marți, 10 mai 2011

Violente bombardamente aeriene la Tripoli


​ Mai multe avioane au lansat, in noaptea de luni spre marti, lovituri aeriene deasupra orasului Tripoli, a observat un jurnalist al AFP, la cateva ore dupa ce mai muilti martori au declarat ca mai avusesera loc doua explozii. Patru explozii au zguduit capitala libiana marti dimineata, afectand geamurile unui hotel, a spus jurnalistul. Inca doua explozii au urmat imediat. Au fost auzite sirene, dar si focuri de arma sporadice. Mai multe avioane survolau capitala Libiei, noaptea trecuta, putandu-se observa nori de fum, potrivit televiziunii de stat si a agentiei oficiale Jana, preluată de HotNews.ro.

Circa 750.000 de persoane au fugit din Libia după ce forţele lui Muammar Gaddafi au lansat o ofensivă împotriva opoziţiei, a declarat luni şeful operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, relatează AFP, citată de Agerpres. 'Conflictul, prăbuşirea infrastructurii ţării şi lipsa de bani şi de benzină provoacă probleme grave populaţiei Libiei', a explicat Valerie Amos, secretarul general adjunct al ONU însărcinat cu probleme umanitare, în faţa Consiliului de Securitate. Dna Amos nu a furnizat numărul persoanelor afectate de această situaţie însă, potrivit estimărilor, 746.000 de persoane au fugit din ţară şi 5.000 sunt blocate la frontierele cu Egipt, Tunisia şi Niger.

'Lipsurile de toate felurile paralizează ţara într-un mod care va avea un impact grav asupra populaţiei în lunile ce vor veni, în special pentru cei mai săraci şi cei mai vulnerabili', a mai spus dna Amos. În oraşul Misrata, bombardamentele şi luptele durează de peste două luni. 'Unii nu au hrană, apă şi alte produse de primă necesitate. Instituţiile medicale au nevoie de medicamente şi de personal calificat', a declarat responsabilul ONU. Potrivit acesteia, peste 130.000 de locuitori ai oraşului au plecat, dintr-o populaţie totală de 300.000 de persoane. 150 din cei 300 de cetăţeni străini urmează să fie evacuaţi, a adăugat ea.

Pentru moment, 144 de milioane de dolari au fost strânşi pentru ajutorul umanitar destinat Libiei, ceea ce reprezintă doar 46% din totalul necesar, a precizat Valerie Amos.


Pe parcursul întregii luni, inspectorii de muncă şi cei de la garda financiară, însoţiţi de poliţişti şi jandarmi, derulează şi în judeţul Caraş-Severin, acţiuni de control în vederea depistării cazurilor de muncă la „negru“. Verificările au început încă de săptămîna trecută, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi din Codul Muncii, perioadă în care au fost verificaţi angajatorii din construcţii şi din domeniul prestări servicii. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin a anunţat rezultatele acţiunii de control din intervalul 2-7 mai. „În această perioadă au fost vizaţi 40 de angajatori, din care 22 s-au prezentat la controlul programat, urmînd ca ceilalţi să fie verificaţi pe 9 şi 10 mai. În cazul celor 22 de angajatori s-au depistat 82 de deficienţe, pentru care s-au stabilit 90 de măsuri cu termene scurte de finalizare. De asemenea, au fost aplicate 33 de sancţiuni, din care patru amenzi şi 29 de avertismente. Din cele patru amenzi, două au fost pentru munca la negru. Valoarea totală a amenzilor a fost de 20.000 de lei, 13.000 de lei pentru munca fără forme legale şi 7.000 de lei pentru încălcarea altor prevederi“, a declarat Ioan Jura, şeful ITM. Potrivit acestuia, în doar opt zile, numărul contractelor de muncă încheiate au ajuns la 1.405.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu