marți, 10 mai 2011

AFGANISTAN - SITUAŢIE COMPLEXĂ



Cel puţin cinci civili au fost ucişi şi patru răniţi, luni, de un kamikaze care a detonat dispozitivul exploziv aflat asurpa sa, în apropierea unui birou al administraţiei locale din estul Afganistanului, au indicat surse oficiale afgane, citate de AFP. Atacul s-a produs la Qarghayi, în provincia Laghman, şi a fost lansat de 'duşmani ai Afganistanului', a indicat o oficialitate afgană, recurgînd la un termen utilizat de autorităţi pentru a-i desemna pe talibani sau alţi insurgenţi islamişti. Purtătorul de cuvînt taliban Zahihullah Mujahid a revendicat atentatul în numele mişcării pe care o reprezintă. Săptămâna trecută, talibanii au anunţat reluarea ofensivei de primăvară la nivelul întregii ţări, în pofida prezenţei în această ţară a aproximativ 130.000 de soldaţi ai Forţei internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan, din care peste două treimi sînt soldaţi americani, şi a creşterii numărului de forţe locale afgane. Însă, instruirea forţelor de securitate afgane, care trebuie să preia în 2014 actuala misiune a trupelor ONU în Afganistan, trebuie ameliorată de urgenţă, conchide un raport al asociaţiei nonguvernamentale Oxfam publicat marţi. În 2010, cel puţin 10 % dintre pierderile civile în Afganistan /2.777 civili ucişi în total, cifră în creştere cu 15 % faţă de anul precedent/ erau imputabile forţelor de securitate înseşi, estimează asociaţia, potrivit AFP.

Într-un raport intitulat 'No Time to Lose' /Nu este timp de pierdut/, Oxfam invită la intensificarea formării forţelor de securitate afgane, culpabile de numeroase abuzuri împotriva populaţiei civile. Mai multe zeci de mii de membri ai forţelor de securitate nu au primit nicio instrucţie pînă în prezent, ori militarii americani trebuie să-şi înceapă retragerea în luna iulie, iar NATO şi-a fixat obiectivul de a remite afganilor responsabilitatea pentru securitatea ţării lor pînă la sfârşitul anului 2014. 'În timp ce responsabilităţile sînt transmise tot mai mult forţelor de securitate afgane, riscul este mare de a vedea crescînd vertiginos numărul violărilor drepturilor omului', avertizează Oxfam, care consideră necesară şi instituirea unui sistem de control, cu sancţiuni pentru poliţiştii şi soldaţii culpabili de abuzuri.

Asociaţiile umanitare care acţionează în Afganistan au semnalat numeroase încălcări ale drepturilor omului din partea forţelor de poliţie şi a militarilor afgani: civili sînt ucişi sau maltrataţi în timpul raidurilor nocturne, copii sînt recrutaţi fără să li se verifice vîrsta, devenind uneori victime ale abuzurilor sexuale, omorurilor şi tratamentelor dure, inclusiv violurilor. Raportul recomandă autorităţilor să se asigure că noii recruţi nu au comis încălcări ale drepturilor omului, să se întărească şi să se amelioreze formarea lor /care a fost redusă de la opt la şase săptămîni şi rămâne prea centrată pe mînuirea armelor/, să crească numărul de femei în rîndul forţelor de securitate şi să se garanteze deschiderea de anchete independente în caz de abuz.

Oxfam /Oxford Committee for Famine Relief/ este o confederaţie internaţională formată din 14 organizaţii umanitare care acţionează în 98 de ţări, căutând soluţii împotriva sărăciei şi nedreptăţii, fondată - în prima sa variantă - la Oxford /Marea Britanie/, în 1942.

Forţa internaţională a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistn /ISAF/ a efectuat peste 1.400 de operaţiuni militare impotriva insurgenţilor talibani, în ultimele trei luni, în Afganistan, a indicat luni un purtător de cuvînt al coaliţiei internaţionale, citat de Xinhua. 'Vom continua să sprijinim dezvoltarea capacităţii forţelor naţionale de securitate afgane şi desfăşurarea procesului de tranziţie pînă în 2014 /.../ În ultimele 90 de zile, ISAF a efectuat mai mult de 1.400 de operaţiuni, acţiuni de capturare sau de ucidere a cel puţin 500 de lideri ai insurecţiei şi a peste 2.700 de insurgenţi de rang înalt', a indicat într-o conferinţă de presă la Kabul generalul Chris T. Whitecross.

În legătură cu recentele violenţe de la Kandahar, soldate cu moartea a 22 de persoane, generalul american a indicat că ISAF se aşteaptă la o ofensivă de amploare a insurgenţilor, după atacarea unor importante avanposturi islamiste, în provincia Kandahar, fief al mişcării talibane. 'Aliaţii şi partenerii NATO îşi vor continua misiunea, pentru a se asigura că Afganistanul nu va mai fi niciodată un sanctuar al mişcărilor extremiste, ci al dezvoltării, în condiţii de pace şi securitate', a conchis generalul Whitecross, insistând că uciderea lui Osama ben Laden de un comando american, la 2 mai, în Pakistan, nu 'înseamnă sfîrşitul eforturilor' ISAF. Uciderea lui Osama ben Laden ar putea slăbi influenţa Al-Qaida asupra talibanilor afgani, a declarat şi comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate /Isaf/ din Afganistan, generalul american David Petraeus, avertizînd însă că această ţară este încă un potenţial refugiu pentru grupări teroriste internaţionale, iar Al-Qaida face parte dintre acestea, notează luni Associated Press. Comandantul Isaf a avertizat că Al-Qaida este doar una dintre organizaţiile teroriste internaţionale care sînt dornice să opereze într-un Afganistan instabil dacă forţele NATO ar părăsi ţara. 'Cheia este să ne asigurăm că nu există ascunzători sigure pentru aceste grupuri teroriste în Afganistan', a adăugat David Petraeus. El a estimat că între 50 şi 100 de membri Al-Qaida s-au deplasat în estul Afganistanului, dar nu a oferit estimări şi pentru alte grupuri teroriste.

Oficiali NATO au afirmat că nu intenţionează să grăbească retragerea trupelor doar pentru că liderul Al-Qaida a fost ucis, însă Alianţa este de părere că acest lucru i-ar putea aduce pe talibani mai aproape de negocieri cu guvernul afgan. La sfîrşitul lunii aprilie, talibanii au anunţat că reiau ofensiva de primăvară împotriva forţelor afgane şi ale ISAF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu