luni, 16 ianuarie 2012

Independenţa Scoţiei


Londra, 16 ian /Agerpres/- Premierul britanic, David Cameron, a acceptat să-l întâlnească pe primul ministru scoţian, Alex Salmond, pentru a discuta despre spinoasa problemă a referendumului asupra independenţei Scoţiei, a anunţat duminică Downing Street, transmite AFP.

Problema referendumului asupra independenţei Scoţiei a revenit în actualitate cu o săptămână în urmă, când premierul Cameron s-a declarat favorabil unui astfel de scrutin, reafirmându-şi însă opoziţia fermă faţă de secesiunea acestei regiuni unde partidul care susţine ideea independenţei, condus de Alex Salmond, dispune de majoritatea absolută în Parlamentul regional.

Deşi Londra şi Edimbourg au aceeaşi poziţie faţă de organizarea referendumului, opiniile lor diferă atunci când se abordează detaliile acestei consultări. Londra doreşte o organizare rapidă a scrutinului, în timp ce Edimbourg doreşte să aştepte până în anul 2014. De asemenea, guvernul britanic doreşte ca pe buletinele de vot să fie înscrisă o singură întrebare la care să se răspundă cu 'da' sau 'nu', în timp ce scoţienii au în vedere introducerea unei întrebări suplimentare referitoare la o autonomie sporită, în special în domeniul fiscal, pentru a evita ca un vot negativ să anuleze definitiv orice şansă de independenţă.

Potrivit sondajelor publicate duminică în presa britanică, independenţa Scoţiei este susţinută numai de o minoritate de scoţieni. Astfel, potrivit ziarului Daily Mail, 26% dintre scoţieni doresc independenţa regiunii, acest procent ridicându-se la 40% în sondajul publicat de Sunday Telegraph.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu