vineri, 27 mai 2011

China oferă Armatei Naţionale un lot de echipament tehnic


CHIŞINĂU, Mai 27, 2011 – Armata Naţională a primit un lot de echipament tehnic nerambursabil din partea Guvernului Chinei în valoare de circa 7 mln lei, în cadrul unei ceremoniei desfăşurate miercuri, 25 mai, la Ministerul Apărării.

Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, domnul Fang Li, au calificat acest eveniment drept un gest de prietenie dintre R. Moldova şi China, care contribuie la promovarea reformei militare şi modernizarea Armatei Naţionale.

Vitalie Marinuţa a accentuat că asistenţa tehnică oferită Armatei Naţionale va înlocui echipamentele militare moştenite de la armata sovietică, care sînt învechite moral şi fizic.

„Din cauza constrîngerilor financiare dictate de austeritatea bugetului militar, Ministerul Apărării nu are posibilitatea de a iniţia programe de modernizare şi reînzestrare. În aceste condiţii, orice ajutor oferit de partenerii noştri este binevenit”, a declarat ministrul Apărării. „În numele Guvernului R. Moldova exprim sincere mulţumiri Guvernului Chinei pentru această asistenţă tehnică. Calific evenimentul de astăzi drept o dovadă incontestabilă că Guvernul de la Beijing este unul din cei mai fideli susţinători ai modernizării Armatei Naţionale”.

Ambasadorul Fang Li a menţionat la rîndul său nivelul înalt al colaborării bilaterale dintre cele două state în diferite domenii.

„Asistenţa tehnică oferită Armatei Naţionale reprezintă un pas important în dezvoltarea relaţiilor moldo-chineze. Guvernul Chinei este dispus să identifice noi dimensiuni de cooperare multidimensională atît cu R. Moldova la nivel de state, cît şi cu Armata Naţională în domeniul militar”, a accentuat Ambasadorul Fang Li.

Lista echipamentului oferit Armatei Naţionale include unităţi de transport, grupuri sanitare şi spălătorii de campanie, staţii de purificare a apei, refrigeratoare, generatoare de energie, maşini de spălat şi uscat automate, echipamente pentru conferinţe video, aparataj de calcul, etc. Subliniem că în conformitate cu protocolul semnat în iulie 2010 de Ministerul Apărării al R. Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale al Republicii Populare Chineze, partea chineza şi-a asumat toate costurile de transportare a echipamentului pe cale maritimă pînă în portul Constanţa. În aceste condiţii, Ministerul Apărării a suportat cheltuielile legate de transportarea bunurilor pe itinerarul Constanţa - Chişinău.

Colaborarea militară moldo-chineză se desfăşoară în baza Acordului semnat la Beijing la 23 iunie 2002 între Ministerul Apărării al R. Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale al Republicii Populare Chineze. Pînă în prezent, Republica Populară Chineză a acordat Armatei Naţionale asistenţă nerambursabilă în mărime de 25 mln. Yuan sau circa 45 mln. 250 mii lei.



Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243


www.army.md
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy

LUARE DE MITĂ

La data de 26.05.2011, orele 13,30, un cetăţean în vârstă de 38 de ani, cu domiciliul în localitatea Bocşa, s-a prezentat la conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin pentru a sesiza faptul că în timp ce circula cu o autoutilitară înmatriculată în Bulgaria, pe raza localităţii Bocşa a fost oprit în trafic de către un echipaj mixt al Serviciul Poliţiei Rutiere şi Registrul Auto Român, ocazie cu care au fost constatate unele defecţiuni la sistemul de iluminare al autovehiculului.
Agenţii de poliţie M. LUCIAN şi C. IONUŢ i-au solicitat cetăţeanului în cauză să se deplaseze la un bar din apropiere pentru a lăsa suma de 100 de euro la barmana localului, pentru a nu fi aplicată măsura reţinerii certificatului de înmatriculare. Bani urmau a fi ridicaţi ulterior de către cei doi poliţişti.
În urma celor sesizate a fost constituită o echipă operativă sub coordonarea procurorului delegat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, poliţişti din cadrul I.P.J. Caraş-Severin şi ofiţeri de la DGA Serviciul Anticorupţie Caraş-Severin care au realizat operaţiunea de flagrant, cei doi agenţi de poliţie fiind găsiţi cu suma de 50 euro fiecare asupra lor.
Pe numele celor doi a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de articolul 254 Cod Penal (luare de mită), agentii de politie au fost retinuti, in vederea continuarii cercetarilor, pentru 24 de ore, pe baza de ordonanta.. Cercetările sunt continuate de către procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.




PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

Scrisoare deschisă către Traian Igaş, ministrul administraţiei şi internelor

„Soluţii pentru încadrarea în cheltuielile bugetare fără disponibilizări de personal”

Domnule ministru,


Disponibilizarea personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor reprezintă o soluţie extremă de încadrare în cheltuielile bugetare şi trebuie avută în vedere după aplicarea celorlalte soluţii legale.
În interesul angajaţilor din acest minister, al celor pe care îi reprezentăm, cât şi al celor ce nu pot fi membri de sindicat din cauza statutului de militari, apelăm la varianta scrisorii deschise pentru a vă transmite soluţiile legale de încadrare în cheltuielile bugetare, presupunând că sunteţi de bună-credinţă, iar subordonaţii nu v-au comunicat anterior nenumăratele adrese ale subscrisului.
Numirile în funcţii de conducere după alte criterii decât cele de profesionalism v-au pus într-o situaţie previzibil dificilă prin susţinerea unor soluţii inoportune şi chiar nelegale.
Obligaţia încadrării în cheltuielile bugetare este prevăzută în lege, nefiind necesară adoptarea altor legi pentru ca fiecare ordonator de credit să se încadreze în bugetul alocat.
Întrucât, situaţia din minister ne priveşte în mod direct, dar, în egală măsură, îi interesează şi pe cetăţeni, Sindicatul „Pro Lex” vă prezintă două soluţii legale, fără a mai fi nevoie de emiterea unor acte normative:

I. Aplicarea art. 10 din  Legea nr. 69/2010, a responsabilităţii fiscal-bugetare
„(1) În raport cu ţintele prevăzute la art. 26 alin. (4), execuţia cheltuielilor de personal este evaluată de către Ministerul Finanţelor Publice, la finalul fiecărui trimestru.
(2) Pentru încadrarea în limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal, ordonatorii de credite au posibilitatea să diminueze drepturile salariale care sunt stabilite prin lege în cuantum variabil şi pe cele a căror acordare este facultativă, potrivit legii”. (…)
În acest sens, propunem sistarea plăţii primei pentru lucrări de excepţie (salariul de excelenţă) acordat unui procent de 5% din personal, în cuantum de 50% din salariul de bază şi a sumei ce reprezintă echivalentul salariului de merit inclus în salariul celor ce au beneficiat de această sumă în 2010, reprezentând 20% din salariu pentru 30% din efectiv.
II. Reorganizarea funcţiilor din minister astfel:
Pentru posturile pentru care, nejustificat, sunt alocate în prezent, funcţii de poliţie, deşi posturile respective nu au asociate sarcini şi responsabilităţi care să necesite  exercitarea de prerogative de putere publică specifică de poliţie, să dispuneţi măsurile necesare pentru transformarea acestora în posturi  prevăzute cu funcţii publice generale, reglementate de Legea 188/1999 sau în posturi prevăzute cu funcţii contractuale, în funcţie de încadrarea acestora în criteriile art. 2 şi art. 6 lit. a) din Legea 188/1999.
În prezent 30% din funcţiile publice de poliţişti nu au atribuţii specifice activităţii de poliţie (sportivii, artiştii, angajaţii din structurile suport, juriştii, contabilii, etc.), în contradicţie cu prevederile Legii nr. 188/1999.

Drept urmare, vă rugăm să luaţi în considerare aceste propuneri şi să le puneţi în aplicare în regim de urgenţă, fiind singurele soluţii viabile şi legale pentru angajaţii instituţiei pe care o conduceţi şi de ale căror soartă sunteţi direct responsabil.

Cu speranţa unei decizii înţelepte şi oportune,



Preşedinte,
LINCU VASILE










Persoane de contact:
Preşedinte, Vasile Lincu, tel. 0728.788.000
Vicepreşedinte, Pavel Abraham, tel. 0743.468.814

Prezentare măsuri siguranţă


În data de 26.05.2011, echipa pirotehnică din cadrul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa, prezintă la Colegiul Economic al Banatului Montan din municipiul Reşiţa , măsuri de siguranţă ce trebuie luate de către populaţie, în cazul găsirii unor muniţii neexplodate.

Prezentările vor avea loc în cantina colegiului de la orele 12:00 şi 16:00.

miercuri, 25 mai 2011

În luptă, cu apa şi focul


Marţi, 24 mai a.c., pompierii militari din Caraş-Severin au intervenit pentru asanarea teritoriului de muniţie rămasă neexplodată, pentru stingerea unor incendii şi pentru sprijinirea populaţiei afectată de precipitaţii.
Astfel, în cursul zilei de ieri, urmare a precipitaţiilor înregistrate pe raza municipiului Reşiţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin a fost solicitat să intervină în zece locaţii pentru evacuarea apei. Cele mai multe intervenţii au avut loc la locuinţe particulare pentru evacuarea apei din curţi, grădini sau pivniţe. Situaţia cea mai grea fost înregistrată la Pasajul TMK. Nu au fost înregistrate pagube semnificative.
Tot marţi, pompierii militari au intervenit pentru stingerea unei arderi necontrolate ce se manifesta în curtea unei societăţi comerciale din oraşul Moldova Nouă şi pentru stingerea unui incendiu izbucnit, în cursul nopţii, la o florărie din centrul municipiului Reşiţa.
Echipa pirotehnică a ISU „SEMENIC” a participat la două misiuni de asanare a teritoriului de muniţie rămasă neexplodată. Misiunile s-au desfăşurat în municipiul Reşiţa şi au fost ridicate o bombă de artilerie calibru 120 mm, respectiv un proiectil explozibil calibru 85 mm. Misiunile au fost încheiate fără a fi înregistrate probleme.


INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Contact: plt. Anca Balint

marți, 24 mai 2011

Scandal la Parlament: Disponibilizările din MAI, respinse de deputaţi. PDL a cerut reluarea votului


REALITATEA.NET

Proiectul legii privind disponibilizările din MAI a fost respins de Camera Deputaţilor, fiind înregistrate 150 de voturi "pentru", faţă de 167 necesare pentru aprobare. Puterea a cerut reluarea votului, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Şedinţa s-a încheiat. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Proiectul legii privind disponibilizărea a peste 9.500 de angajaţi ai MAI nu a trecut de votul Parlamentului. Proiectul de lege a fost votat de 150 de deputaţi, 132 au votat împotrivă, iar pentru adoptare era nevoie de 167 de voturi.

Puterea a pus umărul la respingerea proiectului, 23 de parlamentari ai majorităţii refuzând să voteze sau votând împotrivă. Rezultatul a fost primit cu urale din partea opoziţiei dar şi din partea a peste 20 de membri ai Asociaţiei Poliţiştilor care purtau tricori cu mesaje "Nu disponibilizărilor" sau "Nu decimaţi poliţia".

Liderul PSD, Victor Ponta susţine că s-a votat electronic, iar rezultatul este clar. Totuşi, potrivit lui Ponta, Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor cere reluarea procedurii de vot. Solicitatea ei ar veni în urma unui telefon primit după aflarea rezultatului, mai spune şeful PSD.

Rezultatul votului a fost primit cu aplauze din partea poliţiştilor aflaţi la balcoane.

După vot, deputaţii coaliţiei s-au strâns în jurul preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, la primele rânduri ale sălii de plen. Printre deputaţii prezenţi se aflau şi ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader. Roberta Anastase avea în mână foile cu rezultatul votului, scrie MEDIAFAX.

Puterea a cerut reluarea votului, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Şedinţa Camerei Deputaţilor, condusă de vicepreşedintele Ioan Oltean, s-a încheiat.

Proiectul de lege privind disponibilizările din MAI a fost dezbătut într-o şedinţă anterioară, pe articole, de Camera Deputaţilor. Anterior, proiectul a fost respins de Senat.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui act normativ.

Agresiune fizică


În data de 20 mai a.c, în jurul orei 21.00, grupa de intervenţie constituită la nivelul inspectoratului, ce executa misiuni de menţinere a ordinii publice pe raza municipiului Reşiţa, a fost sesizată de dispecerul de serviciu despre faptul că în faţa unui cabinet medical s-a produs un scandal.
În urma cercetărilor efectuate, jandarmii au identificat autorul, în persoana lui Adrian D., în vârstă de 31 de ani, din Băile Herculane, care pe fondul unor neînţelegeri cu Elena C., ce avuseseră loc cu câteva zile în urmă, i-a aplicat acesteia mai multe lovituri la nivelul feţei provocându-i leziuni, fiind necesară acordarea de îngrijiri medicale.
În urma celor constatate, jandarmii au întocmit pe numele agresorului actele premergătoare sub aspectul susceptibil săvârşirii infracţiunii de “lovirea sau alte violenţe”, dosarul în cauză fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa în vederea continuării cercetărilor.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Amenzi aplicate de jandarmi

Jandarmii cărăşeni au constatat, pe timpul acţiunilor şi misiunilor executate la sfârşitul săptămânii care tocmai s-a încheiat, unele încălcări ale normelor de convieţuire socială, de către unii cetăţeni, care au tulburat ordinea şi liniştea publică, au deranjat sau provocat indignarea altor cetăţeni.
Pentru faptele lor şi pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă  publică a cetăţenilor, 16 persoane au fost sancţionate contravenţional, 4 cu amenzi în valoare totală de 800 lei, iar 12 dintre acestea au fost sancţionate cu  avertisment scris şi au constatat 2 infracţiuni cu doi autori.
Majoritatea sancţiunilor aplicate de jandarmi au fost pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice (adresarea de cuvinte şi expresii jignitoare, consum de băuturi alcoolice în locuri publice, apelarea în mod repetat la mila publicului , alarmare fără motiv a organelor de ordine publică), în urma verificării şi legitimării a peste 25 de persoane.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Atentat sinucigaş în Kazakhstan, soldat cu victime

Astana, 24 mai /Agerpres/ - Cartierul general al serviciilor de securitate de la Almaty, din Kazakhstan, a fost marţi dimineaţa ţinta unui atentat sinucigaş, după ce un kamikaze s-a aruncat în aer. Atacul s-a soldat cu victime, informează agenţia Interfax, preluată de AFP.

O maşină cu una sau două persoane la bord a explodat în faţa clădirii în jurul orei 03,30 /01,30 GMT/. Corpuri au fost sfâşiate de forţa exploziei, au informat martori.

Poliţia şi serviciile de securitate au refuzat să facă orice comentariu.

Sindicatul militarilor disponibilizaţi şi în retragere pichetează marţi sediul Preşedinţiei

Bucureşti, 23 mai /Agerpres/ - Reprezentanţi ai sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere pichetează marţi sediul Preşedinţiei, conform declaraţiei Locotenentului Colonel Rinciog Dumitru, coordonator al secretariatului formaţiunii sindicale.
Sindicaliştii cer abrogarea ordonanţei 1/2011 privind recalcularea pensiilor militarilor şi nepromulgarea Legii reorganizării Ministerului Administraţiei şi Internelor conform căreia circa 9.500 de cadre militare din poliţie îşi vor pierde locurile de muncă.

luni, 23 mai 2011

AVEM NEVOIE DE O DOCTRINĂ NAŢIONALĂ PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

# este de părere col. (r) Dan Sîrbu, fostul comandant al Grupului Judeţean de Pompieri "General Nicoolae Cena", Caraş-Severin

Grupul pentru Securitate şi Democraţie a lansat un proiect de reformare din temelii a Ministerului de Interne, în această perioadă în care, la nivel politic şi la nivelul specialiştilor în problematica securităţii interne se vorbeşte doar de o restructurare de personal. GSD propune trei mari linii de reformă "de dreapta" a Ministerului de Interne: 1. desfiinţarea Prefecturilor (instituţii moştenite de la "stînga" franceză, depăştie din punct de vedere funcţional şi istoric, dar mari consumatoare de fonduri, care intră în contradicţie cu Legea Autonomiei Locale şi cu legile de funcţionare a altor instituţii ale statului - judecătorie, parchete, instituţii de control etc - ), 2. separarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă de Ministerul de Interne şi înfiinţarea unui Minister al Situaţiilor de Urgenţă (sau o agenţie!), cu două direcţii clare, stingerea incendiilor (care beneficiază de o lege specială) şi protecţia civilă - respectiv intervenţia în cazul situaţiilor excepţionale, domeniu care intră sub incidenţa unei legislaţii stufoase şi uneori contradictorie, reconstruită pe scheletul Inspecţiilor de Prevenire, şi care să gestioneze întreaga gamă de situaţii excepţionale, cu personal militar, civil, voluntar sau privat, şi 3. remilitarizarea poliţiei naţionale şi re-modelarea structurilor de aplicare primară a legii (poliţie, poliţie de frontieră şi jandarmerie) pentru a nu încălca Legea Poliţiei Locale, iar prin redimensionarea aparatului profesional să sprijine profesionalizarea Companiilor private de securitate, ce funcţionează în baza Legii 333, prin ridicarea standardelor.

- Este foarte clar că Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă trebuie să se desprindă de Ministerul de Interne, care este o pălărie mult prea mare şi care acoperă mult prea multe fire de păr! Pe de altă parte, ce treabă are administraţia cu aplicarea legii? Faptul că avem în România astfel de struţo-cămile mamut ne-a împiedicat să evoluăm în ultimii 20 de ani! Noi, după revoluţie am avut un start lansat, foarte bun, cu multe perspective, şi uită-te unde am ajuns! Au venit tot felul de escroci şi au legat pietre de moară de picioarele noastre de alergători! OK! Avem nevoie ca măcar de data asta să facem un lucru temeinic! Şi atunci, se impune înfiinţarea unui MInister al Situaţiilor de Urgenţă. Minister, nu agenţie, pe structura actualelor ISU. Dar, şi astea trebuie să fie mai suple! Acum, la nivel naţional, fiecare funcţie de la centru e reprezentată şi în teren, fie este, sau nu, nevoie de ea! Apoi, deschidem acest minister spre oameni: dăm jos gardurile şi desfiinţăm controlul acces. Apoi, scoatem SIPI din unitate şi desfiinţăm PIC-ul (protecţia informaţiilor clasificate). Ce PIC facem la intervenţiile de incendiu? Să nu se afle că avem echipamente vechi, nu avem unităţi suficiente şi bine structurate, că avem nevoie de alte detaşamente de intervenţie, pe European 70, de exemplu, sau încă o staţie a pompierilor din Reşiţa în Govîndari! S-ar scurta timpul de intervenţie, s-ar reduce costurile! Asta înseamnă economie, nu prostiile care le scoate pe gură "tîmplarul" ăsta de e ministru acum!
- Ok! Dar, numărul intervebnţiilor rămîne mare şi divers. Dacă am unităţi "suple"...
- Suplu nu înseamnă să te uiţi tu în oglindă! Suplu înseamnă să externalizez ce nu e operativ, de exemplu! Ce nevoie am ca un contabil şef de unitate să fie colonel şi să ducă acasă 70 de milioane pe lună? Ce contabilitate are el? Sau ea? Că achiziţii, unităţile din teritoriu nu fac, reparaţii, nu fac... Apoi, pompierul militar şi profesionist e făcut să asigure intervenţia pe domeniul public, la casa lui Gheorghe... Nu să intervină el la firma nu ştiu cărui mahăr din partid, de exemplu. Pentru asta există firme private, specializate, pe care le alarmezi ca pe firmele de pază. Dacă acestea nu fac faţă, chemi pompierii militari, care sînt în serviciul public! Legislaţia trebuie modificată. Prin actele de aplicare ale actualei legi trebuie să se prevadă, obligatoriu, contractarea, primordial, a serviciilor private.
- Bun, dar de ce nu pot pompierii militari să asigure aceste servicii.
- Pot, sigur că pot! Fac contract, încasează banii de la privat... Dar, dacă ai doar trei maşini de intervenţie, s-ar putea să nu-ţi convină să ţi imobilizată tehnica pentru astfel de contracte, destul de mici valoric. Totul trebuie făcut, însă, în baza unei doctrine naţionale pentru situaţii de urgenţă, care să stabilească succesiunea operaţiunilor şi cantitatea de forţe în funcţie de situaţia de urgenţă în sine.
- Daci, avem nevoie de un minister specializat, cu două direcţii...
- ... nu două direcţii! Una singură! Cu o lege unică a incendiilor şi dezastrelor naturale! Un minister care să şi oblige administraţia locală să asigure în mod operativ sistemul de suport la intervenţie. Adică hidranţii! Ai văzut ştirea dată despre autospecialele achiziţionate prin proiect european, la Iaşi! A fost o ştire proastă! Autospecialele erau bune! Reporterul a fost habarnist! Problema e că autospeciala aia, nouă, avea rezervoarele de motorină şi apă, dimensionate pentru o ţară normală, europeană (băi, ce ne place să ne agăţăm de expresia asta!). Avea cantităţile suficiente de intervenţie pînă cînd servanţii asigurau legarea la hidranţi. La noi, nu! Dacă arde o casă la Berzovia, care este în raionul de intervenţie al Reşiţei, l-ai întrebat pe Titus cît timp face APCA lui, de 7 tone, de la Muncitoresc, pînă la Cîlnic, Bocşa şi Berzovia? Se încadrează el în barem? Dar, dacă ar avea maşinile noi şi Berzovia hidranţi? Tot ar trebui să existe un alt sediu în Govîndari. Sau la Cîlnic! Asta ţine de Primărie! Să fie Ministerul Situaţiilor de Urgenţă care să-l oblige pe primar să amenajeze un sediu! Şi să-l calce în picioare dacă nu o face! Pentru că responsabilitatea lui este, în primul rînd, siguranţa cetăţeanului care l-a votat, şi apoi gestionarea taxelor şi impozitelor...
- Vă mulţumesc.

NOTA REDACŢIEI: Uniunea Europeană a adoptat Decizia CE nr.847/09.12.1999 privind Programul de acţiune comunitar în domeniul protecţiei civile şi Decizia CE nr. 792/23.10.2001 care stabileşte mecanismul comunitar pentru întărirea cooperării în intervenţiile de protecţie civilă. Aceste documente stabilesc un mecanism ce asigură printr-un punct de contact (stabilit la nivelul IGSU) analiza rapidă a cererilor de asistenţă. Managementul situaţiilor de urgenţă, legiferat prin Ordonanţa de Urgenţă nr.21 din 15 aprilie 2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, se bazează pe cîteva principii deosebit de importante şi complexe, care recomandă SNMSU în transformarea în MSU: prioritatea prevenirii (prevenirea este de 8 ori mai puţin costisitoare decît intervenţia operativă), prioritatea protecţiei şi salvării vieţii oamenilor, cooperarea la nivel naţional, regional şi internaţional (ce face ISU Semenic deja în cadrul DKMT Rescue Team)continuitatea şi gradualitatea activităţilor de gestionare a situaţiilor de urgenţă, de la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale pînă la nivelul administraţiei publice centrale, în funcţie de amploarea şi intensitatea situaţiilor de urgenţă. Un Minister al Situaţiilor de Urgenţă ar avea următoarele avantaje: ar permite o abordare uni-instituţională, dar multidisciplinară a problematicii situaţiilor de urgenţă în toate cele trei etape: predezastru - parcursul producerii - postdezastru; ar asigura premisele gestionării eficiente a situaţiilor de urgenţă, deoarece prin comasarea comenzii într-un singur minister, luarea deciziilor şi asigurarea resurselor la nivel local, efortul ar fi orientat spre riscurile zonale specifice; ar elimina verigile intermediare prin implicarea în coordonarea şi conducerea acţiunilor preventive şi de intervenţie în situaţii de urgenţă a prefecţilor, preşedinţilor consiliilor judeţene, primarilor etc; ar asigura participarea comunităţilor locale prin componenta preventivă a SVSU la stabilirea şi aplicarea măsurilor de prevenire specifice în funcţie de riscurile locale.

OU 21 defineşte, pentru prima dată!, termenul de "situaţie de urgenţă": eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sînt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate! Această lege ar putea sta la baza creării Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, întrucît formularea "managementul unitar al forţelor" poate sta la baza acestuia! Actualmente, pe componenta de protecţie civilă, acţionează şi Legea nr. 481/08.11.2004, care complică terminologia, introducînd şi termenii de "dezastru" şi "situaţie de protecţie civilă"! Din punctul meu de vedere, acest lucru duce la o confuzie conceptuală legată de lipsa unei distincţii clare între activitatea de protecţie civilă şi cea de management al situaţiilor de urgenţă, care face obiectul onor analize contradictorii ale specialiştilor. Mai mult, în noile condiţii de securitate internaţionale, vechile Convenţii de la Geneva şi protocoalele aferente, şi-au cam pierdut relevanţa, iar păstrarea unor concepte învechite nu face decît să diseminăm resursele, inutil, şi aşa puţine!

Supravieţuirea cetăţenilor, a comunităţilor locale ŞI A NAŢIUNILOR IMPLICĂ SECURITATEA FUNCŢIILOR CRITICE ALE SOCIETĂŢII, MAI DEGRABĂ DECÎT CLASICA ABORDARE A SECURITĂŢII TERITORIULUI! Această "deplasare" implică necesitatea asigurării capacităţii de a funcţiona a guvernului, societăţii civile în situaţii de urgenţă, iar un Minister al Situaţiilor de Urgenţă, militarizat, ar prelua această sarcină dificilă, egal ca importanţă şi forţă cu Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne.

sâmbătă, 21 mai 2011

CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA


Aceasta este deviza sub care, sâmbătă 21 mai a.c., zeci de elevi, de la 11 şcoli din judeţul Caraş-Severin s-au vor întrecut într-o competiţie organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin în colaborare cu Inspectoratul Şcolar şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Începând de la ora 10.00, la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 6 din Reşiţa, s-a desfăşurat etapa judeţeană a concursului cu tematică de protecţie civilă „CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”.

Concursul reprezintă o activitate extraşcolară de pregătire a elevilor din învăţămîntul gimnazial şi liceal şi se organizează în următoarele scopuri:
a) dezvoltarea capacităţii de percepţie a protecţiei civile ca ansamblu de activităţi cu caracter exclusiv umanitar;
b) cunoaşterea şi aprecierea factorilor de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă sau dezastre la care este expusă comunitatea din care fac parte;
c) adoptarea comportamentului adecvat şi cunoaşterea modului de acţiune în cazul iminenţei producerii sau al apariţiei unei situaţii de urgenţă;
d) formarea spiritului de solidaritate şi implicarea individuală sau în echipă în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă.

La concursul de sîmbătă a asistat şi un reprezentant al Secretariatului romanesc al Euroregiunii DKMT, euroregiune care a decis acordarea unei importanţe deosebite pregătirii populaţiei şi copiilor pentru situaţii de urgenţă, din Ungaria, Serbia şi România. Cîştigătorii concursului vor fi răsplătiţi cu premii din partea Euroregiunii. Cei mai meritoşi şase participanţi la concurs şi profesorul coordonator vor beneficia de participarea la o tabără internaţională în Ungaria, în perioada 20-24 iunie 2011.





vineri, 20 mai 2011

„CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”


Aceasta este deviza sub care, sâmbătă 21 mai a.c., zeci de elevi din judeţul Caraş-Severin se vor întrece într-o competiţie organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin în colaborare cu Inspectoratul Şcolar şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Astfel, mâine începând de la ora 10.00, la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 6 din Reşiţa, se va desfăşura etapa judeţeană a concursului cu tematică de protecţie civilă „CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”.
Concursul reprezintă o activitate extraşcolară de pregătire a elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal şi se organizează în următoarele scopuri:
a) dezvoltarea capacităţii de percepţie a protecţiei civile ca ansamblu de activităţi cu caracter exclusiv umanitar;
b) cunoaşterea şi aprecierea factorilor de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă sau dezastre la care este expusă comunitatea din care fac parte;
c) adoptarea comportamentului adecvat şi cunoaşterea modului de acţiune în cazul iminenţei producerii sau al apariţiei unei situaţii de urgenţă;
d) formarea spiritului de solidaritate şi implicarea individuală sau în echipă în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă.).
La concursul de sâmbătă va asista şi un reprezentant al Secretariatului romanesc al Euroregiunii DKMT. Câştigătorii concursului vor fi răsplătiţi cu premii din partea Euroregiunii. Cei mai meritorii şase participanţi la concurs şi profesorul coordonator vor beneficia de participarea la o tabără internaţională în Ungaria, în perioada 20-24 iunie 2011.
Tabăra din Ungaria este destinată echipelor care au câştigat fazele judeţene/regionale ale concursului în judeţele/regiunile membre ale Euroregiunii DKMT.



INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Contact: plt. Anca Balint

Ministrul moldovean al Apărării s-a întîlnit cu omologul său din Letonia


CHIŞINĂU, Mai 20, 2011 – Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a avut astăzi o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru preşedinţia Uniunii Europene, ministrul Apărării, Artis Pabriks, desfăşurată la sediul Ministerului Apărării din oraşul Riga, Letonia.

Cei doi miniştri ai Apărării au discutat despre perspectivele colaborării în domeniul apărării dintre cele două ţări şi au trecut în revistă reformele implementate în sectorul de apărare. Vitalie Marinuţa a mulţumit omologului său pentru asistenţa Letoniei în pregătirea cadrelor militare pentru Armata Naţională şi efortul depus pentru formarea şcolii de sergenţi din oraşul Cahul.

Vitalie Marinuţa şi Artis Pabriks au pledat pentru intensificarea eforturilor în reformarea sectorului de apărare şi consolidarea controlului civil asupra Forţelor Armate. În acest context, ministrul moldovean al Apărării a accentuat poziţia R. Moldova privind integrarea europeană, democratizarea societăţii, precum şi sporirea şi intensificarea colaborării cu instituţiile şi organizaţiile internaţionale. Vitalie Marinuţa a reiterat voinţa conducerii ţării de a promova o politica de bună vecinătate şi de a contribui la consolidarea stabilităţii şi securităţii regionale. În această ordine de idei, ministrul Marinuţa a subliniat necesitatea soluţionării diferendului transnistrean în scopul consolidării stabilităţii şi securităţii atît în Europa de Sud-est, cît şi în lume.

De menţionat că la finalul întrevederii, ministrul Apărării Vitalie Marinuţa şi omologul său Artis Pabriks, au ţinut un briefing de presă în cadrul căruia au răspuns la întrebările mass-media din Letonia cu privire la colaborarea în domeniul apărării din R. Moldova şi Letonia.

Pe parcursul zilei de 20 mai, ministrul moldovean al Apărării are programate o serie de întîlniri cu diferiţi demnitari letoni şi vizitarea Şcolii de subofiţeri din oraşul Cesis. În capitala letonă, oraşul Riga, Vitalie Marinuţa se va întîlni cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Letonia, Valdis Kristovskis, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, Imants Lieģis şi preşedintele Comisiei pentru afaceri externe, Ojārs Ēriks Kalniņš.

Discuţiile cu demnitarii letoni se vor axa pe rezultatele activităţilor bilaterale în domeniul de apărare dintre R. Moldova şi Letonia şi priorităţile de cooperare pe viitor. De asemenea, vor fi abordate chestiuni privind reforma în sectorul de apărare şi consolidarea controlului civil asupra forţelor armate.

De notat că ministrul moldovean al Apărării a sosit în Letonia în seara zilei de 19 mai după încheierea vizitei în Lituania, unde a semnat Acordul cu privire la cooperarea în domeniul apărării între Ministerul Apărării al R. Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale al Lituaniei. Ceremonia de întîmpinare a ministrului moldovean al Apărării în Lituania a avut loc, vineri, 20 mai, şi s-a desfăşurat la monumentul lui Oskars Kalpaks.

Ministrul Apărării al R. Moldova efectuează o vizită în ţările baltice, Lituania şi Letonia, în perioada 18 - 20 mai.



Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243

www.army.md

YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy

COMUNICAT DE PRESĂ


Joi, 19 mai, s-au desfăşurat, în Bucureşti, ceremonii militare prilejuite de sosirea din teatrul de operaţii Afganistan a Detaşamentului ANA Training XV şi a Elementului Naţional de Sprijin.
        În mesajul transmis militarilor din cele două detaşamente, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea i-a felicitat şi le-a mulţumit pentru modul exemplar în care şi-au îndeplinit mandatul încredinţat.
        „Ştiu că acest spectru larg de misiuni pe care le-aţi îndeplinit în cadrul operaţiei ISAF v-au solicitat din plin, pe fiecare, în specialitatea şi funcţiile în care sunteţi încadraţi. Vă asigur de întregul meu respect pentru eforturile şi acţiunile dumneavoastră”, le-a transmis ministrul Gabriel Oprea.
        Ministrul apărării naţionale a evidenţiat profesionalismul militarilor români din teatrele de operaţii, flexibilitatea şi capacitatea adaptare a acestora, dovedite pe parcursul celor şase luni de misiune.
        „Este un motiv de mândrie să reafirmăm faptul că, dumneavoastră, militarii care aţi răspuns prezent astăzi la Apelul Solemn, aţi reuşit să obţineţi rezultate bune şi foarte bune, insistând zi de zi pe factorul calitate în îndeplinirea misiunilor. V-aţi bazat pe cunoştinţele dumneavoastră temeinice, aţi muncit mult, cu seriozitate, aţi trecut peste barierele de comunicare folosind un registru complet de metode îndelung exersate, dublate de calităţi pedagogice, de răbdare şi mult tact”, a subliniat ministrul Oprea.
        „A sosit momentul să vă bucuraţi de reîntâlnirea cu cei dragi şi să vă refaceţi forţele, în mijlocul familiilor care v-au sprijinit, de aici, de acasă. După această perioadă veţi începe o nouă etapă de instruire, în care veţi valorifica experienţa dobândită, lecţiile învăţate. Vă doresc, în continuare, succes în activitate, împliniri profesionale şi personale, sănătate şi bucurii alături de familii şi de toţi cei dragi. Vă urez din suflet, tuturor, Bun venit acasă!”, le-a mai transmis ministrul apărării naţionale militarilor întorşi din misiune.
          La ceremoniile militare şi religioase organizate cu acest prilej au participat, alături de familiile şi colegii militarilor, reprezentanţi ai conducerii armatei.


 Biroul de presă

COMUNICAT DE PRESĂ

Joi, 19 mai, la Palatul Cercului Militar Naţional, s-a desfăşurat reuniunea Comitetului Mixt Româno-American pentru implementarea prevederilor Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, document cunoscut sub numele de Acord de Acces.
În cadrul reuniunii, oficialii români şi americani au trecut în revistă activităţile desfăşurate de la reuniunea din luna decembrie 2010 a Comitetului Mixt şi până în prezent, au fost prezentate informări referitoare la: folosirea pe termen mediu a facilităţilor puse la dispoziţia forţelor SUA prin Acordul de Acces, exerciţiile Black Sea Rotational Force şi Combined Endeavor, situaţia de mediu din Centrul Administrativ Mihail Kogălniceanu, activităţi de control al armamentelor şi verificare organizate în România, în anul 2010.
De asemenea, părţile au discutat modalităţile de implementare a Acordului de Acces, posibilităţile de revizuire a unor prevederi din unele Aranjamente de Implementare şi au fost trecute în revistă aspecte ale situaţiei construcţiilor din Centrul Administrativ Mihail Kogălniceanu, precum şi alte probleme curente.
Delegaţia României, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Viorel Oancea, a fost formată din experţi şi invitaţi din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Afacerilor Externe, Administraţia Naţională pentru Rezervele de Stat şi Probleme Speciale.
Delegaţia SUA a fost condusă de generalul-maior Paul Schafer, director pentru probleme strategice la Comandamentul Forţelor Armate ale Statelor Unite din Europa (USEUCOM), şi a inclus experţi şi invitaţi din cadrul USEUCOM, Comandamentului Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), Comandamentului Forţelor Aeriene ale SUA in Europa (USAFE), Corpului Infanteriei Marine a SUA din Europa (MARFOREUR), precum şi reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti.



 Biroul de presă

BULETIN DE PRESĂ

FRUCTE ŞI LEGUME FĂRĂ DOCUMENTE
În cursul zilei de 19.05.2011 lucrători din cadrul Poliţiei Oraşului Bocşa l-au depistat pe raza oraşului pe A.NISTOR, în vârstă de 30 de ani, în timp ce transporta cu un autovehicul cantitatea de 1608 kg legume şi fructe, fără a poseda documente legale de transport şi de provenienţă a mărfii.
Poliţiştii au ridicat produsele în vederea cercetării, iar conducătorului auto i s-a întocmit un proces-verbal de contravenţie fiind sancţionat cu suma de 1000 lei.

A REFUZAT RECOLTAREA PROBELOR DE SÂNGE
În seara zilei de 19.05.2011, în timp ce lucrători din cadrul Poliţiei Municipiului Caransebeş desfăşurau activităţi de supraveghere a traficului rutier pe strada Nicolae Bălcescu din municipiu au oprit pentru control un autoturism.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că autovehiculul a fost condus de către B.GEORGICA, de 49 de ani.
La testarea cu aparatul alcooltest a conducătorului auto a rezultat o concentraţie de 0,62 mg/l alcool pur în sânge. Fiind condus la Spitalul de Urgenţă Caransebeş bărbatul a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de refuz al conducătorului auto de a se supune recoltării probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.


PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA

Două maşini ale consulatului SUA, vizate în atentatul de la Peshawar


PESHAWAR, PAKISTAN (MEDIAFAX) - Atentatul cu bombă de vineri, de la Peshawar, a vizat două maşini ale consulatului american din oraşul pakistanez, a anunţat ambasada SUA în Pakistan, citată de AFP. Cel puţin una dintre cele două maşini era blindată, a precizat sursa citată.
"Două maşini ale consulatului american, care se îndreptau către consulat, au fost atacate", a declarat Alberto Rodriguez, purtător de cuvânt al ambasadei americane la Islamabad. "Unul dintre vehicule a fost avariat, însă nici unul dintre membrii personalului nostru nu a fost ucis sau rănit grav", a adăugat el, fără a preciza câţi dintre angajaţii consulatului au fost răniţi."Un bărbat care circula pe motocicletă a fost ucis, iar alte cinci persoane, dintre care două sunt cetăţeni străini, au fost rănite", a declarat Liaqat Ali, ofiţer de poliţie din Peshawar.

O persoană a murit şi alte cinci - dintre care două sunt cetăţeni străini - au fost rănite vineri dimineaţă, în urma exploziei unei bombe detonate la trecerea unui vehicul în oraşul Peshawar. Televiziunile pakistaneze au prezentat imagini cu o maşină 4x4, aparent blindată, avariată de explozia care a aruncat vehiculul într-un stîlp. Un ofiţer de poliţie aflat la faţa locului a confirmat că maşina este un vehicul civil blindat.

Angajaţii mai multor ambasade şi consulate occidentale, dar şi unii dintre diplomaţii ONU, folosesc maşini blindate pentru a circula în Pakistan.
Talibanii pakistanezi, aliaţi cu al-Qaida, au ameninţat că vor răzbuna moartea lui Osama ben Laden, ucis la 2 mai de un comando american în nordul Pakistanului, şi şi-au intensificat campania de atentate împotriva guvernului şi forţelor de securitate locale, dar şi a obiectivelor americane. Poliţia pakistaneză a afirmat că bomba care a explodat vineri pare să fi fost ascunsă în bordura străzii unde a avut loc incidentul.

joi, 19 mai 2011

COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ CARAŞ-SEVERIN, LA 4 LUNI


Astăzi, a avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, pe perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2011. Potrivit raportului prezentat de inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă "Semenic", col. Titus Susan, în primele patru luni ale acestui an, în judeţul Caraş-Severin nu au fost probleme deosebite în ceea ce priveşte fenomenele hidro-meteorologice periculoase. 18 primării din Caraş-Severin - între care Lăpuşnicel, Marga, Sicheviţa, Bucoşniţa - NU au trimis Planul de Asigurare cu resurse pe anul 2011.
Potrivit purtătorului de cuvînt al ISU "SEMENIC", plt. Ancuţa BALINT, în perioada analizată, ianuarie-aprilie 2011, ISU "Semenic" a aintervenit la 282 situaţii de urgenţă, din cele 321 semnalate, la 34 dintre ele intervenind Serviciile Voluntare şi Private, iar 5 intervenţii fiind rezolvate de cetăţeni. S-a intervenit în 65 de incendii, 17 asanări de muniţie, 2 distrugeri de zăpoare, 23 de acţiuni în favoarea comunităţii (salvări animale, căutări de persoane, degajare ţurţuri, evacuare) şi 138 de arderi necontrolate. Au fost înregistrate 44 de intervenţii SIAMUD, dintre care 10 descarcerări la accidente de circulaţie grave! 8 persoane au fost salvate şi 40 de persoane asistate! ISU "Semenic" a intervenit la 5 persoane rănite şi intoxicate şi la un singur deces. Au fost salvate 30 de animale şi asistate 163 de transporturi periculoase şi speciale. Valoarea bunurilor salvate în primele 4 luni ale anului se ridică la 16.615.300 lei, iar valoarea pagubelor la doar 2.040.840 lei.
Au fost înregistrate şi 12 alarme false, 16 deplasări fără intervenţie şi 24 de întoarceri din drum. În 15 cazuri, pompierii au supravegheat perimetre în care se puteau produce incendii de vegetaţie, în special.
Comitetul de astăzi a aprobat următoarele documente:

Proiect de HOTĂRÂRE
privind aprobarea ,,Planului de măsuri pentru evitarea producerii situaţiilor de urgenta generate de incendii si/sau arderi necontrolate pe perioada de secetă si acţiuni specifice combaterii fenomenului de secetă pentru sezonul estival 2011” a ,,Planului de măsuri, pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei în cursul anului 2011” şi a „Planului de măsuri şi acţiuni pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase pe teritoriul judeţului Caraş-Severin”

Ţinând cont de prevederile art. 10 din Regulamentul - cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor si centrelor operative pentru situatii de urgenta, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.491/2004.
În temeiul prevederilor art. 2, lit. a), i) si j), ale art. 22 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/15.04.2004, privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, aprobată prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
Având în vedere prevederile art. 9, alin (3), din Ordinul Prefectului nr. 56/21.02.2011, privind reorganizarea Comitetului Judeţean Caraş-Severin pentru Situaţii de Urgenţă.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinta ordinară,

HOTĂRĂŞTE:

Art.1. Se aprobă ,,Planul de măsuri pentru evitarea producerii situaţiilor de urgenta generate de incendii si/sau arderi necontrolate pe perioada de secetă si acţiuni specifice combaterii fenomenului de secetă pentru sezonul estival 2011", prevăzut în Anexa nr. 1;

Art.2. Se aprobă ,,Planul de măsuri, pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei în cursul anului 2011", prevăzut în Anexa nr. 2;

Art.3. Se aprobă „Planului de măsuri şi acţiuni pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase pe teritioriul judeţului Caraş-Severin”, prevăzut în Anexa nr. 3.


Art.4. Prezenta Hotarâre şi anexele nr. 1, 2 şi 3 care fac parte integrantă din aceasta, se comunică, prin grija S.T.P., membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi persoanelor cu atribuţii în domeniile nominalizate în anexe.



PREŞEDINTE AL COMITETULUI JUDEŢEAN
PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
PREFECT


OCTAVIAN ŢUNEA




Nr.1.
Data: 19.05.2011

PLAN DE MĂSURI
al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Caraş-Severin
pentru evitarea producerii situaţiilor de urgenţă generate de incendii şi/sau arderi
necontrolate şi acţiuni specifice combaterii fenomenului de secetă,
pentru sezonul estival 2011

Baza legală:

1. Lege Nr. 107 din 25 septembrie 1996 - Legea apelor;
2. Lege Nr. 307 din 12 iulie 2006 privind apărarea împotriva incendiilor;
3. Ordonanţa de Urgenţă 195/2005 privind protecţia mediului;
4. Ordinul comun al Ministerului Agriculturii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor nr. 551/1475 din 08 august 2006 - pentru aprobarea Regulamentului privind monitorizarea şi gestionarea riscurilor cauzate de căderi de grindină şi secetă severă, a Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă în domeniul fitosanitar-invazii ale agenţilor de dăunare şi contaminarea culturilor agricole cu produse de uz fitosanitar şi a Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă ca urmare a incendiilor de pădure;
5. Ordinul comun al Ministrului Internelor şi Reformei Administrative şi Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu nr. 605/579 din 05.09.2008 pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale ;
6. Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 163 din 2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor.

Scopul planului:

Stabilirea unui set de măsuri pentru asigurarea unor activităţi de prevenire eficiente, căt şi stabilirea responsabilităţilor privind implementarea măsurilor, monitorizarea situaţiilor ce pot apărea şi intervenţia în situaţii de urgenţă.


Realizarea unor puncte de informare preventivă în domeniul situaţiilor de urgenţă, în fiecare localitate(sediul primăriei), la sediile Direcţiei Silvice şi ale ocoalelor silvice, ale unităţilor de învăţământ(creşe, grădiniţe, licee, şcoli de arte şi meserii, e.t.c.), mediatizarea regulilor şi măsurilor de prevenire şi de intervenţie pentru situaţii de urgenţă ale tipurilor de risc existente pe raza localităţii;
Termen: 30.06.2011
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U., Direcţia Silvică Caraş - Severin cu
ocoalele din subordine şi ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar
şi Caransebeş - subordonat Institutului de Cercetări şi
Amenajări Silvice Bucureşti), Inspectoatul Şcolar Judeţean
Caraş-Severin

Reactualizarea dispoziţiilor de numire a personalului silvic care răspunde de situaţiile de urgenţă, respectiv îndrumarea, controlul activităţii de prevenire şi stingere a incendiilor şi constatarea contravenţiilor;
Termen: 30.06.2011
Răspund: Direcţia Silvică Caraş-Severin cu ocoalele din subordine şi
ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar şi Caransebeş - subordonat
Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti, Inspecţia
Silvică de Vânătoare Caraş-Severin

Actualizarea planurilor de intervenţie în caz de incendiu ale Direcţiei Silvice Caraş-Severin şi ocoalelor silvice;
Termen: 30.06.2011
Răspund: Direcţia Silvică Caraş-Severin cu ocoalele din subordine şi
ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar şi Caransebeş-subordonat
Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti),
Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Caraş-Severin

Stabilirea unor măsuri concrete la nivelul Direcţiei Silvice Caraş-Severin cât şi a fiecărui ocol silvic: refacerea foişoarelor de observaţie şi a barierelor de interzicere a accesului în fondul forestier a turiştilor cu maşini; refacerea sau amenajarea unor locuri speciale de fumat inscripţionate; instruirea cetăţenilor ce au loturi limitrofe cu pădurea pentru a nu arde resturile de pe păşuni, izlazuri şi fâneţe decât în mod supravegheat şi pe timp fără vânt; executarea patrulării personalului silvic pe principalele rute turistice, în special în perioada secetoasă, e.t.c.;
Termen: 30.06.2011
Răspund: Direcţia Silvică Caraş-Severin cu ocoalele din subordine şi
ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar şi Caransebeş - subordonat
Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti), Inspecţia
Silvică şi de Vânătoare Caraş-Severin

Verificarea pazei şi stingerii incendiilor la nivelul Direcţiei Silvice Caraş-Severin, a ocoalelor silvice private Bănia, Băuţar şi Caransebeş - subordonat Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti;
Termen: 30.06.2011
Răspund: Direcţia Silvică Caraş-Severin cu ocoalele din subordine şi
ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar şi Caransebeş - subordonat
Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti), Inspecţia
Silvică şi de Vânătoare Caraş-Severin

Organizarea şi desfăsurarea unor exerciţii cu forţe şi mijloace pentru stingerea incendiilor la fondul forestier;
Termen: iunie - iulie 2011
Răspunde: Direcţia Silvică Caraş-Severin cu ocoalele din subordine şi
ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar şi Caransebeş-subordonat
Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti)

Instruirea populaţiei şi a operatorilor economici privind executarea arderilor controlate în apropierea suprafeţelor împădurite;
Termen: permanent
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U., Direcţia Silvică Caraş-Severin cu
ocoalele din subordine şi ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar
şi Caransebeş - subordonat Institutului de Cercetări şi Amenajări
Silvice Bucureşti), Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Caraş-Severin;

Acordarea asistenţei tehnice de specialitate reprezentanţilor administraţiei publice locale şi a operatorilor economici pentru asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice perioadelor secetoase;
Termen: permanent
Răspunde: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă

Întocmirea/actualizarea, mediatizarea şi punerea în practică a planurilor de măsuri proprii cu privire la perioada de secetă;
Termen: permanent
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă,
Inspecţia Silvică şi de Vânătoare, Direcţia Silvică Caraş-Severin
cu ocoalele din subordine şi ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar
şi Caransebeş – subordonat Institutului de Cercetări şi Amenajări
Silvice Bucureşti), Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de
Mediu - Comisariatul Judeţean, Direcţia pentru Agricultură şi
Dezvoltare Rurală,

Transmiterea către operatorii economici care prezintă risc ridicat de incendiu a unor adrese prin care să li se comunice obligaţia acestora de adoptare a măsurilor speciale de protecţie a instalaţiilor şi a capacităţilor de producţie, depozitare, de gestionare a materialelor, inclusiv a deşeurilor şi de asigurare a intervenţiei în cazul producerii unor incendii;
Termen: 30.06.2011
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U., Agenţia pentru Protecţia Mediului,
Garda de Mediu - Comisariatul Judeţean, Direcţia pentru Agricultură
şi Dezvoltare Rurală, Inspecţia Silvică şi de Vânătoare, Direcţia Silvică
Caraş- Severin cu ocoalele din subordine şi ocoalele silvice private
(Bănia, Băuţar şi Caransebeş - subordonat Institutului de Cercetări şi
Amenajări Silvice Bucureşti)

Iniţierea unor acţiuni comune de verificare a normelor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor în zonele cu afluenţă mare de turişti;
Termen: 30.06.2011
Răspund: Inspecţia Silvică, Direcţia Silvică Caraş-Severin cu ocoalele din
subordine şi ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar şi Caransebeş -
subordonat Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti),
Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu - Comisariatul
Judeţean, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală

Instruirea personalului propriu cu privire la sarcinile ce îi revin în caz de incendiu la fondul forestier;
Termen: 30.06.2011
Răspund: Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu - Comisariatul
Judeţean, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Inspecţia
Silvică şi de Vânătoare, Direcţia Silvică Caraş-Severin cu ocoalele din
subordine şi ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar şi Caransebeş -
subordonat Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti),
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă

Identificarea de către administraţiile publice locale a surselor suplimentare de alimentare cu apă a localităţilor în cazul situaţiilor de urgenţă generate de secetă hidrologică;
Termen: permanent
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U.

Informarea operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,SEMENIC" al judeţului Caraş-Severin şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, despre iminenţa producerii, respectiv producerea de situaţii de urgenţă;
Termen: permanent
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U.

Asigurarea transportului pentru persoanele, animalele şi bunurile evacuate;
Termen: permanent
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U., Serviciul Salvamont Caraş-Severin, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Jandarmi „Gl.bg. Vasile Zorzor "

Asigurarea transportului forţelor şi mijloacelor de intervenţie la incendiile de pădure şi/sau arderi necontrolate;
Termen: permanent
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U., Inspecţia Silvică şi de Vânătoare, Serviciul Salvamont Caraş-Severin, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, Direcţia Silvică Caraş-Severin cu ocoalele silvice din subordine şi ocoalele silvice private (Bănia, Băuţar şi Caransebeş - subordonat Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti)

Desfăşurarea unor activităţi de control la operatorii economici ce desfăşoară activităţi în apropierea pădurilor, conform competenţelor;
Termen: permanent
Răspund: C.L.S.U., Direcţia Silvică Caraş-Severin cu ocoalele din subordine şi ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar şi Caransebeş - subordonat Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti), Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Caraş -Severin

Intensificarea acţiunilor de informare preventivă a populaţiei pentru crearea mentalităţii necesare asigurării autoprotecţiei comunităţilor locale şi realizarea unor materiale informative care să cuprindă măsuri de prevenire a producerii incendiilor la vegetaţie uscată, culturi agricole şi fond forestier, materiale ce vor fi transmise comunităţilor locale, pentru a fi distribuite locuitorilor prin grija primarilor localităţilor şi a SVSU. Materialele(afişe, pliante, foi volante) vor fi transmise la localităţi direct de către instituţiile emitente.
Termen: permanent pe perioada secetei
Răspund: preşedinţii CLSU/primari, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de
Mediu - Comisariatul Judeţean, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare
Rurală, Inspecţia Silvică şi de Vânătoare, Direcţia Silvică Caraş-Severin
cu ocoalele din subordine şi ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar şi
Caransebeş– subordonat Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice
Bucureşti), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul
Şcolar Judeţean Caraş – Severin

Sprijinirea compartimentelor de prevenire din cadrul SVSU al localităţilor pentru desfăşurarea activităţilor de prevenire a incendiilor, prin organizarea unor sedinţe de instruiri;
Termen: - Cu ocazia controalelor la localităţi şi/sau SVSU
- Conform planului de pregătire anual şi a graficului de control al SVSU,
aprobat de primar şi ori de câte ori este necesar
Răspund: - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă
- Şefii SVSU, Cadrele tehnice PSI

Asigurarea mijloacelor necesare înştiinţării şi alarmării populaţiei din zonele de risc ce pot fi afectate de incendii de pădure;
Termen: permanent
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U.

Stabilirea resurselor umane şi materiale care vor fi folosite pentru stingerea incendiilor la fondul forestier şi la culturile agricole;
Termen: 30.06.2011
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U., Direcţia Silvică Caraş-Severin cu
ocoalele din subordine şi ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar
şi Caransebeş – subordonat Institutului de Cercetări şi Amenajări
Silvice Bucureşti), Inspecţia Silvică şi de Vânătoare

Instruirea şefilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu privire la modul de îndeplinire a obligaţiilor legale care le revin;
Termen: Trimestrial
Răspund: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă

Acordarea asistenţei tehnice de specialitate operatorilor economici, societăţilor comerciale şi turistice în domeniul protecţiei şi evacuării personalului, organizării şi funcţionării sistemelor de semnalizare, alarmare, alertare în caz de incendiu şi protecţie civilă, transportului şi depozitării bunurilor şi valorilor, prevenirea cauzelor specifice de incendiu, punerea în funcţiune a mijloacelor de intervenţie în caz de incendiu şi protecţie civilă şi stabilirea modalităţilor concrete de legătura cu forţele de ordine publică;
Termen: 30.06.2011
Răspund: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă

Verificarea tehnicii de intervenţie şi a gradului de asigurare cu combustibili şi substanţe pentru stingerea incendiilor şi transmiterea situaţiei către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă;

Termen: 30.06.2011
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U., Direcţia Silvică Caraş-Severin cu
ocoalele din subordine şi ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar şi
Caransebeş- subordonat Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice
Bucureşti), Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Caraş-Severin

Respectarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale aprobate prin Ordinul comun al Ministrului Internelor şi Reformei Administrative şi Ministrului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale cu nr. 605/579 din 05.09.2008 ;
Termen : Permanent
Răspund : Preşedinţii C.L.S.U.

Obligaţia obţinerii permisului de lucru cu focul şi informarea prealabilă a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă - pentru arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, conform prevederilor art. 98 lit. ,,d" din Normele generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 163 din 2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor;
Termen : Permanent
Răspund : Preşedinţii C.L.S.U.

După localizarea şi lichidarea arderilor necontrolate, administraţia publică locală împreună cu şefii structurilor de poliţie de pe raza unităţii administrativ teritoriale vor identifica autorii acestora, îi vor sancţiona potrivit legii şi vor comunica în scris sub semnătura primarului - cauzele, autorii şi sancţiunile administrate acestora;
Termen : Permanent
Răspund : primarii şi şefii structurilor de poliţie de pe raza localităţii

Monitorizarea permanentă a situaţiilor de urgenţă ce pot apare pe fondul secetei;
Termen: permanent
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U., Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de
Mediu - Comisariatul Judeţean, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Inspecţia Silvică şi de Vânătoare, Direcţia Silvică Caraş-Severin cu ocoalele din subordine şi ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar şi Caransebeş – subordonat Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă

Cunoaşterea permanentă a situaţiei surselor de apă şi reactualizarea bazelor de date privind aceste resurse pentru a fi transmise Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă;
Termen: 30.06.2011
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U., Direcţia Silvică Caraş-Severin cu ocoalele
din subordine şi ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar şi Caransebeş– subordonat Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti), Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Caraş-Severin
Stabilirea unor planuri de restricţii în alimentarea cu apă, care să fie puse în aplicare atunci când situaţia o impune şi transmiterea acestora către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă;
Termen: 30.06.2011
Răspunde: Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin


Actualizarea sau întocmirea hărţilor topografice din zona de competenţă şi marcarea punctelor de apă, drumurilor de acces, sediile de ocoale şi cantoane silvice, suprafeţele şi zonele destinate turismului, cu însemne asupra punctelor de foc şi a punctelor de apă pentru turişti, linii parcelare şi somiere, vecinătăţile unităţilor de intervenţie în caz de incendii şi punctele de sprijin pe care se poate conta în caz de incendiu, obiectivele altor operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în fondul forestier, în vederea punerii la dispoziţia ISU în cazul în care situaţia o impune;
Termen: permanent
Răspund: Inspecţia Silvică şi de Vânătoare, Direcţia Silvică Caraş-Severin cu ocoalele din subordine şi ocoalele silvice private(Bănia, Băuţar şi Caransebeş – subordonat Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti)

Stabilirea şi asigurarea necesarului de efective şi tehnica pentru transportul apei potabile şi menajere, în localităţile grav afectate de secetă;
Termen: 30.06.2011
Răspund: Preşedinţii C.L.S.U., Inspectoratul de Jandarmi „ Gl.bg. Vasile
Zorzor ", Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Direcţia
Silvică Caraş-Severin cu ocoalele din subordine şi ocoalele silvice private
(Bănia, Băuţar şi Caransebeş – subordonat Institutului de Cercetări şi
Amenajări Silvice Bucureşti), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Coordonarea organizării permanente a prevenirii situaţiilor de urgenţă şi intervenţiei în caz de incendiu de către primar la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, asigurarea participării la intervenţie a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă cu mijloacele din dotare şi conducerea intervenţiei, până la stingerea incendiului ori până la sosirea forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,SEMENIC" al judeţului Caraş-Severin(la solicitarea primarului), în conformitate cu art. 14 lit.,,c" din Legea nr. 307 din 12 06 2006, privind apărarea împotriva incendiilor. Primarul va lua măsuri, ca în maxim 3 zile după realizarea acţiunii de intervenţie în caz de incendiu, să fie întocmit Raportul de Intervenţie a şefului SVSU şi înaintat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Semenic" Caraş-Severin - Fax : 0255212137 sau 0255215326.
Termen : Permanent
Răspund : Preşedinţii C.L.S.U.

PLAN DE MĂSURI
al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei în cursul anului 2011

Temperaturile ridicate constituie factori de risc pentru desfăşurarea normală a activităţilor economice şi sociale la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.
Monitorizarea acestor fenomene meteorologice periculoase se realizează atât de către instituţiile de specialitate, cât şi de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, în vederea iniţierii măsurilor operative de intervenţie.
Persistenţa temperaturilor ridicate pe o perioadă mare de timp poate influenţa negativ starea de sanătate a populaţiei, îndeosebi a celor din grupele de risc major, fapt ce impune conjugarea eforturilor instituţiilor, atât din domeniul administraţiei publice locale, respectiv Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, cât şi al serviciilor deconcentrate de specialitate.
Forţele şi mijloacele aflate la dispoziţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, precum şi dispersia teritorială a cazurilor ce necesită măsuri de sprijin fac necesară utilizarea şi a capacităţilor organizatorice de care dispun alte entităţi, respectiv Crucea Roşie, organizaţiile neguvernamentale din domeniul protecţiei sociale, fundaţii şi societăţi furnizoare de servicii de îngrijire la domiciliu.

Baza legală:
ORDIN Nr. 247/1235/631/1130 din 10 iulie 2007 - privind aprobarea Planului de măsuri vizând realizarea acţiunilor de cooperare între prefecţi şi primari, în calitatea acestora de preşedinţi ai comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, respectiv ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, şi autoritaţile de sanătate publică, pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei;
ORDIN Nr. 736 din 22 iulie 2005 privind instituirea serviciului de permanenţă la toate primăriile din zona de risc în caz de iminenţă a producerii unor situaţii de urgenţă.

Scopul planului:
Stabilirea unui set unitar de măsuri pentru asigurarea unor activităţi de prevenire eficiente, cât şi stabilirea responsabilităţilor privind implementarea măsurilor şi monitorizarea situaţiilor ce pot aparea.

Măsuri pentru perioada de normalitate - COD VERDE

1. Întocmirea şi actualizarea, la nivelul localităţilor, a evidenţei persoanelor aflate în dificultate, a căror stare de sanătate poate fi influenţată negativ de caniculă;
Răspund: CLSU
Termen: Permanent

2. Determinarea nivelului apei din fântâni şi supravegherea permanentă a calităţii apei potabile din reţeaua comunală de alimentare, cu solicitarea efectuării de analize periodice privind potabilitatea. În condiţiile constatării neconformităţii parametrilor de calitate a apei, se vor aplica prevederile Hotărârii Guvernului nr. 974/2004 , pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile şi a Procedurii de autorizare sanitară a producţiei şi distribuţiei apei potabile. Astfel, populaţia va fi avertizată atât prin mass-media cu privire la nepotabilitatea sursei, cât şi prin înscripţionarea fântânilor "APA NU ESTE BUNĂ DE BĂUT" şi se va asigura apă potabilă pentru populaţia din zona afectată; situaţiile vor fi transmise către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă;
Răspund: CLSU
Termen: Permanent

3. Luarea de măsuri pentru asigurarea unor surse alternative de apă în situaţia reducerii substanţiale a debitului în reţeaua comunală de distribuţie sau ca urmare a avarierii acesteia;
Răspund: CLSU
Termen: Permanent

4. Asigurarea de surse alternative de electricitate pentru funcţionarea în condiţii optime a activităţii unităţilor medicale, îndeosebi a celor de urgenţă;
Răspund: CLSU
Termen: Permanent

5. Identificarea locurilor pentru amplasarea punctelor de prim ajutor şi a punctelor de distribuţie a apei potabile. Punctele de prim ajutor trebuie amplasate în spaţii publice climatizate, vizibil semnalizate (de exemplu: şcoli, gradiniţe, supermarketuri, alte instituţii publice etc.). Nu se recomandă amplasarea punctelor de prim ajutor în corturi decât dacă pot fi climatizate;
Răspund: CLSU
Termen: 30.06.2011

6. Asigurarea cu prioritate a asistenţei medicale pentru persoanele cu afecţiuni a căror evoluţie poate fi influenţată negativ de temperatură crescută a factorilor de mediu, având în vedere influenţa generală a acestui fenomen meteorologic asupra sanătăţii populaţiei;
Răspunde: Direcţia de Sănătate Publică
Termen: Permanent

7. Asigurarea stocului de medicamente necesar continuităţii tratamentelor;
Raspunde: Direcţia de Sănătate Publică
Termen: Permanent

8. Supravegherea calităţii produselor perisabile prin controlul lanţurilor frigorifice destinate alimentelor, precum şi prin controlul lanţurilor de frig pentru medicamente şi vaccinuri;
Raspunde: Direcţia de Sanătate Publică
Termen: Permanent

9. Acordarea unei atenţii deosebite asistenţei medicale de urgenţă, prin suplimentarea numărului ambulanţelor şi a personalului medical, asigurarea unor cantităţi suficiente de medicamente şi materiale sanitare, creşterea nivelului de operativitate în rezolvarea solicitărilor, precum şi prin controlul respectării dispoziţiilor legale privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat;
Raspunde: Direcţia de Sănătate Publică, Serviciul
Judeţean de Ambulanţă
Termen: Permanent

10. Instruirea personalului medical şi din unităţile medico-sociale, precum şi a voluntarilor pentru asigurarea activităţilor de prevenţie, precum şi stabilirea necesarului de personal, echipamente şi materiale sanitare corespunzătoare pentru punctele de prim ajutor ;
Răspunde: Direcţia de Sanătate Publică, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Caraş-Severin
Termen: 30.06.2011

11. Comunicarea stadiului îndeplinirii măsurilor, la I.S.U. ,,Semenic" Caraş-Severin
Răspund: CLSU, Direcţia de Sănătate Publică
Termen: 31.08.2011


Măsuri în caz de avertizare meteorologică privind creşterea temperaturilor
- COD GALBEN sau COD PORTOCALIU -

1. Informarea mass-mediei locale cu privire la semnificaţia codificării avertizărilor primite, precum şi referitor la măsurile luate, pregătirea şi difuzarea mesajelor specifice către populaţie;
Răspund: CLSU, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă
Termen: Permanent

2. Activarea punctelor de distribuţie a apei potabile amenajate în special în zonele aglomerate şi activarea punctelor de prim ajutor în spaţiile identificate şi semnalizate vizibil;
Răspund: CLSU
Termen: Permanent

3. Asigurarea funcţionarii continue a sistemului centralizat de distribuire a apei şi asigurarea necesarului de apă;
Răspund: CLSU
Termen: Permanent

4. Luarea de măsuri pentru adaptarea programului serviciilor publice astfel încât deplasarea populaţiei către acestea să se facă în afara intervalelor orare cu temperaturi extrem de ridicate. În mod similar vor fi formulate recomandări pentru modificarea corespunzătoare a programului de lucru al unităţilor de aprovizionare cu alimente şi prestatoare de servicii;
Răspund: CLSU
Termen: Permanent

5. Înfiinţarea unui ,,TEL-VERDE” pentru populaţie la nivelul fiecărei primării, în vederea primirii de informaţii asupra unor situaţii critice intervenite şi pentru transmiterea de recomandări;
Răspund: CLSU
Termen: Permanent

6. Utilizarea panourilor de afişaj din localităţi pentru formularea de recomandări preventive, cu privire la măsurile necesare a fi luate de populaţie pentru a se proteja pe durata caniculei;
Răspund: CLSU
Termen: Permanent

7. Informarea organizatorilor de evenimente sportive, culturale, comerciale etc., cu privire la durata şi intensitatea caniculei, pentru a lua măsurile adecvate;
Răspund: CLSU
Termen: Permanent

8. Menţinerea condiţiilor corespunzătoare în taberele şcolare;
Răspund: CLSU, Direcţia Judeţeană pentru Tineret
Termen: Permanent

9. Aplicarea măsurilor de prevenire a riscurilor la persoanele vulnerabile, cu asigurarea nevoilor zilnice privind tratamentul, îngrijirea, alimentaţia de bază. Desfăşurarea pregătirilor pentru organizarea preluării acestora de către entităţi care asigură îngrijiri la domiciliu;
Răspund: Entităţile care asigură îngrijirea la domiciliu, Serviciile de
Asistenţă Socială din cadrul primăriilor, CLSU
Termen: Permanent


10. Asigurarea personalului medical şi a dotării necesare pentru punctele de prim ajutor organizate pentru diminuarea riscului pentru sanătate prin prevenirea fenomenelor de deshidratare şi hipertermie;
Răspunde: Direcţia de Sanătate Publică, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Caraş-Severin
Termen: Permanent

11. Mobilizarea personalului medical şi din unităţile medico-sociale, precum şi a voluntarilor pentru asigurarea activităţilor de prevenţie;
Răspunde: Direcţia de Sănătate Publică, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Caraş-Severin
Termen: Permanent

12. Asigurarea participării medicilor la acţiunile de avertizare a populaţiei şi la diseminarea măsurilor de prevenire pe grupe de risc ;
Răspunde: Direcţia de Sănătate Publică, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Caraş-Severin
Termen: Permanent

13. Comunicarea stadiului îndeplinirii măsurilor, la I.S.U. ,,Semenic" Caraş-Severin ;
Răspunde: CLSU, Direcţia de Sănătate Publică
Termen: 01.08.2011

14. Orice situaţie deosebită generată de caniculă va fi transmisă operativ la I.S.U. ,,Semenic" Caraş-Severin;
Răspund: CLSU
Termen: Ori de câte ori este cazul

15. Obligativitatea, ca la primirea atenţionărilor privind iminenţa producerii unor situaţii de urgenţă să se instituie serviciul de permanenţă la sediul primăriilor din zona de risc, cu personal corespunzător şi comunicarea către I.S.U. ,,Semenic" Caraş-Severin a componenţei acesteia(primăria, persoana de contact, tel. fix şi mobil) - Fax 0255.212.137 sau 0255.215.326.
Răspund: CLSU
Termen: Ori de câte ori situaţia o impune

PLAN DE MĂSURI
al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin
de protecţie contra FEBREI AFTOASE - 2011

Baza legală:
DISPOZIŢIA COMUNĂ nr. I/1752 din 26.04.2011 privind continuarea participării, până la data de 30.06.2011, a structurilor M.A.I. la aplicarea măsurilor din competenţa pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase pe teritoriul României.

Scopul planului:
Stabilirea unui set unitar de măsuri pentru prevenirea şi răspândirea febrei aftoase la nivelul judeţului Caraş-Severin.

1. Supravegherea şi monitorizarea tuturor efectivelor de animale receptive (ovine, caprine, porcine şi bovine) de pe raza judeţului Caraş-Severin;
Răspund: Deţinătorii de animale, medicii veterinari de liberă practică
Termen: Permanent

2. Anunţarea cazurilor de animale bolnave şi moarte la medicul veterinar de liberă practică;
Răspund: Deţinătorii de animale
Termen: Permanent

3. Catagrafia densităţii de animale receptive din mediu silvic (mistreţi şi cervideae);
Răspund: Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi şi Direcţia Silvică Reşiţa;
Termen: Permanent

4. Supravegherea locurilor de hrănire şi adăpare a animalelor sălbatice în vederea depistării animalelor bolnave;
Răspund: Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi şi Direcţia Silvică Reşiţa
Termen: Permanent

5. Interzicerea comercializării animalelor receptive din Bulgaria (ovine, caprine, porcine şi bovine);
Răspund: Operatorii economici şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
Termen: Permanent

6. Verificarea târgurilor şi aglomerărilor de animale (expoziţii, etc.)
Răspunde: Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
Termen: permanent

7. Controlul mijloacelor de transport animale vii în trafic
Răspund: Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin;
Termen: Permanent

8. Informarea populaţiei, operatorilor economici şi mass-media cu privire la măsurile de prevenire şi răspândire a febrei aftoase la nivelul judeţului Caraş-Severin;
Răspunde: Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
Termen: Permanent

9. Comunicarea stadiului îndeplinirii măsurilor, la I.S.U. ,,Semenic” Caraş-Severin;
Răspunde: Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor;
Termen: În luna mai şi iunie, până în data de 20 ale lunii.

FURT DIN SUPERMARKET


Miercuri, 18 mai a.c, în jurul orei 18.00, o patrulă de jandarmerie ce executa acţiuni specifice de menţinere a ordinii publice pe raza municipiului Reşiţa, a fost sesizată de către agenţii de pază dintr-un supermarket, despre faptul că o persoană a sustras produse cosmetice.
Patrula de jandarmerie s-a deplasat la faţa locului, unde a identificat-o pe Cristiana B., în vârstă de 26 de ani, din municipiul Reşiţa, care profitând de neatenţia personalului, a sustras din supermarchet produse cosmetice pe care le-a ascuns în geanta pe care o avea asupra sa, ieşind pe lângă casa de marcat fără a le plăti.
Aceasta după ce a reuşit să treacă de casa de marcat, a fost oprită de agenţii de pază ai supermarketului, care au observat neregula, sesizând imediat oamenii legii.
În urma celor constatate, jandarmii au întocmit celei în cauză actele premergătoare fiind susceptibilă de comiterea infracţiunii de “furt calificat”, dosarul fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa în vederea continuării cercetărilor, prejudiciul fiind recuperat şi predat reprezentantului supermarchetului.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE