sâmbătă, 15 septembrie 2012

Ministrul Apărării: România va începe retragerea trupelor din Afganistan de la jumătatea anului viitor

Corespondenţii RRA, Mario BALINT şi Radu DOBRIŢOIU, în Afganistan, în 2001.

Sibiu, 15 sep /Agerpres/ - România va începe procesul de retragere a trupelor din Afganistan, de la jumătatea anului viitor, în conformitate cu un calendar al operaţiunilor ce este în dezbatere împreună cu aliaţii ţării noastre, a declarat sâmbătă, la Sibiu, ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu, prezent la şedinţa Comitetului Militar NATO, cel mai înalt for de conducere al Alianţei Nord-Atlantice.
'România salută decizia summit-ului de la Chicago, ca, începând din 2014, NATO să îndrituiască forţele afgane să-şi asume responsabilităţi în domeniul securităţii. Calendarul nostru este în curs de dezbatere cu aliaţii. În principiu vom începe retragerea (din Afganistan, n.r.) începând cu jumătatea anului viitor, urmând ca după 2014, în deplin acord cu aliaţii, conform principiului 'împreună am intrat, împreună ieşim din Afganistan', să asigurăm o prezenţă minimală în scopul asigurării condiţiilor de instruire şi a mentorship-ului pentru forţele de securitate afgane', a spus ministrul Apărării Naţionale.
Comitetul Militar al NATO, cel mai înalt for de decizie militară al Alianţei, se reuneşte la Sibiu, în formatul şefilor apărării din cele 28 de ţări membre ale NATO. Aceştia vor discuta despre operaţiunile Alianţei, aflate în desfăşurare, precum şi aspecte-cheie de pe agenda Organizaţiei, potrivit unui comunicat al MApN.
Provocările mediului general de securitate, stadiile transformării NATO şi revizuirea structurii Statului Major Militar Internaţional (IMS) sunt câteva dintre temele care vor fi discutate în cadrul conferinţei Comitetului Militar al NATO.
Şefii apărării din cele 28 de ţări membre ale NATO vor discuta şi despre operaţiile Alianţei aflate în desfăşurare în Afganistan şi în Balcanii de Vest, precum şi aspecte-cheie de pe agenda Organizaţiei.
Aceasta este prima reuniune a şefilor apărării în acest format, după summitul NATO de la Chicago, şi prima care se desfăşoară în România.
Conferinţa a fost deschisă, sâmbătă, de preşedintele Comitetului Militar al NATO, general Knud Bertels, şi ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu. La finalul lucrărilor va fi ales noul director general al Statului Major Militar Internaţional (IMS), partea executivă a Comitetului Militar.
Generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful SMG, gazda reuniunii, va avea întâlniri bilaterale cu omologi din alte ţări, în cadrul cărora vor fi abordate aspecte privind participarea ţării noastre în teatrele de operaţii la misiuni aflate sub mandat NATO, procesul de transformare a Armatei României şi modalităţile de întărire a cooperării militare bilaterale.

Un comentariu:

  1. Pai daca pleaca americanii noi ce sa mai facem acolo ca fara ei mananca afganii la urmatorul mic dejun. Noi nu avem capacitatea sa supravietuim acolo fara sprijinul unei mari puteri occidentale. De fapt stii si tu foarte bine. Dar poza articolului face toti banii.:)

    RăspundețiȘtergere