miercuri, 25 ianuarie 2012

Libertatea presei lasă de dorit chiar şi în marile democraţii (RSF)


Paris, 25 ian /Agerpres/ - Peste tot în lume, chiar şi în ţările democratice ca Statele Unite, Franţa sau Italia, activitatea jurnaliştilor s-a lovit de greutăţi în 2011, anul revoluţiilor arabe şi al protestelor, arată Reporters sans frontičres (RSF) într-un studiu preluat de AFP.
'Represiunea fost cuvântul de ordine în anul care a trecut. Niciodată libertatea de informare nu a fost atât de asociată cu democraţia, niciodată activitatea jurnaliştilor nu i-a incomodat atât pe duşmanii libertăţii', scrie asociaţia în cea de-a zecea ediţie a raportului său anual asupra libertăţii presei în 179 de ţări.
'Niciodată actele de cenzură şi atingerile la integritatea fizică a ziariştilor nu par să fi fost atât de numeroase', continuă RSF.
Numai câteva ţări sunt apreciate că oferă o 'bună' situaţie jurnaliştilor. Este vorba despre Norvegia, Finlanda, Germania, Suedia, Elveţia, Austria, Irlanda, Benelux, Capul Verde, Canada şi Namibia.
Finlanda ocupă constant primul loc în acest clasament de la lansarea lui în urmă cu circa zece ani.
Fapt notabil, pentru prima dată o ţară africană intră în top 10, în principal alcătuit din ţări europene. Este vorba despre Capul Verde, locul al 9-lea, în comparaţie cu 26 în 2010. Acest stat se remarcă printr-o 'adevărată toleranţă a autorităţilor faţă de ziarişti. Presa este diversificată şi se pot pune titluri în deplină liberate', explică Ambroise Pierre, responsabilul pentru Africa al RSF.
La capătul celălalt se găsesc Eritreea, Turkmenistanul şi Coreea de Nord, 'un trio infernal' unde nu există 'nicio libertate publică, ocupând fără surprize coada clasamentului', talonate îndeaproape de Siria, Iran şi China.
Revoluţiile arabe au avut efecte diferite asupra activităţii jurnaliştilor.
Situaţia tinde să se amelioreze în Tunisia, într-un an câştigând 30 de locuri (134). În sens contrar, Egiptul pierde 39 (166), pentru că ţara a cunoscut episoade 'de o rară violenţă la adresa ziariştilor'.
Ţările democratice nu sunt un exemplu de urmat.
'Marile democraţii pot obţine rezultate mai bune.Este vorba despre Franţa, Italia, Spania şi Statele Unite', a dezvăluit Jean-François Julliard, secretar general al RSF.
În SUA, 25 de jurnalişti au fost arestaţi şi molestaţi de poliţie, în timp ce acopereau mişcări de protest. Această ţară ocupă locul 47, după ce 2010 era pe poziţia 20.
Franţa se menţine pe locul 38. Jurnaliştii se tem pentru protecţia surselor şi atunci când anchetează în sferele puterii, notează RSF.
Marea Britanie (28) 'menţine o legislaţie suprarealistă care permite lumii întregi să vină să dea în judecată presa pe teritoriul său'. Ungaria (40 în 2011, 23 în 2010) a adoptat o lege ce impune controlul direct al majorităţii asupra mass-media.

Asociaţia Reporters sans Frontieres (RSF) a publicat miercuri un raport asupra libertăţii presei în 2011, informează AFP, care prezintă lista primelor şi ultimelor zece ţări din clasament. Pentru a realiza acest clasament în care sunt incluse 179 de ţări, RSF aplică un chestionar unui număr de 18 asociaţii de apărare a libertăţii de exprimare care activează pe cinci continente, reţelei sale de 150 de corespondenţi, unor jurnalişti, cercetători, jurişti şi activişti pentru drepturile omului.
Chestionarul întregistrează, de asemenea, ansamblul atingerilor directe aduse jurnaliştilor sau celor care postează pe Internet (asasinate, încarcerări, agresiuni, ameninţări) sau instituţiilor media (cenzură, confiscări, percheziţii presiuni).
Primele zece clasate în 2011
1. Finlanda şi Norvegia
3. Estonia şi Olanda
5. Austria
6. Islanda şi Luxemburg
8. Elveţia
9. Capul Verde
10. Canada
În 2010
1. Finlanda, Islanda, Norvegia, Olanda, Suedia, Elveţia
7. Austria
8. Noua Zeelandă
9. Irlanda şi Estonia
Ultimele zece clasate în 2011
170. Sudan
171. Yemen
172. Vietnam
173. Bahrain
174. China
175. Iran
176. Siria
177. Turkmenistan
178. Coreea de Nord
179. Eritreea
În 2010
169. Rwanda
170. Yemen
171. China
172. Sudan
173. Siria
174. Myanmar
175. Iran
176. Turkmenistan
177. Coreea de Nord
178. Eritreea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu