marți, 10 mai 2011

MARŢEA SOLIDARITĂŢII


DAMASC (MEDIAFAX) - Cîteva sute de persoane au manifestat luni la Damasc şi Banias (nord-vest), pentru a denunţa represiunea din Siria, unde arestările s-au multiplicat, cu o zi înainte de organizarea unei zile de "marţi a solidarităţii cu deţinuţii", relatează AFP. Uniunea Europeană (UE) a adoptat, de altfel, în mod oficial, un embargo asupra armelor împotriva Siriei, dar şi interdicţii de intrare pe teritoriul Uniunii şi blocarea averilor a 13 sirieni, identificaţi ca responsabili pentru reprimare. Aceste măsuri intră în vigoare chiar de marţi.

Luni seara, aproximativ 200 de persoane au manifestat în centrul capitalei, Damasc, pentru a cere ridicarea asediului asupra oraşelor siriene, fiind dispersate, ulterior, de forţele de securitate, care au procedat la mai multe arestări, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH). Manifestanţii, reuniţi în Piaţa Arnus, au intonat imnul naţional. Mai mulţi dintre ei au fost arestaţi, între care şi scriitorul şi jurnalistul Ammar Daiub şi medicul Jalal Nofal, a anunţat organizaţia non-guvernamentală (ONG), într-un comunicat. Protestatarii arborau pancarte care făceau apel la "ridicarea asediului asupra oraşelor", "oprirea tirurilor" şi pledau "pentru dialog naţional ca soluţie" la criză şi pentru "o societate civilă liberă". În oraşul de coastă Banias, sute de femei au manifestat, pentru a cere eliberarea rudelor lor. Înfruntând agenţii de securitate şi armata, ele s-au îndreptat către puncte de control instalate în cartierele din sudul Banias, unde, sîmbătă, şase persoane au fost ucise. În această localitate, de aproximativ 50.000 de locuitori, "percheziţiile în case au continuat, în noaptea de luni" spre marţi, potrivit lui Rami Abdel Rahman, preşedintele Observatorului, cu sediul la Londra.
"Mii de bărbaţi au fost conduşi de forţele armate şi de securitate pe stadionul municipal, pentru interogatorii. Ei au fost loviţi. De asemenea, peste 400 de persoane sînt, în continuare, deţinute de autorităţile din domeniul securităţii", a declarat acesta. Liderii mişcării de contestare de la Banias, între care şeicul Anas al-Ayrout, considerat liderul mişcării, dar şi Bassam Sahyouni, au fost arestaţi duminică seara. Proprietarii magazinelor de produse informatice care vînd materiale pentru conectare la Internet au fost, de asemenea, arestaţi, potrivit lui Abdel Rahman. Tancuri erau, în continuare, prezente pe faleză şi în cartierele din sud, iar "apa, electricitatea şi comunicaţiile telefonice erau întrerupte", a adăugat el. Al-Watan, un cotidian apropiat puterii, a anunţat că "la Banias s-a instalat calmul, în timp ce diviziile de armată deţin controlul (asupra oraşului), după lupte feroce între elemente armate".

O consilieră a preşedintelui Bashar al-Assad, Bouthaina Shaaban, a apreciat, într-un interviu pentru cotidianul New York Times, că "grosul" revoltei a trecut şi că "momentele cele mai grele au fost depăşite". La vest de Damasc, localitatea Muadamiya era "încercuită de forţele armate şi de securitate", potrivit unui militant pentru drepturile omului, care a precizat că în localitate au fost auzite tiruri, luni dimineaţa. La Homs, în centru, al treilea cel mai important oraş din Siria, de asemenea asediat de armată, "trei explozii puternice au izbuncit către mierzul nopţii (de luni spre marţi), în cartierul Baba Amr", potrivit unui militant. Trei persoane au fost ucise duminică, între care şi un copil, în vârstă de 12 ani, potrivit acestei surse.

În pofida represaliilor, pagina Syrian Revolution 2011 a avertizat, pe Facebook, că "manifestaţiile vor continua zilnic", făcînd apel la organizarea unei zile de "marţi a solidarităţii cu prizonierii de conştiinţă din închisorile regimului sirian criminal". În plus, o misiune umanitară de evaluare a ONU a fost împiedicată să se deplaseze la Deraa (sud), unde aproximativ 300 de persoane ar fi fost împuşcate de armată, potrivit unui purtător de cuvînt al Naţiunilor Unite, Farhan Haq. Purtătorul de cuvânt al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNWRA), Christopher Gunness, a anunţat că agenţia este îngrijorată, pentru că "nu mai poate să furnizeze serviciile sale unui număr de aproximativ 30.000 de refugiaţi palestinieni la Deraa", mai ales unui număr de "120 de pacienţi (...) care depind de UNRWA pentru a obţine doze vitale de insulină".

Potrivit Al-Watan, preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a declarat, duminică, primind o delegaţie a locuitorilor din Latakia (nord-vest), că "criza se va opri, iar reformele administrative, politice şi (în domeniul) mass-media vor avansa". Autorităţile au promis reforme democratice, în special abolirea stării de urgenţă, o lege asupra pluralismului şi liberalizării mass-media, dar au continuat reprimarea sîngeroasă a manifestaţiilor. Damascul îi acuză pe cei care provoacă aceste tulburări că sînt utilizaţi de străinătate, pentru a produce haos. Abdel Rahman a denunţat alegerea "soluţiei militare" de către aurtorităţi. "Lucrurile vor fi soluţionate doar prin construirea unei societăţi democratice", a spus el.

De la începutul mişcării de contestare, la jumătatea lui martie, între 600 şi 700 de persoane au fost ucise, iar alte cel puţin 8.000 au fost arestate, potrivit ONG-urilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu