marți, 24 ianuarie 2012

Washingtonul respinge concluziile armatei pakistaneze referitoare la eroarea NATO din noiembrie


WASHINGTON (MEDIAFAX) - Statele Unite au respins luni concluziile armatei pakistaneze cu privire la o eroare comisă de NATO la sfârşitul lui noiembrie în care au fost ucişi 24 de militari pakistanezi, apreciind că această anchetă nu ţine cont de faptul că au fost comise "erori" şi de partea pakistaneză, relatează AFP.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului John Kirby a anunţat într-o conferinţă de presă că armata pakistaneză a transmis oficial, la sfârşitul săptămânii, o copie a raportului întocmit de Islamabad asupra loviturii aeriene din 26 noiembrie vizând un post de frontieră pakistanez.
"Afirmaţia potrivit căreia este vorba despre un atac neprovocat din partea forţelor americane este pur şi simplu falsă", a declarat căpitanul John Kirby.
"Nu a fost un atac neprovocat. Au fost comise erori de ambele părţi", a adăugat el.
Insistând asupra criticilor sale la adresa Forţei NATO din Afganistan (ISAF), armata pakistaneză aprecia că învinovăţirea parţială a Pakistanului este "nejustificată şi inacceptabilă".
Căpitanul John Kirby a anunţat că Pentagonul susţine "sută la sută" concluziile raportului de anchetă publicat luna trecută de armata americană. Acest raport, admiţând o responsabilitate parţială pentru bombardarea a unuia sau a două - în funcţie de versiune - posturi de frontieră pakistaneze, afirmă că trupele NATO au deschis focul în "legitimă apărare", după ce au fost vizate de tiruri "de armament greu şi mortiere" de origine "neidentificată", în această zonă izolată de la frontiera dintre Pakistan şi Afganistan în care se află grupări talibane.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului şi-a exprimat regretul că Islamabadul a refuzat să participe la această anchetă a armatei americane. El a îndemnat Pakistanul să redeschidă căile de aprovizionare destinate trupelor NATO din Afganistan, închise în urma bombardamentului.
"Dorim să dăm pagina şi să construim o bună relaţie de cooperare cu armata pakistaneză", a mai declarat John Kirby.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu