marți, 24 ianuarie 2012

Este nevoie de 600 de milioane noi locuri de muncă în lume în următorul deceniu (raport OIM)


Geneva, 23 ian /Agerpres/- Perspectivele ocupării forţei de muncă pe plan mondial sunt mai degrabă sumbre în condiţiile în care este nevoie de crearea a 600 de milioane de locuri de muncă pentru a asigura o creştere durabilă şi coeziunea socială, se menţionează în raportul anual asupra tendinţelor mondiale ale ocupării forţei de muncă publicat luni la Geneva de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), transmite AFP.

'În ciuda eforturilor substanţiale întreprinse de guverne, criza locurilor de muncă nu cunoaşte răgaz, pe plan mondial o persoană din trei (circa 1,1 miliarde) se află în şomaj sau trăieşte sub pragul de sărăcie', atenţionează directorul general al Biroului Internaţional pentru Muncă (BIT), Juan Somavia. În aceste condiţii, 'crearea de locuri de muncă în economia reală devine prioritatea noastră absolută', a adăugat el.

Aceste noi locuri de muncă trebuie create în principal în sectorul privat, consideră OIT, care solicită responsabililor politici să 'acţioneze în mod hotărât şi coordonat pentru a reduce temerile şi îndoielile care frânează investiţiile private, astfel încât sectorul privat să poată relansa principalul motor al creării de locuri de muncă'.

În anul 2011, circa 200 de milioane de persoane se aflau în şomaj pe ansamblul ţărilor lumii, ceea ce reprezintă o cifră 'record', după cum afirmă Juan Manuel Salazar, director în cadrul OIT. Acest număr este şi mai semnificativ dacă luăm în calcul şi cei 27 de milioane de de 'lucrători descurajaţi', cei care au părăsit în mod voluntar piaţa muncii pentru că s-au săturat să mai caute un loc de muncă, cum ar fi cazul tinerilor care şi-au reluat studiile deşi au finalizat deja un ciclu de pregătire.

Potrivit datelor furnizate de OIT, în fiecare an circa 40 de milioane de oameni îngroaşă rândurile celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

OIT se aşteaptă ca în anul 2012 numărul şomerilor să crească la nivel mondial cu circa 3-4 milioane. În schimb, dacă zona euro va reuşi să rezolve rapid criza datoriilor, numărul şomerilor din lume ar putea să scadă cu circa 1 milion.

Tinerii sunt în continuare principalele victime ale lipsei locurilor de muncă. Astfel, 74 de milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu aveau un loc de muncă în anul 2011, cifră în creştere cu 4 milioane faţă de anul 2007. În comparaţie cu adulţii, tinerii sunt supuşi unui risc de trei ori mai mare de a-şi pierde locul de muncă, rata şomajului în rândul lor fiind de 12,7% la nivel global.

Raportul OIT mai atrage atenţia şi asupra faptului că pe plan mondial circa 900 de milioane de persoane care au un loc de muncă trăiesc sub pragul de sărăcie, stabilit de Banca Mondială la mai puţin de 2 dolari pe zi. Numărul celor aflaţi în această situaţie a crescut cu 55 de milioane faţă de anul 2008, înainte să înceapă criza. Jumătate dintre aceste 900 de milioande de persoane trăiesc cu mai puţin de 1,25 de dolari pe zi, acesta fiind pragul extremei sărăcii.

Miniştri ai Agriculturii şi reglementatori ai industriei alimentare s-au întrunit în weekend la Berlin, în cadrul unui summit al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (OAA). Motivul întâlnirii a fost căutarea de soluţii împotriva risipei alimentare.

Un miliard de oameni din ţările în curs de dezvoltare suferă de fomete, în timp ce consumatorii din ţările bogate aruncă anual aproximativ 220 milioane de tone metrice de reziduuri alimentare, adică aceeaşi cantitate ca întreaga producţie de hrană a Africii de la sud de Sahara.

„Trebuie să schimbăm modul în care gândim, trebuie să avem mai multă educaţie, trebuie să luăm în considerare modificarea datelor de expirare. Orice produs comestibil aruncat este risipit”, a spus Ilse Aigner, ministrul german al agriculturii, citat de Bloomberg.

Directorul general al Organizaţiei, Graziano da Silva, spune că o treime din alimentele produse pe glob într-un an este pierdută sau risipită – 1.3 miliarde de tone metrice. 925 milioane de oameni au fost afectaţi de foamete în 2010. Pentru a reduce risipa, hrana ar trebui apreciată responsabil şi atent: „În ţările dezvoltate, risipa de alimente este îngrijorătoare. Chiar şi astăzi, producem suficientă mâncare, deşi există un miliard de oameni subnutriţi”, a pus liderul Organizaţiei.

Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură, producţia mondială de hrană ar trebui să crească în proporţie de 70% până în 2050 pentru a fi suficientă populaţiei care va ajunge la 9 miliarde de oameni, faţă de 7 miliarde acum. Un aspect important de care producţia trebuie să ţină seama este consumul din ce în ce mai mare de carne al oamenilor din ţările aflate în curs de dezvoltare.

„Fermierii deja fac eforturi pentru a produce mai mult. Acum este important să modificăm modul în care ne raportăm la hrană. Constituie o prioritate industrializarea ţărilor în curs de dezvoltare pentru a putea valoriza producţia pe care noi o avem acum”, a spus Dacian Ciolos, comisarul pentru agricultură a Uniunii Europene.

Una dintre măsurile viabile pentru reducerea risipei ar fi abandonarea obiceiului de a arunca produsele care nu corespund normelor consumatorilor. Chiar dacă merele nu sunt perfect rotunde, nu trebuie aruncate, ci introduse pe alte pieţe.

O altă măsură propusă a fost ridicarea preţurilor pentru a ridica gradul de constientizare a consumatorilor. Ceea ce nu se poate dovedi funcţional, dat fiind că accesul la hrană este o problemă îngrijorătoare şi pentru oamenii săraci din Uniunea Europeană. Dacian Ciolos spune: „Este de fapt vorba despre educaţie. Este o problemă a societăţii, a întregii societăţi. Nu putem rezolva problema obiceiurilor alimentare prin creşterea preţurilor”.

Costul mondial al alimentelor, calculat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură, a atins cel mai înalt nivel în februarie 2011, înainte de a se reduce cu 11% în decembrie. Indexul OOA pentru costul alimentelor a ajuns anul trecut la recordul de 228 de puncte, fiind cu 23% mai mare decât în 2010 şi cu 200 de puncte mai mare decât în 2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu