joi, 27 septembrie 2012

Un comandant rebel sirian afirmă că abandonează insurecţia

Damasc, 27 sep /Agerpres/ - Un comandant rebel sirian însoţit de un grup de combatanţi a anunţat miercuri, într-o conferinţă a opoziţiei tolerată de regim, că abandonează insurecţia şi se întoarce în rândul armatei regulate.

'Am decis să ne întoarcem în rândurile armatei şi să cooperăm cu Ministerul Reconcilierii Naţionale' creat după începutul conflictului în urmă cu 18 luni, a declarat locotenent-colonelul Khaled Abdel Rahman Al-Zamel, în faţa unei reuniuni a unor grupuri de opoziţie la Damasc.

Printre persoanele prezente la această întâlnire figurau diplomaţi ruşi, iranieni şi chinezi, trei ţări aliate regimului Assad care se confruntă cu o insurecţie pe care încearcă să o înăbuşe, notează AFP.

'Soluţia în Siria nu poate fi găsită prin recurgere la arme, la violenţă, explozii sau uciderea de nevinovaţi', a declarat comandantul. 'Suntem cu toţii sirienii, respingem o revoluţie ce începe cu vărsare de sânge'.

El a a fost prezent la reuniune în calitate de comandant al Armatei Siriene Libere /ASL/, formată din dezertori şi civili ce au luat armele împotriva regimului, pentru regiunea din sudul ţării. În jur de zece combatanţi se aflau în spatele lui, dar nu au luat cuvântul.

Participanţii la conferinţă au aplaudat anunţul acestui comandant, care i-a chemat de asemenea pe alţi rebeli să abandoneze insurecţia.

Un corespondent al AFP la faţa locului a declarat că intervenţia lui Zamel a fost o surpriză.


Acest gen de anunţuri de întoarcere în rândul armatei este un fapt rar în conflictul din Siria, unde protestul popular paşnic s-a transformat într-o rebeliune armată confruntă cu represiune din partea regimului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu