luni, 19 decembrie 2011

Pakistan: 30.000 de islamişti protestează contra Statelor Unite


Islamabad, 19 dec /Agerpres/ - Peste 30.000 de islamişti au protestat duminică împotriva Statelor Unite în oraşul pakistanez Lahore, cerând Islamabadului să rupă legăturile cu Washingtonul după loviturile aeriene ale NATO luna trecută care au ucis 24 de soldaţi pakistanezi, informează Associated Press.

Protestul a scos în evidenţă capacitatea adepţilor unei linii dure de a-şi aduna susţinătorii în stradă, precum şi furia ce durează după atacul de la 26 noiembrie ce a complicat eforturile Statelor Unite de a înrola cooperarea Pakistanului în războiul din Afganistan.

SUA au exprimat condoleanţe după loviturile aeriene ale NATO care au ucis 24 de soldaţi pakistanezi la două posturi militare de-a lungul frontierei afgane şi au promis să efectueze o anchetă completă. Răspunsul a făcut prea puţin pentru a calma furia armatei pakistaneze, care susţine că atacul a fost deliberat.
Jamaat-ud-Dawa este în general considerat a fi grupul din faţă al Lashkar-e-Taiba, o organizaţie militantă ce a început cu ajutorul guvernului pakistanez să lupte cu duşmanul de moarte indian dar a fost interzisă oficial sub presiune internaţională.

Lashkar-e-Taiba este acuzată pentru atacurile de la Mumbai din 2008 care au ucis 166 de persoane. India a cerut Pakistanului să zdrobească grupul, dar Islamabadul a arătat puţină disponibilitate de a urmări Lashkar-e-Taiba sau Jamaat-ud-Dawa.

Protestatarii au strigat: 'Un prieten al SUA şi India este un trădător'.

Pretinsa toleranţă pakistaneză pentru grupările islamiste militante a fost una dintre principalele surse de tensiune cu Statele Unite. Washingtonul a fost deosebit de frustrat după refuzul Islamabadului de a urmări talibani afgani şi aliaţi ai lor şi a acuzat chiar agenţia secretă a ţării de sprijinire a acestor grupuri, aminteşte AP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu