joi, 19 ianuarie 2012

Afganistan: Autorităţile îi acuză pe talibani de creşterea de trei ori a incidenţei de poliomielită


Kabul, 19 ian /Agerpres/ - Incidenţa de poliomielită s-a triplat în ultimul an în Afganistan, potrivit Medicla Xpress, care citează surse din cadrul Ministerului afgan al Sănătăţii.

În 2011, în Afganistan au fost înregistrate 80 de cazuri de poliomielită, în condiţiile în care cu un an înainte doar 25 de afgani sufereau de această boală.

Cele mai multe cazuri de poliomielită se înregistrează în regiunile din sudul ţării, la graniţa cu Pakistanul, unde, inclusiv în provincia Farah, circa 62 de persoane au contractat virusul poliomielitic, care se transmite pe cale fecal-orală sau respiratorie şi invadează sistemul nervos central, putând determina paralizii flasce la nivelul membrelor uneori ireversibile.

Preşedintele afgan Hamid Karzai atribuie militanţilor talibani creşterea incidenţei de poliomielită. Potrivit acestuia, talibanii împiedică vaccinarea populaţiei în provinciile din sudul republicii.

În acest context, Karzai a cerut liderilor religioşi şi înţelepţilor tribali să-i convingă pe combatanţii talibani de necesitatea vaccinării, pentru ca aceştia să permită echipelor medicale să vaccineze cel puţin copiii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează ca endemică sub acest aspect situaţia în India, Afganistan, Pakistan şi Nigeria.Conform OMS, în total circa 604 persoane s-au infectat cu virusul poliomielitic în 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu