marți, 17 mai 2011

Mitingul poliţiştilor s-a încheiat. Reorganizarea va avea loc pînă la sfîrşitul anului!


Bucureşti, 17mai /Agerpres/ - Cele câteva sute de poliţişti ce au participat, marţi, la un miting de protest în Piaţa Constituţiei din Capitală, şi-au încheiat acţiunea, când au aflat că deputaţii au amânat luarea unei decizii privind Legea ce prevedea disponibilizarea 9.500 de persoane din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).
'Am fost puţini azi la protest pentru că nu mai avem curaj. Am suferit, profesional şi legal prea mult după mitingul din 26 septembrie 2010,' a declarat Marin Gruia, preşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual - SNPPC, afiliat CNS 'Cartel ALFA'.
Sindicaliştii protestează faţă de proiectul de lege privind măsurile de încadrare a MAI în bugetul aprobat pentru 2011. Documentul iniţiat de minister prevede, în esenţă, disponibilizarea a peste 9.500 de poliţişti, jandarmi şi pompieri.
Sindicaliştii susţin că pentru acest an s-a hotărât şi anularea principalelor drepturi acordate prin lege personalului care este scos din Sistemul de siguranţă naţională şi ordine publică.
Confederaţia Naţională Sindicală 'Cartel ALFA' se pronunţă categoric, alături de SNPPC, împotriva proiectului de lege privind măsurile de încadrare în bugetul aprobat pentru 2011 iniţiat de către MAI, atât din cauza consecinţelor sale periculoase pentru ordinea publică cât şi din punct de vedere etic-social.
SNPPC cer Guvernului Boc să retragă acest proiect de lege.
'În caz contrar, Guvernul se face responsabil de toate problemele grave ce vor decurge din afectarea severă a calităţii siguranţei şi ordinii publice prin reducerea numărului poliţiştilor mai ales acum, pe fondul amplificării abaterilor consemnate pe fond de criză economică şi financiară', susţine Bogdan Iuliu Hossu, preşedinte al CNS Cartel ALFA.
Sindicaliştii precizează că această lege urmează să reglementeze o disponibilizare masivă a personalului din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) fără ca poliţiştilor să li se acorde salarii compensatorii, spre deosebire de alte categorii profesionale care primesc în continuare aceste salarii, fapt ce generează discriminări între diferitele categorii de lucrători. O altă sancţiune aplicată poliţiştilor este aceea că ei nu vor fi incluşi în programe de reconversie profesională.
,,Proiectul de lege este în contradicţie totală cu Strategia de ordine publică pe care acelaşi guvern şi-a asumat-o, prin HG 1040/2010', mai spune liderul Cartelului ALFA.
Confederaţia Naţională Sindicală 'Cartel ALFA' şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că un număr de poliţişti disponibilizaţi în baza criteriilor impuse de conducerea ministerului se vor putea, practic, considera abandonaţi de stat, după mai mulţi ani de carieră şi restricţii sociale acceptate. 'Prin reducerea considerabilă a numărului real de poliţişti, disponibilizarea pe care MAI încearcă să o impună prin proiectul de lege va pune în pericol calitatea ordinii publice în România şi este de natură să afecteze procesul de aderare la spaţiul Schengen', susţine şi liderul poliţiştilor Marin Gruia.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, marţi, că reformarea, reorganizarea şi modernizarea poliţiei se vor face în 2011, fie cu sprijinul sindicatelor, fie fără acesta.
Ministrul Traian Igaş a spus că marţi a avut loc o întâlnire la sediul MAI la care au participat inclusiv membri ai Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP), indicând astfel că şi sindicatele au fost consultate privind modificările din instituţie.
Potrivit ministrului, fiecare şef de armă a discutat cu reprezentanţii structurilor pe care la conduc, în fiecare judeţ şi au convenit astfel o cifră pentru disponibilizări.
Ministrul de Interne a subliniat că tot ce a făcut referitor la reorganizarea MAI a pornit de la bună-credinţă şi a urmat consultării structurilor vizate, inclusiv a celor de arme.
"Modernizarea, reformarea şi reorganizarea poliţiei se vor face în anul 2011, fie cu sprijinul sindicatelor, fie fără", a afirmat Igaş.
Traian Igaş a amintit că România are un număr de poliţişti peste media europeană, precizând că, în plus, s-a înfiinţat şi Poliţia Locală, care a preluat o parte din atribuţiile de ordine publică. Astfel, s-a creat un surplus de personal care "prejudiciază" bugetul de stat.
Dincolo de aspectele financiare, reorganizarea MAI este necesară pentru modernizarea şi eficientizarea instituţiei, etape pe care ministrul vrea să le parcurgă până la sfârşitul anului, a precizat Igaş.
Peste 100 de poliţişti au participat, marţi, la un protest în Piaţa Constituţiei, cerând parlamentarilor să nu voteze un proiect de lege care prevede disponibilizarea a 9.500 de persoane din MAI. Acţiunea s-a încheiat în jurul orei 13.00, cu o oră mai devreme decât se preconizase, după ce dezbaterile din Parlament au fost amânate.
Sindicaliştii au depus o moţiune la Camera Deputaţilor, semnată de toţi membrii, iar fiecare deputat a găsit pe pupitrul său această moţiune care conţine argumentele pentru a nu fi făcute disponibilizări.
Vicepreşedintele Cartel Alfa, Toader Paraschiv, a spus că secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, i-a împiedicat să depună acel memoriu, dar până la urmă au fost ajutaţi de Tudor Chiuariu şi Adrian Solomon pentru ca fiecare deputat să primească un exemplar din această moţiune.
Sindicaliştii au adus în Piaţa Constituţiei poliţişti cu feţele din carton blurate, despre care au spus că simbolizează poliţiştii din carton pe care îi vrea ministrul Igaş, care să nu vorbească, să nu comenteze, să nu participe la mitinguri, să accepte orice, chiar să stea fără salarii.
Protestatarii au spus că au venit în stradă pentru a atrage atenţia deputaţilor că sunt puşi în faţa unui "fapt inedit" şi pentru a le cere să-i respecte pe cetăţenii care i-au ales şi pentru a respinge acel proiect de lege.
Poliţiştii l-au huiduit pe ministrul Traian Igaş, în opinia lor cel mai slab ministru de Interne, "un Pinocchio, o marionetă" şi i-au cerut demisia lui şi întregului Guvern.
La rândul său, preşedintele Sed Lex, Vasile Lincu, a susţinut că poliţiştii nu trebuie să mai aibă culoare sindicală, ci trebuie să se unească într-o singură forţă de care cei din MAI să se teamă.
În opinia lui, conducerea MAI nu a fost în stare nici să găsească soluţii pentru evitarea disponibilizărilor, nici să analizeze soluţiile primite, ocupându-se de doi ani de divizarea mişcării sindicale.
Sindicaliştii SNPPC acuză MAI că ar fi dezinformat Comisiile parlamentare asupra numărului real de poliţişti care funcţionează în România. Reprezentantul MAI ar fi "conexat fals" diverse informaţii europene cu scopul de a susţine iniţiativa legislativă a ministerului, mai spun sindicaliştii, care afirmă că au "demascat" dublul standard al evaluărilor MAI şi l-au prezentat deputaţilor, împreună cu alte contraargumente.
Comisiile de administraţie şi de apărare ale Camerei Deputaţilor au decis, în 2 mai, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei, să aprobe proiectul legii privind disponibilizările din MAI, iar în ziua următoare actul normativ a fost votat pe articole.
Proiectul privind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat al MAI pe anul 2011 prevede că numărul de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare în activitate, soldaţi şi gradaţi voluntari, preoţi militari, funcţionari publici şi personalul contractual din MAI se va reduce la nivelul ordonatorilor de credite astfel încât să asigure, pentru 2011, încadrarea în cheltuielile bugetare şi în numărul maxim de posturi aprobate.
Senatul a respins acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu