joi, 27 septembrie 2012

Afganistan: Posibilă revenire la putere a talibanilor după 2014 (raport)


Kabul, 27 sep /Agerpres/ - Talibanii ar putea reveni la putere în Afganistan după retragerea forţelor NATO în regiune, la sfârşitul lui 2014, deoarece guvernul prooccidental de la Kabul va fi incapabil să reziste din punct de vedere economic şi militar, se afirmă într-un raport al Fundaţiei Carnegie pentru Pace, preluat de AFP.

'Regimul afgan se va prăbuşi cu siguranţă în următorii câţiva ani', se arată în documentul intitulat 'Afganistan: În aşteptarea talibanilor', redactat de francezul Gilles Dorronsoro, un cercetător specializat în problema afgană.

'Începând cu 2014, se va limita nivelul susţinerii americane privind regimul afgan. Un nou război civil se va sfârşi cu o victorie talibană', estimează analistul francez.

Retragerea forţelor coaliţiei internaţionale, care i-a înlăturat pe talibani de la putere în 2001, va fi urmată 'automat de o ofensivă talibană, în special în estul şi în sudul ţării', conform aceleiaşi surse. Aceasta îi recomandă actualei puteri de la Kabul să asigure securitatea în oraşele care o susţin, apreciind că regimul afgan prooccidental ar urma să piardă controlul în zone rurale cu populaţie paştună şi în provinciile situate la graniţa cu Pakistanul.

În următorii doi ani, autorităţile afgane se vor confrunta cu o criză multiplă: economică /lipsa sprijinului occidental/, instituţională /nesiguranţa alegerilor prezidenţiale/ şi militară, explică documentul care prognozează o 'deconstrucţie a regimului' de la Kabul.

Potrivit aceluiaşi scenariu, forţe rebele, care vor primi încontinuu noi întăriri, îşi vor asigura treptat succesul militar pornind de la stadiul local, până la nivelul întregii ţări.

Această posibilă victorie talibană ar fi rezultatul unei 'strategii ratate' aplicate de coaliţia NATO condusă de SUA în Afganistan, care va lăsa în urmă o situaţie mult mai gravă decât după înlăturarea talibanilor de la puterea pe care au deţinut-o în perioada 1996-2001.

Opinia lui Gilles Dorronsoro nu este însă împărtăşită de analiştii politici şi militari ai Alianţei Nord-Atlantice. Aceştia dau asigurări că forţele afgane vor fi suficient de puternice pentru a permite regimului de la Kabul să reziste oricărei insurecţii.

În prezent, în Afganistan sunt desfăşuraţi peste 130.000 de soldaţi străini. Coaliţia NATO în Afganistan nu a fost în măsură să pună capăt insurecţiei talibane şi planează spectrul unui nou război civil în această săracă ţară asiatică, conchide AFP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu