joi, 12 ianuarie 2012

Crearea unei 'noi ordini mondiale' şi pericol de conflict


Havana, 12 ian /Agerpres/- Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, aflat în vizită oficială în Cuba, a făcut miercuri la Havana un apel pentru crearea unei 'noi ordini mondiale' bazată pe justiţie, în faţa 'decăderii capitalismului', care, în opinia sa, este în impas, transmit agenţiile AFP şi Associated Press.

'Observăm decăderea sistemului capitalist în multe locuri de pe Glob, el este în impas sub aspect economic, politic şi cultural', a afirmat liderul iranian în cadrul unei conferinţe la Universitatea din Havana. Ahmadinejad consideră că este necesară crearea unei 'noi ordini mondiale, a unei noi abordări care să respecte pe toată lumea şi să se bazeze pe justiţie'.

'Trebuie să fim vigilenţi, în stare de alertă, pentru că dacă nu pregătim noi înşine noua ordine mondială, promotorii sclavagismului şi ai capitalismului ne vor impune un nou sistem', a adăugat preşedintele iranian. El nu s-a referit şi la programul nuclear al ţării sale, concentrându-şi atacurile asupra statelor occidentale şi în special către SUA.

'Tot ce mai poate face capitalismul astăzi este să ucidă, este un sistem care a eşuat şi se află în decădere', crede Ahmadinejad. 'Cei care pornesc războaie doar pentru ca să câştige alegerile prezidenţiale din SUA, ucigând mii sau milioane de oameni au o inimă dezgolită de orice dragoste şi afecţiune pentru urmaşii lor', a mai spus el.

'Obiectivul nostru comun, misiunea şi provocarea noastră, este să depunem toate eforturile pentru a stabili justiţia', a concluzionat liderul de la Teheran.

El a caracterizat relaţiile dintre Cuba şi Iran ca fiind marcate de ceea ce a numit 'solidaritatea dintre două popoare revoluţionare'. Ahmadinejad a mai vizitat în cadrul turneului său latino-american Venezuela şi Nicaragua, din Cuba urmând să plece în Ecuador, ultima etapă a turneului. Toate aceste state au în comun o anumită ostilitate faţă de SUA.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nicolai Patruşev, a declarat într-un interviu publicat în ediţia de joi a cotidianului Kommersant că există riscul unei 'escalade militare' în Iran, pentru că SUA, împinse de Israel, urmăresc schimbarea regimului de la Teheran, transmite AFP.

'Există riscul unei escalade militare, spre care Israelul îi împinge pe americani', afirmă oficialul rus. 'SUA consideră Iranul ca fiind problema principală şi vor ca Teheranul să treacă de la statutul de duşman la cel de partener loial, motiv pentru care doresc să schimbe prin orice mijloace actualul regim', estimează Patruşev. 'Auzim de mulţi ani afirmaţii potrivit cărora Iranul va crea în curând o bombă atomică, dar nimeni nu a reuşit să dovedească dimensiunea militară a programului nuclear iranian', a continuat el.

Oficialul rus stabileşte şi o conexiune între recent anunţata activitate de îmbogăţire a uraniului iranian la instalaţia de la Fordo şi tensiunile legate de Siria, afirmând că 'se doreşte pedepsirea Damascului nu atât pentru reprimarea mişcărilor opoziţiei, ci mai ales pentru refuzul său de a renunţa la alianţa cu Iranul'. 'Există informaţii potrivit cărora NATO şi statele din zona Golfului, care acţionează conform scenariului libian, doresc să transforme ingerinţa lor actuală în afacerile interne siriene într-o intervenţie militară directă', mai crede secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

'De data aceasta, cea mai mare parte a unităţilor militare nu vor mai proveni din Franţa, Mare Britanie sau Italia, ci probabil din Turcia' întrucât 'Turcia are o relaţie de rivalitate cu Iranul şi ambiţiile sale sunt considerabile', consideră Patruşev. În opinia sa, Washingtonul şi Ankara lucrează deja la elaborarea planurilor pentru zonele de excludere aeriană unde se vor aduna şi pregăti trupele rebelilor sirieni'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu