miercuri, 19 septembrie 2012

Regimul sirian ia în calcul utilizarea armelor chimice, 'într-o ultima instanţă' (presa)

Londra, 19 sep /Agerpres/ - Regimul sirian ia în calcul utilizarea 'într-o ultimă instanţă' a armelor chimice împotriva propriului popor, afirmă un general sirian, care a dezertat şi care se prezintă ca fiind fostul responsabil pentru arsenalul chimice al Damascului, într-un interviu apărut miercuri în ziarul britanic The Times, preluat de AFP.

Generalul Adnan Sillu susţine că a dezertat acum trei luni după ce a participat la o reuniune la nivel înalt cu privire la utilizarea armelor chimice contra rebelilor şi populaţiei. 'Am avut discuţii serioase cu privire la utilizarea armelor chimice, inclusiv asupra modului de utilizare şi în ce zone', a afirmat, adăugând că referitor la armele chimice 's-a discutat ca la un mijloc de ultimă instanţă, cum ar fi pierderea controlului asupra unei zone importante, precum Alep'.

În prezent, generalul se află în Turcia, de unde a şi acordat interviul publicaţiei britanice, în care afirmat că regimul de la Damasc ar putea recurge la armele chimice împotriva populaţiei. El a insistat că tocmai posibilitatea ca regimul sirian să recurgă la armele chimice împotriva populaţiei civile l-au determinat să dezerteze.

Luni, revista germană Der Spiegel a afirmat că armata siriană a efectuat teste cu arme chimice la sfârşitul lunii august în apropiere de Safira, la est de Alep.Cinci sau şase obuze fără substanţe chimice, dar destinate unui război chimic, au fost lansate de tancuri şi avioane pe un teren numit Diraiham, în deşertul din apropierea localităţii Shanasir, potrivit săptămânalului german, care citează martori. La testele respective au participat şi ofiţeri iranieni, presupuşi membri ai corpului de elită Gardieni ai Revoluţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu