vineri, 28 septembrie 2012

Ofensivă a armatei siriene împotriva unor cartiere ale rebelilor

Damasc, 28 sep /Agerpres/ - Trupele guvernamentale au lansat un asalt împotriva unor cartiere rebele din nordul capitalei Damasc, distrugând case şi efectuând arestări, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului şi militanţi, informează AFP.

'Forţele siriene au lansat un asalt împotriva cartierelor Barze, Qaboun şi Jobar din Damasc. Ele au blocat drumurile ce duc spre cartiere, au arestat cetăţeni.

Comisia generală a revoluţiei siriene, de asemenea o reţea de militanţi antiregim, a raportat o 'campanie de securitate şi militară de anvergură', în trei cartiere din capitala siriană.

Comitetele locale de coordonare (LCC), o altă reţea antiregim, au raportat că 'tancuri au fost desfăşurate în cartierul Barze (...) în mijlocul tirurilor pentru a-i teroriza pe locuitori'.

Miercuri, un dublu atentat revendicat de un grup jihadist, Frontul al-Nosra, a vizat sediul statului major sirian din Damasc. Patru gardieni au fost ucişi în atac, potrivit regimului sirian.

Confruntări de o amploare 'fără precedent' şi 'pe mai multe fronturi' zguduiau vineri şi Alep, al doilea cel mai important oraş sirian, unde rebelii au anunţat cu o zi în urmă o bătălie 'decisivă', relatează France Presse, citând localnici şi un ONG.

Un fum alb, provocat de bombardamente şi schimburi de focuri, acoperea metropola din nordul ţării, a observat un corespondent AFP aflat la faţa locului.

'Luptele sunt fără precedent şi nu s-au oprit de joi. Înainte, confruntările se derulau pe o stradă sau două dintr-un sector, acum este vorba despre mai multe fronturi', a afirmat pentru agenţia franceză de presă Rami Abdel Rahman, preşedintele Observatorului sirian al drepturilor omului.

În cartiere din centrul oraşului controlate de regim şi până în prezent scutite de violenţe, precum Suleimaniye şi Sayyed Ali, localnicii au anunţat la rândul lor pentru AFP tiruri 'fără precedent'. 'Confruntările şi tirurile nu s-au oprit. Toată lumea este terorizată. Nu am mai asistat până acum la aşa ceva', a afirmat Ziad, 30 de ani, care locuieşte şi munceşte în Suleimaniye.

Conform Observatorului şi localnicilor, aceste cartiere au fost vizate de tiruri de mortieră de o intensitate inedită din partea rebelilor. 'Este prima dată când văd aşa ceva în Sayyed Ali. De obicei, se aud două, trei tiruri, dar în această noapte a fost ceva fără precedent', a precizat un localnic, sub rezerva anonimatului. Pe de altă parte, cartierele deţinute de rebeli, din est, au fost bombardate neîncetat începând de joi de armată, a constatat corespondentul AFP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu