vineri, 4 noiembrie 2011

Majoritatea militarilor americani vor părăsi Irakul până la jumătatea lunii decembrie


WASHINGTON (MEDIAFAX) - Cei mai mulţi dintre 34.000 de militari americani aflaţi încă în Irak vor părăsi regiunea până la jumătatea lunii decembrie, a declarat, joi, comandantul adjunct al trupelor americane din Irak, generalul Thomas Spoehr, citat de AFP.
În 2007, când fostul preşedinte George W. Bush a decis trimiterea de efective suplimentare pentru a face faţă insurecţiei, în Irak se aflau 170.000 de militari americani.
Statele Unite urmează să retragă toţi militarii din Irak până la sfârşitul anului, după ce negocierile privind menţinerea câtorva mii de membri ai forţelor americane şi după sfârşitul anului 2011 au eşuat.
Spoehr a precizat că armata americană a redus semnificativ şi numărul bazelor din Irak, de la 92 la 12.
Dintre cele două milioane de piese de echipament care urmează să fie evacuate, 600.000 se află încă în Irak, printre acestea numărându-se şi 20.000 de vehicule şi remorci, a adăugat el.
"În fiecare secundă, se află pe drum 55 de convoaie, respectiv 1.600 de camioane; este o operaţiune de anvergură", a apreciat el, comparând operaţiunea cu Red Ball Express, de realimentare a trupelor americane care înaintau către Germania venind din vestul Franţei.
Convoaiele care transportă echipamente se îndreaptă către Kuwait, în timp ce militarii părăsesc Irakul pe calea aerului.
Statele Unite au însă în vedere trimiterea de efective suplimentare în Kuwait - unde se află deja 23.000 de militari -, pentru a putea intreveni în cazul unei deteriorări a situaţiei din Irak sau a unei ameninţări din partea Iranului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu