luni, 19 decembrie 2011

Un erou din Afganistan a fost decorat şi avansat din gradul de plutonier la cel de căpitan


InfoMondo Militar

Plutonierul Laurenţiu Şerban, cunoscut mai mult de pe canalul TV Discovery, a fost decorat cu Emblema “Onoarea Armatei României” cu însemn de război şi avansat la gradul de căpitan, pentru devotamentul excepţional și curajul dovedite în timpul unei misiuni executate în teatrul de operaţii din Afganistan, din 2006. In urma misiunii acesta a fost grav rănit.

Anterior decorării de către MApN militarul român a fost declarat eroul anului de canalul TV Discovery.

Laurenţiu Şerban are 32 de ani, este fost paraşutist militar şi este printre puţinii absolvenţi români ai “US Army Ranger School”.

În 2006, pe când executa o misiune în Afganistan şi încerca să-şi salveze colegii aflaţi într-un TAB care a fost atacat cu un DEI, el a călcat pe o mină, iar deflagraţia l-a rănit, piciorul drept fiind-i ulterior amputat.

După accident, Laurenţiu a găsit puterea să pună umărul la înfiinţarea Asociaţiei “Camarazii Armatei Române”, care-i ajută pe militarii răniţi în operaţiuni şi pe urmaşii celor decedaţi acolo.

Laurenţiu n-a mai avut voie să profeseze după accident, fiind inapt pentru serviciul militar, dar odată cu schimbarea legislaţiei a putut să se reangajeze la MApN. Între timp a devenit pilot de parapantă, iar mai apoi a făcut o pasiune pentru motocicletă.

Soţia lui povesteşte că primul lucru pe care l-a făcut după implantarea protezei pentru picior a fost să-şi cumpere maşină şi motcicletă. În timpul liber, Laurenţiu construieşte, proiectează, zideşte sau sudează.

Discovery Channel România a prezentat la Festivanul Internaţional de Film Transilvania – TIFF – 10 scurtmetraje despre 10 “eroi” români, identificaţi în cadrul campaniei “Oricine poate fi erou”. În urma voturilor primite pe pagina de Facebook Discovery România şi în urma jurizării de la TIFF, cea mai bună poveste a fost considerată cea a eroului Laurenţiu Şerban din Bucureşti.

Îl felicităm sincer pe Laurenţiu pentru decorarea sa, cu însemne de război, cât şi pentru avansarea la gradul de căpitan.

Un comentariu:

  1. Avansarea lui, un abuz. Ce il face erou, ca a luat un IED in freza? Asta il face ghinionist, nu erou.
    Oricum, abuzul in cazul lui nu e mai mare ca in cazul cetateanului Duda Radu, colonel( :))) activ.
    Rusine conducerii armatei romane!

    RăspundețiȘtergere