miercuri, 5 septembrie 2012
Sute de militari afgani suspectaţi de atacuri împotriva NATO au fost arestaţi sau excluşi din armată
KABUL (MEDIAFAX) - Sute de militari afgani suspectaţi de atacuri împotriva trupelor NATO şi împotriva cărora s-au găsit dovezi de implicare au fost arestaţi sau excluşi din armata afgană, a anunţat Ministerul Apărării miercuri, relatează AFP.
În jur de 45 de militari din ISAF, forţa NATO în Afganistan, au murit în 2012 din cauza unor atacuri comise de soldaţi sau poliţişti afgani. În august, o treime din pierderile străine sunt legate de aceste atacuri din interior.
"Până acum, sute de persoane au fost fie arestate, fie excluse din armată. Noi am găsit probe împotriva anumitor persoane. Altele, suspecte, au fost, de asemenea, arestate", a declarat generalul Zahir Azimi, purtător de cuvânt la Ministerul Apărării, fără să ofere mai multe precizări.
"Toţi militarii arestaţi sau excluşi (din armată) sunt afgani. Nu se află străini printre ei", a continuat el în timpul unei conferinţe de presă, adăugând că "atacurile din interior" reprezentau "o sursă de îngrijorare" pentru Guvernul afgan.
Comandamentul forţelor speciale americane în Afganistan a suspendat temporar, duminică, antrenamentul a circa 1.000 de poliţişti afgani în aşteptarea unei noi verificări a identităţilor şi personalităţilor colegilor lor deja mobilizaţi, în scopul evitării oricărei infiltrări talibane.
La rândul său, preşedinţia afgană şi-a exprimat "neliniştea crescândă" faţă de atacurile din interior. Problema trebuie să fie studiată cu măsuri "prudente şi stricte" pentru a evita ca "inamicul" să mai aibă libertate să "împiedice eforturile Afganistanului" de a ameliora forţele sale de securitate, potrivit aceleeaşi surse.
Hamid Karzai a luat decizia în august de a "controla fiecare persoană care lucrează pentru forţele de securitate afgane", a anunţat purtătorul său de cuvânt Aimal Faizi în cadrul unei convorbiri cu jurnaliştii AFP şi ziarului britanic The Times.
"Atacurile din interior" relevă "responsabilitatea mutuală" a ISAF (forţa internaţională NATO) şi Afganistanului, a adăugat el, observând că "ambele părţi ar trebui să facă tot posibilul pentru a rezolva problema".
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu