marți, 20 decembrie 2011

Mizele tranziţiei în Coreea de Nord


Phenian, 20 dec /Agerpres/ - Kim Jong-Un este fiul cel mic al defunctului lider nord-coreean Kim Jong-Il, care urmează să-i succeadă tatălui său la conducerea ţării, însă personalitatea şi intenţiile tânărului de nici 30 de ani rămân necunoscute, notează AFP, care face luni o trecere în revistă a mizelor tranziţiei în interiorul regimului comunist ermetic de la Phenian.

În ce ritm se va efectua tranziţia? Rămăşiţele pământeşti ale lui Kim Jong-Il vor fi depuse la mausoleul Kumsusan, unde se odihneşte şi corpul îmbălsămat al tatălui său Kim Ir-Sen, considerat părinte şi 'lider etern' al Coreii de Nord /Republica Populară Democrată Coreeană, RPDC/, care a decedat în 1994. După funeralii, care vor avea loc la 28 decembrie, atenţia opiniei publice şi analiştilor se va îndrepta asupra procesului de succesiune, despre care nu a 'transpirat' nimic la presă.

Kim Jong-Il, care fusese desemnat drept succesor cu 14 ani înaintea decesului tatălui său, a preluat oficial conducerea ţării la trei ani de la moartea lui Kim Ir-Sen. Oficial, Kim Jong-Un a fost desemnat succesor abia în septembrie 2010.

Cine se va afla la pupitrul de comandă? Puterea nord-coreeană va continua să dea dovadă de discreţie privind problemele interne, aşa cum timp de două zile s-a păstrat un secret absolut asupra decesului liderului nord-coreean. Totul lasă impresia că viitorul lider al ţării va fi Kim Jong-Un, ai cărui paşi la cârma ţării vor fi ghidaţi de mătuşa Kim Kyong-Hui - sora tatălui său - şi de fostul soţ al acesteia Jang Song-Thaek.

Care sunt riscurile? Coreea de Nord s-a remarcat frecvent printr-un comportament inconstant şi agresiv pe plan internaţional, motiv pentru care unii observatori ai scenei politice nord-coreene nu cred că tânărul lider va fi tentat, pentru a-şi pecetlui autoritatea, să efectueze teste nucleare sau să lanseze provocări militare.

Relaţiile cu ţara vecină Coreea de Sud /Republica Coreea/ sunt tensionate şi au fost agravate de cele două incidente militare de anul trecut, de producerea cărora a fost acuzată RPDC.

Ar putea avea loc o implozie în Coreea de Nord? Conform unor analişti politici, elitele nord-coreene nu au niciun interes să pună în cauză actuala situaţie, motiv pentru care este puţin probabil ca pe termen scurt să se producă tulburări. Cum de asemenea este puţin probabil ca noul lider, confruntat cu probleme cruciale precum criza alimentară nord-coreeană, să practice o politică necontrolată pe plan intern. În caz de eşec urmat de luptă pentru putere, consecinţele pentru regim şi pentru ţară nu pot fi cuantificate.

De ce este importantă Coreea de Nord? Această ţară este extrem de solidă din punct de vedere militar, dispunând de o armată de 1,10 milioane de soldaţi şi de un impresionant arsenal de arme convenţionale şi chimice, între care mii de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În încercarea de a se dota cu un vector capabil, din punct de vedere teoretic, să lovească SUA, RPDC a testat şi rachete cu rază lungă de acţiune, tip Taepodong. Potrivit majorităţii experţilor în domeniu, regimul dispune de suficient plutoniu pentru a fabrica cel puţin şase bombe atomice, deşi există reţineri privind capacitatea RPDC de a echipa rachete capabile să-şi lovească inamicii.

Eventuala denuclearizare a ţării constituie de câţiva ani una din principalele probleme diplomatice în regiune şi pentru care în 2003 au fost iniţiate negocieri pluripartite /cele două Corei, China, Japonia, Rusia, SUA/, îngheţate în 2008.

Cum se poziţionează vecinii? Principal aliat al RPDC, China, ar urma să susţină un regim a cărui cădere nu este dorită la Beijing, deoarece ar provoca milioane de refugiaţi pe teritoriul chinez. Coreea de Sud, care are relaţii tensionate cu Phenianul, şi Japonia, duşman declarat al regimului comunist, doresc să pareze orice neajuns: Seulul şi-a plasat armata în stare de alertă, iar Tokyo a organizat o reuniune de urgenţă pe tema securităţii.

În fine, SUA a cerut imediat strângerea legăturilor cu Seulul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu