miercuri, 19 septembrie 2012

George Maior: Ameninţarea teroristă este în creştere, dar nu este vorba de una directă sau iminentă

Bucureşti, 18 sep /Agerpres/ - Ameninţarea teroristă este în creştere, dar nu este vorba de una directă sau iminentă, a declarat marţi directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, la finalul şedinţei Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii instituţiei care a aprobat Raportul de activitate pe anul 2011.
'Din punct de vedere al ameninţării teroriste, am menţionat către comisie că această ameninţare este în creştere datorită unor factori pe care i-am explicitat în cadrul comisiei şi că ne concentrăm mai mult pe acest fenomen. Nu este vorba despre o ameninţare directă sau iminentă, dar este o ameninţare în creştere şi aţi văzut evoluţii în Europa şi în ţările vecine legate de fenomenul terorist care ne îngrijorează şi pe noi. Am menţionat şi anumite schimbări care au apărut la nivel de management al serviciului, în acest interval, alte aspecte legate de dezvoltarea serviciului, de modernizarea, de dotarea sa', a subliniat George Maior.
El a dorit să le mulţumească parlamentarilor pentru faptul că a avut oportunitatea de a prezenta raportul SRI pe 2011, 'un raport foarte consistent privind starea securităţii naţionale a României în acel an'. Raportul a fost adoptat de comisie şi urmează să fie prezentat în cadrul plenului Parlamentului.
'Raportul conţine multe referiri la principalele ameninţări, riscuri dar şi oportunităţi pentru securitatea naţională a României în anul trecut. Am evidenţiat faptul că majoritatea informărilor noastre au fost transmise guvernului. În principal 58 la sută din aceste informări au fost transmise guvernului şi 28 - 29 la sută preşedintelui, având în vedere faptul că anul 2011 s-a caracterizat şi din punct de vedere al securităţii naţionale prin efectele acestei crize economice şi financiare, guvernul având îndatorirea principală şi misiunea de a solicita informaţii, de a consuma informaţii pe aceste chestiuni. Evident, au fost transmise şi autorităţilor locale foarte multe informări, în jur de 2000 şi ceva. Dar aici avem o problemă consistentă, că la nivelul preşedinţilor de CJ sau a prefecţilor nu se solicită eliberarea de certificate ORNIS astfel încât sunt şi situaţii mai delicate din aceste puncte de vedere. unele autorităţile pur simplu nu pot fi informate datorită lipsei acestor documente. Ca o apreciere generală, serviciul a elaborat şi un document strategic în 2011 'SRI in era informaţională' prin care încercăm să ne adaptăm la aceste provocări noi ale dezvoltării tehnologice şi să facem faţă unor noi ameninţări de tipul celor cibernetice cu care am început să fim afectaţi şi în 2011', a mai spus directorul SRI.
George Maior a calificat discuţia cu parlamentarii Comisiei pentru controlul activităţii SRI ca fiind una bună în care conducerea serviciului a încercat să răspundă cât mai bine la întrebările şi la problemele ridicate de aceştia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu