joi, 22 decembrie 2011

Catherine Ashton solicită forţelor politice din Irak să rezolve criza politică prin dialog


BRUXELLES (MEDIAFAX) - Înaltul reprezentant al diplomaţiei europene Catherine Ashton a solicitat miercuri guvernului irakian şi tuturor forţelor politice din Irak să îşi rezolve disputele prin dialog, relatează AFP.
Ashton a declarat într-un comunicat că este "extrem de îngrijorată de informaţiile care vin din Irak privind evoluţiile politice interne".
"Solicit guvernului irakian şi tuturor forţelor politice să iniţieze dialogul imediat pentru a depăşi diferenţele politice".
Această solicitare vine în aceeaşi zi cu apelul făcut de premierul irakian Nuri al-Maliki către teritoriul autonom Kurdistan de a îl preda justiţiei pe vicepreşedintele Tarek al-Hashemi aflat sub mandat de arestare pentru complot pe fondul crizei politice dintre şiiţi şi sunniţi.
La un an de la venirea la putere a guvernului de uniune naţională, Maliki a ameninţat că va înlocui miniştrii blocului parlamentar laic Iraqiya susţinut de sunniţi, dacă aceştia continuă să boicoteze guvernarea.
Al doilea grup parlamentar ca mărime cu 82 de deputaţi după coaliţia şiită a Alianţei naţionale (159 deputaţi), Iraqiya a anunţat luni boicotarea guvernului la două zile după ce şi-a suspendat activitatea în Parlament, denunţând "dictatura" lui Maliki.
Această criză intervine la câteva zile de la retragerea ultimelor trupe americane din Irak.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu