joi, 27 septembrie 2012

Dumitru Prunariu, la 60 de ani: Aproape că nu am simţit trecerea anilor

Bucureşti, 27 sep /Agerpres/ - Dumitru Prunariu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Spaţiale Române şi unicul român care a efectuat un zbor în spaţiul cosmic, membru de onoare al Academiei Române, împlineşte joi 60 de ani.
Într-o declaraţie acordată AGERPRES, cu o zi înainte de aniversare, el a spus că aproape nu a simţit trecerea timpului. 'Pentru că a venit o serie întreagă de vârste, care se numesc importante, aş spune chiar în ultimele două decenii, şi cu atâtea probleme, treburi, activităţi interne şi internaţionale, aproape că n-am simţit trecerea anilor. Pur şi simplu constat că vârstele vin şi trec', a afirmat, miercuri, cosmonautul, pentru care important este să mai fie 'suficient de verde' pentru a face faţă activităţilor pe care le desfăşoară.
Prunariu spune că îşi onorează obligaţiile pe plan internaţional, care sunt legate şi de poziţia sa internă, ca preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Spaţiale Române, dar şi ca reprezentant al României în Comitetul de relaţii internaţionale al Agenţiei Spaţiale Europene, organism în care ţara noastră este, de la începutul acestui an, membru cu drepturi depline.
În acelaşi timp, cosmonautul român îşi desfăşoară activitatea într-un grup de experţi guvernamentali, organizat pentru a elabora un studiu împreună cu 14 specialişti din alte state privind măsurile de transparenţă şi creştere a încrederii între ţări în domeniul activităţii spaţiale.
Dumitru Prunariu este implicat direct şi în activitatea Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, unica asociaţie profesională, neguvernamentală, educaţională a tuturor astronauţilor şi cosmonauţilor din lume, al cărei preşedinte, pentru trei ani, a fost ales anul trecut.
'Acum lucrez intens pentru definitivarea detaliilor legate de organizarea congresului nostru anual, planetar, cum îi spunem, din Arabia Saudită', a spus Prunariu, adăugând că pentru anul viitor există o promisiune fermă din partea Germaniei că va organiza reuniunea.
Ca membru al Academiei Internaţionale de Astronautică, cosmonautul român va participa, duminică, la Neapole (Italia), la Congresul internaţional de astronautică.
Soţul, părintele şi bunicul Dumitru Prunariu este unul fericit. 'Nepoţica cea mare a trecut deja spre nouă ani, este în clasa a treia, fratele ei are cinci ani împliniţi, va merge şi el la şcoală în anul pregătitor, iar nepoţica cea mică a împlinit trei ani', a spus Prunariu, adăugând că are, 'normal, nişte nepoţi superbi', cu care se înţelege foarte bine.
La aniversarea din acest an, Dumitru Prunariu o are alături pe soţia sa, Rodica Prunariu, cu care a fost coleg de facultate, actualmente diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, din 2007 ambasadorul României în Armenia. 'Ea şi-a prelungit puţin concediul pentru a fi alături de mine la această frumoasă aniversare', a mai spus Prunariu.

***
Dumitru Dorin Prunariu, singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic, s-a născut la 27 septembrie 1952, la Braşov. A absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din Bucureşti (1976), în această perioadă fiind deja pilot sportiv în cadrul aerocluburilor din Bucureşti şi Braşov. A obţinut mai târziu doctoratul în domeniul zborului spaţial (1985). A beneficiat de o bursă în cadrul Institutului Internaţional de Management în Aviaţie din Montreal (Canada, 1991), fiind primul român care a urmat cursurile institutului.
A lucrat ca inginer la Întreprinderea de construcţii aeronautice IAR Ghimbav (1976 - 1977). A urmat cursurile Şcolii militare de ofiţeri în rezervă pe care a absolvit-o în 1977. În aceeaşi perioadă a fost selecţionat în cadrul grupului de candidaţi cosmonauţi români pentru programul 'Intercosmos'. În 1978 a devenit ofiţer activ al Armatei Române.
Între anii 1978 şi 1981 a participat la ultimele pregătiri pentru zboruri cosmice pilotate pe nave de tip 'Soiuz' şi laboratoare speciale de tip 'Saliut', la Centrul de pregătire a cosmonauţilor 'Iuri Gagarin' de lângă Moscova. Echipajul din care făcea parte a fost desemnat pentru efectuarea primului zbor cosmic româno-sovietic.
Astfel, în seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20,17 (ora Bucureştiului), a decolat în spaţiul extraterestru cu nava 'Soiuz 40', care a efectuat joncţiunea cu complexul orbital 'Saliut 6-Soiuz-T4'. Revenirea pe Pământ a avut loc la 22 mai 1981, zborul durând aproape opt zile, timp în care s-au derulat 22 de experimente ştiinţifice. În urma acestui zbor, Dumitru Prunariu a devenit primul cosmonaut român şi al 103-lea cosmonaut din lume ajuns în spaţiu.
Reîntors în ţară, a fost, între anii 1981 şi 1989, instructor-şef în cadrul Comandamentului aviaţiei militare şi profesor asociat la Facultatea de Aeronave din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti. La 7 ianuarie 1990 este numit adjunct al ministrului Transporturilor şi şef al Departamentului Aviaţiei Civile, funcţie deţinută până în 16 iulie 1991. Din toamna anului 1991 a revenit în cadrul Comandamentului aviaţiei militare. În anul 1992 a devenit membru în Biroul Permanent al Agenţiei Spaţiale Române, iar din 1998 şi până în 2004 a ocupat funcţia de preşedinte al agenţiei.
Între anii 2005 şi 2008 a fost preşedintele Consiliului de Administraţie al Agenţiei Spaţiale Române, iar din 2004 este preşedinte de onoare al ASR.
La începutul anului 2004, Dumitru Prunariu a fost numit ambasador în Rusia, fiind rechemat în ţară în mai 2005.
Preşedinte al Comitetului pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic (COPUOS) (mandat: iunie 2010 - iunie 2012). Este preşedinte de onoare al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) şi preşedintele Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic (Association of Space Explorers - ASE), membru al Comisiei de astronautică şi aeronautică a Secţiei de Ştiinţe Tehnice a Academiei Române, al Federaţiei Aeronautice Internaţionale; membru corespondent al Academiei Internaţionale de Astronautică (din 1992); membru de onoare al Academiei Americano - Române de Arte şi Ştiinţe înregistrată în California (SUA) (mai 2002).
În 1985 a fondat, împreună cu alţi 24 de cosmonauţi din 12 ţări, 'Asociaţia Exploratorilor Spaţiului Cosmic', care a devenit în 1993 membru observator al Comitetului ONU pentru utilizarea în scopuri paşnice a spaţiului extraatmosferic.
În 1984 a fost decorat, de Societatea germană de astronautică, cu medalia 'Hermann Oberth' pentru merite în dezvoltarea cosmonauticii.
În anul 2000, a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul naţional 'Steaua României' în rang de Mare Ofiţer. La 19 mai 2011, ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, i-a conferit Emblema ''Onoarea Armatei României'', în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României.
Este autor a numeroase articole de specialitate, comunicări ştiinţifice şi al unor cărţi scrise în colaborare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu