luni, 2 mai 2011

Uciderea lui ben Laden, posibilă datorită localizării curierului său de încredere


Washington, 2 mai /Agerpres/ - Uciderea lui Osama ben Laden a fost posibilă după ce serviciile secrete americane au reuşit să-l localizeze, în luna august a anului trecut, pe curierul de încredere a liderului Al-Qaida, pe care îl vânau de ani de zile, scrie New York Times.

Curierul a fost localizat la o reşedinţă situată la circa 50 de km nord de capitala pakistaneză Islamabad, în apropiere de unul din centrele de operaţiuni antiteroriste ale SUA. Complexul era atât de mare şi de bine păzit, încă oficialii americani au intuit că a fost construit pentru a ascunde pe cineva cu mult mai important decât un simplu curier, notează cotidianul american.

Au urmat opt luni de culegere de informaţii de către serviciile secrete americane, care au culminat cu atacul din elicopter al unui comando de militari şi agenţi secreţi încheiat cu moartea lui Osama ben Laden, punându-se astfel capăt uneia dintre cele mai ample operaţiune de căutare din istorie.

Oficialii american au precizat că ben Laden a fost împuşcat în cap după ce a încercat să opună rezistenţă, în atac fiind ucis şi unul dintre fiii săi.

Timp de aproape un deceniu, armata americană şi serviciile secrete l-au căutat pe ben Laden prin Pakistan şi Afganistan. O dată au fost foarte aproape să-l prindă, însă liderul Al-Qaida a reuşit să scape din lupta de la Tora Bora, în munţii din estul Afganistanului. Potrivit oficialilor administraţiei Obama, breşa a survenit când au aflat în cele din urmă numele şi locuinţa celui mai de încredere curier al lui ben Laden, pe care liderul Al-Qaida l-ar fi folosit pentru a menţine contactul cu cei din afară.

Deţinuţi de la închisoarea de la Guantanamo Bay (Cuba) le-ar fi dezvăluit anchetatorilor americani pseudonimul curierului şi ar fi spus că bărbatul era un protejat al lui Khalid Shaikh Mohammed, creierul atacurilor de la 11 septembrie 2011.

Oficiali ai serviciilor secrete americane au declarat duminică noaptea că au aflat în final numele real al curierului în urmă cu patru ani, însă a mai durat încă doi ani pentru a descoperi regiunea în care opera acesta.

Totuşi, abia în luna august a anul trecut serviciile secrete americane l-au localizat în complexul din Abbottabad, un oraş situat la circa o oră de mers cu maşina de capitala Islamabad.

Analişti CIA au petrecut următoarele câteva săptămâni analizând fotografii luate din satelit şi rapoarte secrete pentru a stabili cine ar putea locui în acea reşedinţă, iar un oficial înalt al administraţiei a spus că până în septembrie CIA a stabilit că există o 'posibilitate mare' ca însuşi ben Laden să se ascundă acolo.

Clădirea este departe de peştera din munţi unde mulţi şi-au imaginat că s-ar ascunde ben Laden. Este vorba mai degrabă de o vilă din suburbiile oraşului, amplasată pe un vârf de deal şi înconjurată de ziduri de beton cu sârmă ghimpată.

Proprietatea a fost evaluată la 1 milion de dolari, însă nu avea telefon sau conexiune la internet. Apropiaţii săi erau atât de îngrijoraţi de securitatea reşedinţei încât ardeau mai degrabă gunoiul decât să-l pună pe străzi pentru a fi colectat. Oficialii americani consideră că această reşedinţă, construită în 2005, a fost concepută special cu scopul de a-l ascunde pe ben Laden.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu