joi, 27 septembrie 2012

Jumătate dintre israelieni se tem pentru supravieţuirea ţării lor în cazul unui război cu Iranul /sondaj/


Tel Aviv, 27 sep /Agerpres/- Majoritatea israelienilor consideră ridicat riscul izbucnirii unui conflict militar între ţara lor şi Iran în cursul anului viitor, iar jumătate dintre ei se tem pentru continuitatea existenţei statului evreu în eventualitatea unui asemenea război, relevă datele unui sondaj publicat joi de cotidianul Haaretz şi preluat de agenţia EFE.

Potrivit sondajului realizat de Universitatea din Tel Aviv, numai un sfert dintre cei chestionaţi nu se tem pentru viitorul statului Israel în cazul declanşări acestui conflict, cotidianul atrăgând atenţia asupra scăderii autoîncrederii tradiţionale a populaţiei israeliene.

Apariţia acestui sondaj survine la o zi după ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, au folosit fiecare expresii dure împotriva părţii adverse.

Netanyahu a calificat ziua de miercuri drept 'o zi neagră' pentru 'cei care au rămas în sala Adunării Generale a ONU să asculte cuvintele pline de ură' ale liderului iranian. La rândul său, preşedintele israelian, Shimon Perez, a calificat drept 'neruşinată şi o dovadă a profundei sale ignoranţe a istoriei' intervenţia lui Ahmadinejad în care acesta din urmă acuza SUA şi Israelul că încearcă să intimideze ţara sa cu armele nucleare şi i-a catalogat pe americani şi pe israelieni ca fiind 'sionişti necivilizaţi'.

Un oficial israelian de rang înalt a declarat joi că în discursul pe care îl va rosti de la tribuna Adunării Generale a ONU, premierul Netanyahu va cere instituirea unei 'linii roşii' pentru programul nuclear iranian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu