armele libiene, preocupări în rândul experţilor


Alger, 18 nov /Agerpres/ - Experţi internaţionali, reuniţi la Alger, au subliniat joi că sărăcia favorizează terorismul în regiunea crucială Sahel şi au subliniat din nou riscul ca nu cumva armele libiene să ajungă la extremişti, relatează AFP.
Aproximativ 150 de experţi din cadrul Forumului global de luptă împotriva terorismului /FGLT/ au participat la o reuniune cu uşile închise la Alger începând de miercuri pentru a studia mijloacele de a ajuta populaţiile din ţări precum Mauritania, Mali, Niger şi Algeria.
Potrivit unor surse diplomatice, s-a constatat existenţa unor opinii convergente în cursul acestui forum, prezidat de Algeria şi Canada şi la care au fost prezente circa 30 de ţări, inclusiv SUA, Turcia, Rusia Japonia, Libia, precum şi Uniunea Europeană.
O preocupare comună o reprezintă activitatea în Sahel a organizaţiei Al-Qaida din Maghrebul Islamic /Aqmi/.
Aqmi, care ar avea circa 400 de membri înarmaţi, potrivit unor diverse surse, ''profită de incapacitatea statului şi ocupă teren'', a indicat un expert european sub rezerva anonimatului.
Lucrările forumului s-au încheiat fără să fie difuzat vreun comunicat.
FGLT a fost înfiinţat pe 22 septembrie la New York, la iniţiativa coordonatorului american pentru lupta antiteroristă al Departamentului de Stat american, Daniel Benjamin, care a fost prezent la Alger.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu