joi, 1 decembrie 2011

Explozia unui depozit de armament, mai gravă decât a anunţat Teheranul


Washington, 1 dec /Agerpres/ - Explozia recentă dintr-un depozit de muniţie al Gardienilor Revoluţiei din apropiere de Teheran a 'distrus' instalaţiile şi refacerea acestuia va lua mai mult timp decât a afirmat un militar iranian cu rang înalt, a dat asigurări un ONG american specializat pe probleme de risc nuclear, citat de AFP.
În fotografiile luate de un satelit şi publicate de Institute for Science and International Security (ISIS), locul incidentului pare să fi fost devastat de explozia produsă la 12 noiembrie, soldată cu 36 de morţi. Potrivit autorităţilor de la Teheran, este vorba despre un accident.
'Instalaţiile au fost distruse în întregime', a declarat miercuri Paul Brannan, analist în cadrul ISIS. 'Se pare că aproape jumătate dintre clădiri au fost distruse şi nu a mai rămas decât scheletul din ele. În opinia mea, este o distrugere completă a complexului', a subliniat el.
Generalul de divizie Hassan Moghadam, responsabilul cu cercetarea industrială menită să asigure Gardienilor Revoluţiei (Pasdaran) o independenţă în materie de armament, a fost ucis în explozie.
Şeful statului-major iranian, generalul Hassan Firouzabadi, a declarat recent că baza unde s-a produs explozia adăpostea lucrări pentru dezvoltarea unui 'produs experimental' militar susceptibil să fie folosit împotriva Statelor Unite şi Israelului.
În opinia sa, explozia a întârziat programul cu numai 'două săptămâni'.
'Mă îndoiesc tare mult', a menţionat Paul Brannan. 'Situl a fost distrus. Va trebui reconstruit în întregime. Două săptămâni nu sunt de-ajuns', a adăugat el, considerând că este posibil să fi fost un accident.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu