vineri, 16 decembrie 2011

Traian Băsescu a prezentat hotărîrile CSAT


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Cotroceni, că în CSAT s-a discutat despre restructurarea MAI, menţionând că disponibilizările la această instituţie vor continua şi precizând că cele care s-au făcut până acum nu au afectat capacitatea operativă a Ministerului.

”Să nu vă aşteptaţi decât la un proces normal de restructurare în M.A.I. Specialiştii din minister ştiu unde au excedente, unde au personal insuficient. Eu sper că disponibilizările vor fi pe criterii de performanţă”, a anunţat şeful statului după şedinţa CSAT . “Procesul de restructurare va merge înainte pentru după ce se adoptă Statutul Poliţistului. Unele structuri vor fi transferate către autorităţi”, a adăugat Traian Băsescu.

“S-a făcut (în şedinţa CSAT – n.r.) o analiză legată de procesul de restructurare a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Acest proces a inclus desfiinţarea a 35.056 de posturi care erau neocupate, dar generau finanţare de fond de salarii. În acelaşi timp, au fost disponibilizaţi 9.330 de angajaţi, în urma selecţiei făcute de Ministerul de Interne – şi acest proces va continua. Toate elementele care au fost prezentate arată că nu a fost diminuată cu nimic capacitatea operativă a Ministerului de Interne, fie că vorbim de poliţie, jandarmi, pompieri sau alte structuri ale MAI, prioritate la disponibilizare având cei care au venit din afara sistemului. Au fost acele procedee de angajare din afară, fără şcoli de poliţie, fie că erau de ofiţeri sau subofiţeri. Aceştia au fost primii care au părăsit MAI. În orice caz, procesul va continua“, a afirmat şeful statului.

Cât priveşte informaţiile potrivit cărora procesul de restructurare din MAI a ţinut cont şi de anumite “interese de familie“, Băsescu a precizat că ministrul Igaş l-a convins că presa nu a avut dreptate în legătură cu acest subiect. “Deci, ministrul m-a convins că presa nu avea dreptate atunci când spunea că s-au menţinut familiile. Cei care dacă din familie sunt din tată în fiu poliţist, dacă fiica unui poliţist a făcut Academia, nu poţi s-o dai afară doar fiindcă este fiica unui poliţist şi urmează tradiţia familiei“, a subliniat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că i-a cerut ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, să ia măsuri de corectă calibrare a promoţiei care va intra în 2012 la Academia de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’ şi în alte şcoli ale MAI.

‘Ce am observat şi nu se justifică a mai continua, promoţii mari din şcolile de subofiţeri şi de la Academia ‘Alexandru Ioan Cuza’ care nu pot fi angajate. Practic, se generează locuri de muncă pentru instructori, profesori în aceste şcoli şi se produc absolvenţi pe care MAI nu-i poate absorbi. De aceea am cerut ministrului de Interne să ia măsuri de corectă calibrare a promoţiei care va intra în 2012 atât în Academia ‘Alexandru Ioan Cuza’, cât şi în alte şcoli ale MAI. Până la urmă, nu înţeleg de ce se scot absolvenţi pe bandă rulantă, care sunt şi absolvenţi de drept în acelaşi timp, iar MAI nu are posturi să-i angajeze, de aceea promoţia anului 2102 trebuie corect calibrată. Se impune, însă, un efort al MAI pentru a da o soluţie promoţiei care a terminat în 2011 şi nu este angajată. Totuşi, în aceşti oameni s-a investit’, a afirmat şeful statului, după şedinţa CSAT.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că are exigenţa ca structurile de informaţii să îndeplinească misiunile pentru care au fost create, menţionând că DGIPI va trebui să se concentreze în mod fundamental să furnizeze poliţiştilor şi procurorilor informaţii legate de crima organizată, iar atunci când depistează subiecte care vizează securitatea naţională, să le transfere SRI.

Şedinţa CSAT. Reduceri la MAI, avioanele multirol şi fregata din Oceanul Indian armata 2“Un alt subiect discutat şi stabilit în această şedinţă a Consiliului a fost legat de aprobarea planului de priorităţi informative pentru structurile de informaţii, fie că vorbim de SRI, SIE şi structurile de informaţii ale Ministerului de Interne. Aici am dorit să precizez foarte clar pentru structurile de informaţii că în următorul CSAT, când vom aproba dispersarea misiunilor pe fiecare structură de informaţii, am exigenţa extrem de fermă ca fiecare să se ocupe şi să îndeplinească misiunile pentru care a fost creată. Şi aici vizez, în primul rând, cooperarea între SRI şi DGIPI, DGIPI urmând să se concentreze în mod fundamental să furnizeze poliţiştilor şi procurorilor informaţii legate de crima organizată, iar atunci când depistează subiecte, acţiuni care vizează securitatea naţională, să le transfere imediat SRI-ului. Ţin foarte mult ca în planurile de detalii pentru fiecare structură DGIPI să rămână pentru misiunea sa fundamentală, pentru ce a fost creat “, a afirmat şeful statului.

Şedinţa CSAT. Reduceri la MAI, avioanele multirol şi fregata din Oceanul Indian armata 2În 2015 avioanele de luptă din dotarea armatei îşi epuizează resursa, iar România nu este încă în poziţia de a spune că îşi va respecta obligaţiile asumate atunci când a intrat în NATO, a afirmat Traian Băsescu, completând că o concluzie a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost că trebuie găsite “în cel mai scurt timp” formule pentru revitalizarea forţelor aeriene.

”Vă pot spune şi o temă care n-a primit încă o decizie, pentru că nu are soluţii de finanţare pentru moment, dar CSAT a abordat şi problema capacităţii forţelor noastre aeriene, capacităţii viitoare de apărare a spaţiului aerian al ţării. Să nu fie vreo confuzie: nu vorbim de capacităţile de transport şi de proiectare, forţe în afara teritoriului sau în teritoriu, vorbim de aviaţia de vânătoare, sau de avioanele multirol, cele destinate să apere spaţiul aerian. Se prefigurează o situaţie critică: în 2015, avioanele pe care le avem îşi epuizează resursa, iar România nu este încă în poziţia de a spune că îşi va respecta obligaţiile asumate atunci când a intrat în NATO, şi anume de a contribui cu 48 de astfel de avioane la forţele NATO, dar şi la apărarea propriului teritoriu. În orice caz, ce trebuie să evite România pentru a nu se decredibiliza ca stat membru NATO este să ajungem la situaţia în care alte ţări să vină să ne facă patrularea aeriană. Ea este şi costisitoare şi umilitoare din punct de vedere al capacităţii forţelor armate în general şi al forţelor aeriene în special”, a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută după şedinţa CSAT.

El a menţionat că deşi nu există finanţare în momentul de faţă, concluzia CSAT a fost că trebuie găsite “în cel mai scurt timp“ formule pentru revitalizarea forţelor aeriene, în perspectiva epuizării resursei actualelor aeronave de luptă de care dispun Forţele Aeriene Române.

“Aici am cerut să se ia în calcul şi faptul că o prelungire de resurse a actualelor avioane este extrem de scumpă, iar dacă ajungem la situaţia în care alte state NATO ne-ar asigura patrularea aeriană, am fi în situaţia de a plăti această prestaţie şi trebuie să avem în vedere că cele două soluţii s-ar putea să fie mai costisitoare decât găsirea unei soluţii de finanţare pe termen lung a achiziţiei de aeronave”, a completat şeful statului. El a precizat că nu poate spune câte avioane va putea România să cumpere, în cazul în care se va găsi o soluţie de finanţare.

“România s-a angajat ca atunci când face înlocuirea MIG-urilor să o facă cu 48 de avioane multirol. În mod categoric este exclus să ne putem angaja într-un contract pentru 48 de avioane, dar trebuie să începem acest proces, fie că începem cu un avion pe an. (…) V-am spus că nu avem finanţare pentru ele, dar nu pot să nu informez publicul că România se apropie de un moment în care forţele ei aeriene nu vor fi operaţionale, ceea ce este grav din punctul de vedere al securităţii naţionale’, a mai afirmat Traian Băsescu.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat joi planul de forţe pentru misiuni în străinătate pentru 2012, a anunţat preşedintele Traian Băsescu. “Astăzi s-a aprobat planul de forţe pentru misiuni în străinătate, forţe ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Administraţiei şi Internelor. Misiunile vor fi îndeplinite din punctul de vedere al MApN de un număr de 2.348 de militari, aflaţi simultan în teatrele de operaţii. Deci, avem o diminuare cu 177 de militari comparativ cu anul care se încheie. Se menţine însă participarea în Afganistan cu 1.940 de militari, tot într-o misiune NATO, KFOR, în Kosovo cu 64 de militari şi în Bosnia-Herţegovina – 71 de militari”, a declarat şeful statului. El a anunţat că MApN va disloca o fregată de tip T 22, cu elicopter şi având la bord o echipă, un grup pentru operaţiuni speciale în Oceanul Indian, în operaţiunea UE “Atlanta”. “ Este vorba despre zona Golfului Aden, în Oceanul Indian, pentru protejarea navelor comerciale de actele de piraterie”, a spus Băsescu.

În ceea ce priveşte rezervele pentru anul 2012, Băsescu a spus în ţară vor fi gata de intervenţii unităţi cumulând un efectiv de 1.210 militari, forţe dislocabile în orice moment, la dispoziţia NATO. “În ceea ce priveşte forţele operative, ştiţi foarte bine, atunci când ai în teatre 2.348 de militari, de fapt trebuie să ai patru seturi de 2.348, un set la odihnă, un număr echivalent la pregătire, un număr echivalent în teatru şi, de asemenea, să poţi înlocui oricând efectivele întregului grup, în orice moment, în oricare dintre cele trei situaţii se află”, a afirmat Băsesc.
Cât priveşte forţele MAI pentru misiuni în străinătate, şeful statului spune că acestea înregistrează o creştere cu 36 de persoane faţă de anul 2011. Astfel, vor fi dislocaţi în total 382 de poliţişti şi jandarmi.

”Asta, în condiţiile în care, începând cu 24 decembrie 2011, retragem cei 106 jandarmi pe care îi avem în misiunea EULEX din Kosovo, mai rămân doar cinci jandarmi, pentru predarea materialelor şi a cazărmilor pe care le-au utilizat jandarmii români. Vom creşte însă participarea noastră la misiunile europene din Afganistan, din EULEX şi Europol, unde ne creştem participarea cu jandarmi şi poliţişti pentru a răspunde comandamentelor de instruire a structurile de ordine publică din această ţară. De asemenea, menţinem un efectiv de 51 de persoane în misiuni ONU. Nu în ultimul rând, la dispoziţia agenţiei Frontex, în misiuni destinate protejării frontierelor UE vom avea 134 de poliţişti de frontieră pe nave “, a declarat Băsescu. El a adăugat că vom mai avea şi poliţişti militari dislocaţi, ca observatori, în zone precum Africa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu