miercuri, 7 decembrie 2011

Pakistanul evacuează militarii americani din baza aeriană Shamsi


ISLAMABAD (MEDIAFAX) - Comandantul armatei pakistaneze a ordonat săptămâna trecută evacuarea bazei aeriene de la Shamsi, ca reacţie la raidul aerian NATO din 26 noiembrie, soldat cu moartea a 24 de militari pakistanezi, anunţă autoritaţile pakistaneze, citate de AFP.
Statele Unite sunt nevoite să evacueze o bază aeriană din Pakistan, Shamsi (sud-vest), la ordinul armatei pakistaneze, după atacul forţelor NATO de la sfârşitul lunii noiembrie.
Această bază juca un rol foarte important pentru armata americană şi CIA, de aici fiind lansate raidurile împotriva insurgenţilor din nord-vestul Pakistanului.
"Noi vom repecta această cerere", a declarat ambasadorul american la Islamabad, Cameron Munter, pentru un canal de televiziune pakistanez.
Personalul va trebui ca până pe 11 decembrie să părăsească baza situată într-o zonă izolată a Balucistanului, în sud-vestul Pakistanului.
"Sunt în pregătiri pentru evacuare", a confirmat marţi un responsabil pakistanez adăugând că "Pakistanul le-a asigurat siguranţa în baza de la Shamsi, dar această protecţie va înceta la data anunţată de către noi, americanii neavând deci altă alternativă decât evacuarea".
Circumstanţele morţii pakistanezilor la graniţa cu Afganistan sunt încă neclare. Wall Street Journal a afirmat că atacurile NATO au fost provocate de focuri de armă provenite de la un post militar pakistanez. Islamabadul neagă un astfel de scenariu şi refuză să participe la ancheta privind acest atac.
Ca urmare a acestei acţiuni, Pakistanul a refuzat participarea la conferinţa de la Bonn (Germania), de luni, ce are ca subiect Afganistanul.
În Washington, specialiştii interpretează acţiunea Pakistanului de a închide această bază ca fiind o tentativă de a mulţumi opinia locală care este din ce în ce mai antiamericană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu