joi, 26 ianuarie 2012

"ISU Semenic îşi face datoria faţă de cetăţeni”


A declarat colonelul Titus Susan, Inspectorul Şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, „Semenic”, al judeţului Caraş-Severin

BALINT MERCENARY TASK FORCE (BMTF) – Domnule Colonel, cum a fost anul 2011 pentru ISU Semenic?

Col. Titus Susan (TS) – În anul 2011, ISU Semenic a urmărit îndeplinirea dezideratului care stă la baza întregii activităţi a instituţiei respectiv, creşterea nivelului de securitate a vieţii cetăţenilor protejarea proprietăţii şi a mediului. Împreună cu cei 543 de colegi ai mei, ofiţei, subofiţei, maiştri militari, civili şi militari angajaţi, am depus eforturi importante pentru a fi mereu, 24 de ore din 24 în slujba cetăţenilor acestui judeţ.

BMTF – Care a fost situaţia intervenţiilor în anul care a trecut?

TS – Comparativ cu anul 2010, numărul situaţiilor de urgenţă a crescut cu 32,1% de la 842 situaţii de urgenţă, în 2010, la 1.112 situaţii de urgenţă, în 2011, în medie 3 intervenţii pe zi. Cea mai mare creştere a înregistrat-o intervenţiile la arderi necontrolate, iar cea mai semnificativă scădere a fost la inundaţii şi fenomene meteorologice periculoase. Din nefericire, 2011 a adus o creştere de aproape 200% faţă de anul precedent a numărului de arderi necontrolate. Au fost înregistrate 488 de astfel de situaţii ce s-au manifestat pe teritoriul întregului judeţ…

BMTF – … aţi avut parte de mai puţine inundaţii în acest an…

TS – Pe parcursul anului 2011, s-au înregistrat 30 de intervenţii la inundaţii şi fenomene periculoase, 19 intervenţii la evenimente publice şi o intervenţie la un accident în care au fost implicate substanţe periculoase. Echipa pirotehnică a ISU a intervenit în 49 de misiuni pirotehnice, din care 45 pentru asanarea teritoriului de muniţie rămasă neexplodată şi cîte două pentru distrugere de zăpoare formate pe un curs de apă, respectiv distrugere muniţie asanată.

BMTF – SMURD –ul este un subiect la modă, în această perioadă...

TS – Nu numai că este un subiect la modă, dar este extrem de important şi, după cum afirma Domnul Preşedinte Sorin Frunzăverde, prezent la şedinţa noastră de bilanţ pe 2011, probabil, în luna februarie vom putea inaugura acest serviciu la noi în judeţ. Pînă atunci, nu stăm degeaba: în acest moment se urmăreşte şi obţinerea autorizaţiilor sanitare pentru spaţiile de la fiecare subunitate şi aceasta pentru a putea operaţionaliza SMURD Caraş-Severin. Au fost achiziţionate 1 autospecială de descarcerare grea, 1 ambulanţă tip B şi 1 ambulanţă tip C. În luna decembrie a anului trecut au fost achiziţionate două ambulanţe tip B prin Ministerul Sănătăţii, care au fost luate în primire de I.S.U. „Semenic”. Dacă este neceasr SMURD-ul? Ei, bine, este! Potrivit statisticilor întocmite de colegii mei, numărul intervenţiilor la descarcerare şi asistenţă persoane în 2011 a fost de 134, rămînînd constant comparativ cu anul 2010. Astfel, echipajele specializate au înregistrat un număr de 43 de intervenţii la descarcerare şi 91 la cazuri de asistenţă persoane (persoane rămase blocate, degajări persoane şi tentative de suicid). În total au fost asistate 109 persoane, din care 11 copii.

BMTF – Care au fost problemele cu care v-aţi confruntat anul trecut?

TS – Problemele nu au lipsit. Cele mai îngrijorătoare probleme cu care s-a confruntat ISU Semenic în anul trecut a fost gradul scăzut de înzestrare cu mijloace tehnice de intervenţie, accesorii PSI şi substanţe stingătoare; nefinalizarea operaţionalizării serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă; reticenţa unor primari şi consilieri locali în aplicarea prevederilor legale privind activitatea serviciilor voluntare, precum şi pentru acordarea drepturilor legale personalului voluntar; măsurile de reorganizare a structurilor MAI şi măsurile de ordin economic stabilite la nivelul MAI. Ca să vă dau un exemplu, 98,2 % din parcul auto are durata de funcţionare îndeplinită! Parcul auto a fost întreţinut cu eforturi deosebite din partea structurii de specialitate a inspectoratului, a comandanţilor de subunităţi, şefilor de garaj şi a conducătorilor auto, datorită vechimii acestora, a lipsei fondurilor financiare pentru achiziţionarea pieselor de schimb şi a lubrifianţilor, a lipsei pieselor de pe piaţă, datorită vechimii sau modelului (pentru cele primite donaţie din Germania) acestea nu se mai fabrică. De menţionat că în judeţul nostru este în stare de funcţionare o singură autoscară, din trei cîte sînt prevăzute în înzestrare, şi aceea cu probleme. Substanţele de stingere au fost asigurate în proporţie de 80% la spumogen lichid. Totodată deficitul de stingătoare portabile a creat un inconvenient pe timpul efectuării misiunilor. Am primit, însă, un suport important de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin pentru achiziţionarea cîtorva maşini de intervenţie.

BMTF – Ce vă propuneţi pentru 2012?

TS – Multe! Pentru anul 2012, activitatea colegilor mei, profesioniştii din cadrul ISU Semenic, se concentrează, în principal, pe îmbunătăţirea dotării şi înzestrării cu tehnică, echipamente, aparatură şi materiale de intervenţie a structurilor operative, creşterea calităţii asistenţei medicale de urgenţă şi descarcerare prin îmbunătăţirea pregătirii personalului şi investiţii în dotare şi creşterea capacităţii de reacţie a structurilor operative.

BMTF – Vă mulţumesc şi vă doresc succes!

TS – Şi eu vă mulţumesc, Dumneavoastră, colegilor dumneavoastră din presă care au fost mereu alături de noi, şi tuturor celor care ne-au sprijinit în activitatea noastră, îndreptată exclusiv în slujba cetăţenilor acestui judeţ!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu