miercuri, 7 decembrie 2011
Mai mult decât suficient pentru un dosar penal
În cadrul unei acţiuni pe linia circulaţiei rutiere, poliţiştii au depistat un bărbat care, deşi consumase alcool, a condus un autoturism pe drumurile publice.
O.VASILE, în vârstă de 39 de ani, a fost oprit de oamenii legii, pe raza comunei Doclin în seara zilei de 06.12.2011.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Un alt bărbat în vârstă de 46 de ani, a fost oprit pentru control pe DN6. testarea cu aparatul alcooltest a indicat că acesta a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan, concentraţia fiind de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Celor doi le-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Pe lângă dosarul penal întocmit, lucrătorii din cadrul Poliţiei Staţiunii Băile Herculane au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 2000 de lei.
Fiindcă suntem în preajma sărbătorilor de iarnă, iar drumurile încep să fie acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, poliţiştii vor organiza zilnic acţiuni în special pentru identificarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, dar nici o altă încălcare a normelor rutiere nu va rămâne nepedepsită.
Până în data de 07.01.2012, poliţiştii rutieri vor fi prezenţi în trafic pentru prevenirea accidentelor rutiere săvârşite fie din vina conducătorilor auto care conduc băuţi sau din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum, fie din pricina pietonilor care traversează neregulamentar strada sau se deplasează pe partea carosabilă.
Principalele sfaturi de care trebuie să ţineţi cont când vă aflaţi în trafic în calitate de pietoni sunt:
· Circulaţi numai pe trotuare sau pe potecile laterale.
· Nu părăsiţi trotuarul pentru ocolirea unor obstacole, numai după ce v-aţi asigurat că în acel moment, nu circulă în apropiere autovehicule.
· Acolo unde există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasarea se va realiza numai pe partea stângă a drumurilor cât mai aproape de marginea acestora. Pe timpul deplasării în astfel de condiţii să fiţi în permanentă atenţie la toate autovehiculele şi în special la cele care vin din faţă.
· Nu traversaţi drumurile publice prin alte locuri decât cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat.
· Să nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculului staţionat ori a mijloacelor de transport în comun, oprite în staţii.
· În toate situaţiile traversaţi drumurile numai după o temeinică asigurare.
· Traversările se vor face numai perpendicular pe axul drumului.
· Pe timp de noapte, dacă circulaţi pe partea carosabilă a drumului care nu este prevăzut cu trotuare sau acostament trebuie să aveţi aplicat pe îmbrăcăminte accesorii fluorescente/ reflectorizante.
Conform legii, pietonii pot fi sancţionaţi contravenţional, daca:
· traversează prin alte locuri decât prin cele permise, în fuga sau fără să se asigure;
· se deplasează pe partea carosabilă a drumurilor publice atunci când exista amenajări rutiere destinate circulaţiei pietonilor;
· ocupă partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei;
· traversează strada pe culoare roşie a semaforului electric.
Pietonii trebuie să ştie că un carosabil acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă îngreunează oprirea autovehiculelor chiar dacă acestea au pneuri de iarnă şi există riscul ca şoferul să nu poată opri maşina, deşi trebuie să acorde prioritate pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a străzii. De aceea se recomandă asigurarea temeinică a pietonilor înainte de a traversa strada.
Dacă sunteţi supuşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise sau la culoarea roşie a semaforului purtaţi întreaga răspunderea.
Chiar dacă în această perioadă traficul este foarte intens şi localităţile urbane sunt sufocate de mii de maşini, pentru evitarea aglomerării intersecţiilor, poliţiştii rutieri vor fi prezenţi în aceste „puncte nevralgice” pentru ca noi toţi să circulăm în condiţii foarte bune.
Ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că toate aceste acţiuni ale oamenilor legii sunt pentru binele nostru, acestea având ca principal scop de prevenire înainte de toate (prevenirea accidentelor rutiere, dar mai ales conştientizarea, atât din partea conducătorilor auto, cât şi din partea pietonilor a riscului la care se supun atunci când încalcă o regulă de circulaţie).
Prezenţa pe drumurile publice a poliţiştilor trebuie să dea un plus de încredere celor care respectă normele rutiere cu privire la faptul că oamenii legii sunt în slujba lor şi veghează la respectarea legii, iar cei care nu o respectă trebuie să plătească.
Ori de câte ori sesizaţi carosabil acoperit cu gheaţă, polei sau zăpadă şi nu s-a acţionat cu materiale antiderapante, vă rugăm să apelaţi numărul unic de urgenţă 112 pentru a sesiza acest fapt.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu