miercuri, 14 decembrie 2011

Ultragiaţi în misiune


Ne dorim să fie la momentul potrivit şi în locul unde se întâmplă o ilegalitate, să salveze o viaţă, să oprească un viol, să stopeze un furt, să aplaneze un conflict, sau... de cele mai multe ori sunt în zonă sau ajung la timp şi reuşesc să prevină fapta. Se întâmplă însă, în ultima vreme tot mai des, ca solicitaţi la intervenţie să devină ţinta agresorilor, să fie chiar ei victime.
Sunt de notorietate cazurile în care poliţiştii au fost mutilaţi sau au plătit cu viaţa în misiunea lor de a pune capăt unei nesăbuinţe.
Zilnic, cel puţin un poliţist este înjurat, agresat fizic sau chiar înjunghiat în timpul exercitării atribuţiilor legale.
Statisticile au consemnat, anul trecut, 384 de cazuri de ultraj, în care 478 de poliţişti au fost agresaţi sub diferite forme. Cum spuneam, realitatea ne arată o înmulţire a violenţelor la adresa poliţiştilor aflaţi în misiune.
Cel mai recent caz s-a întâmplat în judeţul Mehedinţi, în localitatea Poroiniţa, unde o patrulă de ordine publică, for-mată dintr-un poliţist şi o poliţistă, a răspuns apelului de urgenţă de a aplana un scandal în care un individ era bătut de alţi doi bărbaţi. În timp ce îşi exercitau misiunea, poliţista a fost înjunghiată, iar colegul ei a fost nevoit să folosească armamentul din dotare pentru a-l opri şi imobiliza pe agresor. Poliţista se află internată în spital pentru că a vrut să salveze o viaţă.
Articolul 239 din Codul Penal stipulează şi o variantă agravantă pentru autorul ultrajului, în cazul în care fapta se comite asupra poliţistului sau a familiei sale. Agresiuni verbale, gestică şi semne simbolice, ameninţări cu arme, cuţite şi forţă fizică, lovirea cu pietre, aruncare de lichide alimentare, secreţii şi alte materii reziduale, prinderea de mână sau de haine a poliţistului, acroşarea auto-



vehiculelor instituţiilor, distrugerea parţială sau totală a unor bunuri... sunt numai câteva forme de ultraj la care au fost supuşi oamenii legii.
Cine sunt cei care comit asemenea fapte? Indivizi ce au comis infracţiuni cu violenţă, urmăriţi naţional şi internaţional, tinerii şi minorii cu educaţie deficitară, persoane fără ocupaţie, apartenenţi la grupările de cartier, persoane sub influenţa alcoolului şi a drogurilor, şi alţii.
Probabil, mulţi se întreabă de ce sunt agresaţi oamenii legii? Răspunsul este simplu: cine nu respectă ordinea socială îi vede duşmani pe cei cu atribuţii în aplicarea legii şi reacţionează. Sigur, cauzele ultrajului sunt multiple începând cu nemulţumirile de natură economică, birocraţia excesivă, consumul de alcool şi stupefiante, lipsa de fermitate şi tact a poliţiştilor solicitaţi să intervină, scăderea autorităţii, dar şi alte cauze.
În mod sigur reacţia neadecvată la aplicarea legii se sancţionează, sunt chiar şi circumstanţe agravante.
Cel ce face demersurile, cercetarea ultrajului şi încadrarea faptei, este procurorul.
În multe cazuri, poliţiştii ultragiaţi au fost grav răniţi, mutilaţi unii chiar au decedat. Alţii au făcut apel la toate mijloacele legale, inclusiv la armă, pentru a-şi îndeplini misiunea în condiţii de siguranţă publică şi de a-şi proteja viaţa.
- 211 cazuri de ultraj în mediul urban şi 173 în cel rural;
- 51,8 la sută dintre agresiunile asupra poliţiştilor s-au produs ziua, iar 41,2 la sută noaptea;
- 156 de poliţişti neînsoţiţi au fost ultragiaţi iar 258 se aflau în echipă cu cel puţin un alt poliţist.
- Cele mai multe ultraje asupra poliţiştilor s-au înregistrat în judeţele:
Bucureşti - 29 cazuri
Cluj - 19 cazuri
Dâmboviţa, Prahova, Vaslui - câte 18 cazuri.
Judeţele unde au fost cei mai puţini poliţişti agresaţi sunt:
Bistriţa-Năsăud - 2 cazuri
Giurgiu, Gorj, Harghita - câte 3 cazuri
Caraş-Severin, Alba, Vrancea câte 4 cazuri.
* la finele anului 2010
513 agresori au comis fapte de ultraj, din care:
-11,9 la sută au fost reţinuţi
- 16,15 la sută arestaţi preventiv
- 77,4 la sută cercetaţi în libertate
- 8,2 la sută arestaţi
0,97 la sută condamnaţi
* la finele anului 2010
Fiindcă suntem în pragul sărbătorilor de iarnă, în această perioadă poliţiştii vor fi cu „ochii în patru” şi nu vor ierta nici o abatere de la lege, chiar dacă va trebui folosit armamentul din dotare.
Poliţiştii îşi vor face simţită prezenţa mai ales în locurile aglomerate, pieţe, în zona supermarket-urilor, în mijloacele de transport în comun acolo unde hoţii de buzunare pot acţiona, dar şi în zonele din centrele civice unde va fi organizată trecerea în noul an.
Chiar dacă nu poartă uniformă, oamenii legii vor fi prezenţi în toate aceste locuri pentru a preveni săvârşirea de fapte penale sau tulburarea liniştii şi ordinii publice.
Dacă este necesar nu ezitaţi să apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu