luni, 16 ianuarie 2012

A treia zi de proteste în România


Bucureşti, 16 ian /Agerpres/ - Protestele din centrul Bucureştiului s-au soldat duminică, în cea de-a treia zi a manifestaţiilor, cu noi ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene dar şi tunuri cu apă. Peste 30 de persoane şi patru jandarmi au necesitat îngrijiri medicale, în timp ce peste 20 de protestatari au fost duşi la secţiile de poliţie.
În jurul orei 23,30, forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene în zona bulevardului Elisabeta din Capitală pentru a dispersa grupurile de manifestanţi.
După miezul nopţii, traficul la Universitate a reintrat în normal, în zonă mai aflându-se câteva zeci de persoane, masate la fântâna de la Arhitectură. Efective de jandarmi se află încă în acea zonă, precum şi două maşini de pompieri şi o ambulanţă.
Cel puţin 25 de persoane au fost conduse la secţiile de poliţie, potrivit anunţului făcut de reprezentanţi ai jandarmeriei.
Un număr de 33 de persoane care au participat la manifestaţia din Piaţa Universităţii au avut nevoie de asistenţă medicală. Dintre acestea, 17 au ajuns în spitale, patru fiind jandarmi, cu traumatisme cranio-cerebrale, intoxicaţii cu gaze lacrimogene şi fracturi deschise, a declarat pentru AGERPRES, dr. Bogdan Opriţa, medicul şef al SMURD Bucureşti - Ilfov.
Spre deosebire de sâmbătă seara, când ciocnirile violente între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc la Universitate, duminică ele s-au mutat în zona Pieţei Unirii. Protestatarii, cei mai mulţi extrem de violenţi, purtând fesuri şi fulare pe faţă, pentru a nu putea fi recunoscuţi, au incendiat refugiile staţiilor de autobuz, pubele, comiţând acte de vandalism.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit, duminică, pentru 22 de victime, dintre care 14 au fost transportate la spital, în timp ce opt au refuzat, după cum a comunicat Daniel Vasile, oficial al ISU Bucureşti.
Au avut loc mai multe incendii în zona Universităţii, între Universitate şi magazinul Cocor, la intrarea în pasajul Unirii, în zona Mărăşeşti intersecţie cu Cantemir, în faţa Mitropoliei, ultimul incendiat fiind un chioşc de ziare de lângă magazinul Unirea.
Cele mai multe victime au fost intoxicate cu gaze lacrimogene.
Protestul de la Universitate a devenit violent, după ce oamenii au rupt gardurile şi au iesit în bulevard, unii aruncând cu pietre şi bucăţi din caldarâm în jandarmi. Traficul rutier a fost blocat. Incidentele au avut loc în faţa Teatrului Naţional.
Duminică seară, circa 500 de studenţi de la Uniunea Naţională a Studenţilor din România s-au deplasat din complexul studenţesc 'Regie' spre Piaţa Universităţii pentru a se alătura manifestanţilor, însă au stat în zonă doar o oră şi jumătate, în faţa Facultăţii de Chimie, unde au fost opriţi de forţele de ordine care nu i-au lăsat să participe la proteste.
'Am plecat când am văzut ce se întâmplă la Piaţa Unirii şi când am văzut că situaţia este una tensionată. Nu am vrut să fim consideraţi huligani. Am stat în faţa Facultăţii de Chimie aproximativ o oră şi jumătate şi apoi am plecat acasă. Am fost opriţi la Facultatea de Chimie de jandarmi, care nu ne-au lăsat să mergem în piaţă', a afirmat liderul UNSR.
Sâmbătă, trei jandarmi au ajuns în stare gravă la spital, mai multe zeci de manifestanţi au primit îngrijiri şi 50 de persoane au fost sancţionate contravenţional, cu avertismente sau amenzi, în general pentru tulburarea gravă a ordinii publice şi pentru participarea la adunări publice neautorizate. În total, în ţară în aproximativ 24 de localităţi din tot atâtea judeţe au avut loc manifestări, a anunţat duminică, în conferinţă de presă, colonelul Aurel Moise, şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română. Numărul participanţilor a fost mai mare, 3.000 - 4.000 de participanţi, potrivit forţelor de ordine, la nivel naţional. Din partea jandarmilor, aproximativ o mie de jandarmi, de asemenea, la nivel naţional, au acţionat pentru asigurarea desfăşurării într-un spirit de normalitate a acestor adunări publice.
Manifestaţii au avut loc duminică în mai multe oraşe, între care Reşiţa, Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Craiova, Piteşti, Ploieşti, Botoşani, Bistriţa, Focşani, Hunedoara, Deva, Sibiu, Oradea, Drobeta Turnu-Severin, sau Arad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu