luni, 21 noiembrie 2011

NATO avertizează contra unor 'aşteptări nerealiste' în lumea arabă


Ottawa, 21 nov /Agerpres/ - Populaţia nu trebuie să aibă 'aşteptări nerealiste' asupra păcii sau democraţiei pe termen scurt în multe ţări din lumea arabă cuprinse de convulsii majore de la începutul anului, a avertizat duminică un înalt responsabil al NATO.

'Regiunea este cuprinsă de un proces dificil şi complicat de reforme', a declarat James Appathurai, asistent adjunct al secretarului general al NATO pentru afaceri politice, în timpul unui Forum de securitate internaţională la care au participat în acest weekend circa 300 de experţi la Halifax, Nova Scotia /estul Canadei/. 'Este important ca publicul să nu aibă aşteptări nerealiste cu privire la viteza acestui proces' sau să nu îşi imagineze că rezultatul este cel dorit, a adăugat el. 'Trebuie să fim răbdători, să oferim sprijin acolo unde putem, dar nu ne putem impune', a mai spus el. Appathurai a reafirmat că Alianţa atlantică nu planifică nicio acţiune în Siria, după succesul misiunii ei în Libia, care s-a încheiat în urma morţii la sfârşitul lunii octombrie a colonelului Muammar Gaddafi.

Reprimarea manifestaţiilor antiguvernamentale a făcut peste 3.500 de morţi, potrivit ONU, de la începutul anului în Siria, iar regimul preşedintelui Bashar al-Assad a rămas inflexibil în ciuda izolării sale internaţionale crescânde. 'Nu există nicio discuţie asupra unui rol al NATO în Siria', a declarat Appathurai, precizând că 'responsabilitatea protejării' civililor nu se traduce în mod automat prin operaţiuni militare ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord /NATO/. În Libia, NATO a intervenit în virtutea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, aminteşte AFP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu