luni, 5 decembrie 2011

NATO confirmă că drona doborâtă deasupra Iranului era americană

Kabul, 5 dec /Agerpres/ - Forţa NATO în Afganistan (Isaf) a admis că aparatul doborât duminică de armata iraniană era o dronă americană scăpată de sub control în vestul Afganistanului şi care ar fi pătruns accidental în spaţiul aerian al Iranului, informează AFP. 'Drona la care se referă iranienii ar putea fi o dronă americană de recunoaştere care efectua o misiune deasupra vestului Afganistanului la sfârşitul săptămânii', explică Isaf într-un comunicat publicat duminică seara la Kabul. 'Operatorii dronei au pierdut controlul aparatului şi încearcă în continuare să afle ce s-a întâmplat cu el', adaugă Isaf, evitând să precizeze tipul aparatului.

Canalul de televiziune iranian în limba arabă Al Alam, citând statul major al forţelor armate iraniene, a indicat că aparatul doborât duminică în estul Iranului este de tip RQ-170 şi a fost capturat după ce fusese uşor avariat de tirurile apărării antiaeriene iraniene.

RQ-170 Sentinel este o dronă de recunoaştere de mare altitudine, a cărei existenţă - dezvăluită în 2009 de canale media specializate - nu a fost recunoscută de forţele aeriene ale SUA decât în 2010.

Potrivit aceloraşi canale specializate, aparate de acest tip au fost desfăşurate în Afganistan în special pentru a obţine informaţii despre Iran şi Pakistan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu