marți, 3 ianuarie 2012

DISPUTA PE DROGURI


Anul a debutat, în Afganistan, cu o dispută referitoare la succesele înregistrate pe linia combaterii traficului de droguri. Potrivit agenţiei franceze de presă, AFP, Forţa NATO în Afganistan a declarat luni, că în 2011, s-au făcut capturi incredibile, dîndu-se lovituri puternice finanţării talibanilor şi insurgenţilor. "Traficul de narcotice a fost o sursă de finanţare pentru insurgenţi, însă această sursă este în diminuare", a declarat generalul de brigadă Carsten Jacobson, purtătorul de cuvînt al ISAF, în cadrul unei conferinţe de presă. "Forţele afgane de securitate, împreună cu partenerii ISAF, au confiscat o cantitate incredibilă de droguri ilicite şi materiale conexe în 2011, faţă de 2010." Capturile de opiu au crescut cu 13 la sută, iar cele de haşiş au urcat cu 59 la suta, în timp ce cantitatea de marijuana şi morfină confiscate au crescut cu 1208 la sută şi, respectiv, 10113 la sută, conform cifrelor furnizate de ISAF, citate de AFP, care, însă, nu a furnizat şi informaţii în privinţa sumele confiscate.

"Acţiunile anti-narcotice au perturbat cu succes capacitatea insurgenţilor de a procesa heroină din opiu. Vom continua să stopăm obşinerea de fonduri ilicite prin vînzarea de droguri şi în 2012"a spus Jacobson.

Optimismul ISAF este în contrast evident cu Oficiul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), care în octombrie a dat publicităţii un raport potrivit căruia producţia de opiu în Afganistan a crescut cu 61 la sută în 2011 faţă de anul precedent, cînd recolta a fost lovită de o boală. UNODC estimează producţia din 2011 la 5.800 de tone, faţă de 3600 de tone în 2010, cu o uşoară creştere a ariei culturilor de mac cu aproximativ 13,100 hectare (324 mii hectare), în 2011.

După o uşoară scădere în 2010, Afganistanul va fi, din nou, responsabil pentru 90 la sută din producţia de opiu la nivel mondial, cu 78 la sută din total provenind din sudul ţării, potrivit UNODC. Potrivit directorului de ţară al UNODC, Jean-Luc Lemahieu, acest opiu va genera aproximativ 700 milioane dolari pentru talibani şi mai multe miliarde de dolari pentru sindicatele drogurilor.

În decembrie, Afganistanul şi cei şapte vecinii ai săi au lansat un program comun de luptă împotriva traficului de droguri.

Un comentariu:

  1. Un articol bine documentat.Chiar imi place.Vad ca se scrie ceva nou in publicatiiiiii Bravo MAISTRE

    RăspundețiȘtergere