joi, 27 septembrie 2012

Ample acţiuni de protest în Grecia şi Spania

Atena, 27 sep /Agerpres/ - Mai mult de 120 de manifestanţi au fost reţinuţi miercuri la Atena în urma ciocnirilor violente cu poliţia în timpul unei ample acţiuni de protest faţă de măsurile de austeritate şi a reducerilor bugetare planificate, la care au participat, în funcţie de surse, între 50.000 de şi 100.000 de persoane, transmite agenţia de presă locală Ana.

Manifestanţii, adunaţi în faţa clădirii parlamentului, au aruncat cu pietre şi cocteiluri molotov în direcţia forţelor de ordine. Ca ripostă, poliţia elenă a recurs la gaze lacrimogene, tunuri de apă şi bastoane.

Angajaţii care nu au ieşit în stradă au protestat printr-o grevă de 24 de ore, la iniţiativa celor mai mari două uniuni sindicale elene. De fapt, întreaga Grecie a fost paralizată miercuri din cauza acestei greve naţionale. În aeroporturi, zborurile au fost anulate, circulaţia de feroviară, de asemenea. Nu au funcţionat nici magazinele şi nici farmaciile, precum şi nici instituţiile de stat.

Acţiunii de protest s-au alăturat până şi ziariştii şi angajaţii Centrului de meteorologie din Grecia.

Mitinguri şi marşuri de protest au avut loc în toate marile oraşe, nu doar în capitala Atena.

Manifestaţia a fost prima de această amploare de la instalarea la putere în luna iunie a noii coaliţii de guvernământ conduse de premierul conservator Antonis Samaras, potrivit AFP.

Economia elenă se află în al cincilea an de recesiune. Din mai 2012, guvernul elen beneficiază de o asistenţă financiară internaţională, întrucât ţara nu are bani pentru a-şi achita datoria suverană. În acest timp, Greciei i-au fost acordate două tranşe de asistenţă financiară (110 miliarde de euro şi 140 de miliarde de euro), ceea ce nu a contribuit însă prea mult la reglementarea situaţiei din economie, iar reducerea costurilor a condus la recesiune, dat fiind faptul că a scăzut puterea de cumpărare a angajaţilor la stat.

Mii de persoane au umplut din nou, miercuri seară, Plaza Neptuno din capitala spaniolă, din apropierea Congresului Deputaţilor, pentru a repeta acţiunea 'Încercuieşte Congresul', transmite postul public de televiziune. Cu o zi înainte, manifestaţia s-a încheiat în primele ore ale dimineţii, şi cu 64 de răniţi şi 35 de persoane arestate în urma confruntărilor unora dintre protestatari cu forţele de ordine.

Poliţia a blocat din nou toate străzile care duc înspre sediul legislativului spaniol, iar în preajma acestuia sunt desfăşurate impresionante dispozitive de securitate, cu numeroşi agenţi ai forţelor de ordine, precum şi mai multe furgonete ale poliţiei.

Manifestanţii cer şi miercuri demisia guvernului şi formarea unui nou for legislativ.

După ce la manifestaţia de marţi au avut loc confruntările menţionate, prefectul Madridului, Cristina Cifuentes, a declarat că 'poliţia s-a confruntat cu un atac disproporţionat' din partea unor 'radicali şi grupuri antisistem', şi a subliniat faptul că aceştia din urmă s-au folosit de manifestaţia autorizată şi care s-a desfăşurat paşnic, pentru a crea probleme. La rândul său, ministrul spaniol de interne, Jorge Fernández Díaz, a subliniat că forţele de ordine au acţionat cu 'profesionalism extraordinar'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu