marți, 13 decembrie 2011

Dezacord între Washington şi Bagdad în problema Siriei


Washington, 13 dec /Agerpres/ - Premierul irakian, Nouri al-Maliki, şi-a manifestat luni opoziţia faţă de atitudinea preşedintelui american, Barack Obama, în raport cu situaţia din Siria, afirmând că el nu se simte îndreptăţit să ceară plecarea preşedintelui Bashar al-Assad aşa cum face Washingtonul, transmite AFP.
Obama, care tocmai îl primise pe Maliki în Biroul Oval de la Casa Albă, a luat notă de 'dezacordurile tactice' în problema siriană, recunoscând că oaspetele său este preocupat de interesele irakienilor.
'Ştiu că popoarele trebuie să-şi obţină libertatea, exercite liberul lor arbitru, să ajungă la democraţie şi egalitate. Suntem în favoarea acestor drepturi (...) pentru că le-am obţinut şi noi', a declarat Maliki în timpul conferinţei de presă susţinut împreună cu liderul administraţiei americane.
'Dar nu am dreptul să-i cer unui preşedinte ca să demisioneze. Nu ne putem aroga acest drept', a mai afirmat premierul irakian.
Obama a încercat să minimalizeze divergenţele dintre Washington şi Bagdad şi a dat asigurări că prim-ministrul Maliki şi el însuşi sunt de părere că, 'atunci când sirienii sunt ucişi sau nu li se dă voie să se exprime, există o problemă'.
'Dat fiind că Siria şi Irakul au graniţă comună şi că Irakul este situat într-o regiune dificlă, vom conlucra strâns cu Bagdadul pe viitor' în privinţa Siriei, a adăugat preşedintele american.
Liga Arabă a aprobat o serie de sancţiuni, cele mai severe adoptate vreodată de organizaţie la adresa unuia din cei 22 de membri ai săi, împotriva guvernului Bashar al-Assad, pentru a protesta faţă de violenta represiune a revoltei populare ce zguduie ţara de opt luni şi jumătate.
Nici Libanul, nici Irakul nu au aprobat aceste sancţiuni, lăsând să se înţeleagă că au în vedere crearea unor culoare de aprovizonare ce ar permite supravieţuirea regimului de la Damasc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu