luni, 16 ianuarie 2012

Al-Qaida preia controlul asupra unui oraş din Yemen


Sanaa, 16 ian /Agerpres/- Organizaţia teroristă al-Qaida a recurs duminică la o nouă demonstraţie de forţă în Yemen prin preluarea oraşului Rada situat la 150 de kilometri sud de capitala yemenită, unde a fost sechestrarea un funcţionar norvegian al ONU, transmite agenţia EFE.

Ocuparea oraşului s-a făcut fără violenţă, dar locuitorii se tem de confruntările ce ar putea urma atunci când armata va încerca să recucerească oraşul, la fel cum s-a întâmplat anul trecut când al-Qaida a mai ocupat un oraş care a fost ulterior eliberat după confruntări armate sângeroase.

Potrivit autorităţilor yemenite şi americane, al-Qaida dispune de baze de antrenament în sudul Yemenului, în ultimele luni având loc numeroase confruntări între această organizaţie teroristă şi armată.

În acelaşi timp, un grup armat alcătuit din combatanţi tribali a sechestrat în capitala Sanaa un funcţionar ONU de naţionalitate norvegiană, cerând autorităţilor locale eliberarea unui membru al acestui trib, arestat pentru apartenenţa la o grupare islamistă radicală, în schimbul funcţionarului internaţional.

Yemenul traversează de un an o gravă criză politică începută odată cu declanşarea demonstraţiilor împotriva preşedintelui Ali Abdallah Saleh, care au degenerat ulterior în confruntări armate între trupele guvernamentale fidele preşedintelui Saleh, pe de o parte, şi forţele generalului disident Ali Mohsen al-Ahmar, comandant al Diviziei I de blindate şi cele ale liderului tribal, şeicul Sadel al-Ahmar, pe de altă parte.

După îndelungi ezitări şi tergiversări, preşedintele Saleh a acceptat la sfârşitul anului trecut un plan de pace propus de statele din Consiliul de Cooperare al Golfului, care prevede în special demisia acestuia în schimbul imunităţii sale şi organizarea de alegeri prezidenţiale pe 21 februarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu