joi, 5 ianuarie 2012

Irak: Cel puţin 21 de morţi, într-o serie de atentate antişiite


Bagdad, 5 ian /Agerpres/ - Cel puţin 21 de morţi şi alte câteva zeci de răniţi, acesta este bilanţul provizoriu al unei serii de explozii produse joi dimineaţă în cartiere şiite din nordul Bagdadului, capitala Irakului, o ţară în plină criză politică, unde tensiunile dintre şiiţi şi suniţi au cunoscut o recrudescenţă în utilmul timp, transmite AFP.

Două atentate cu vehicule capcană s-au soldat cu cel puţin 12 morţi şi 22 de răniţi în cartierul Kadhimiyah, iar un altul, care a fost urmat de o explozie, s-a produs în apropiere de spitalul unde au fost transportaţi nouă morţi şi 35 de răniţi, în enclava Sadr City.

Aceste atacuri sunt cele mai grave din capitala irakiană după seria exploziilor care au făcut 60 de morţi la 22 decembrie, la patru zile după retragerea ultimilor militari americani de pe teritoriul Irakului.

La Kadhimiyah, cartier şiit în nordul Bagdadului, două maşini capcană au explodat în jurul orei locale 09:00 (06:00 GMT) în intersecţii apropiate, potrivit unor responsabili din ministerele Apărării şi de Interne. Deflagraţiile s-au soldat cu 12 morţi şi 22 de răniţi, potrivit unui oficial de la Apărare, în timp ce un reprezentant al Internelor a evocat un bilanţ de 15 morţi şi 31 de răniţi.

În Sadr City, un alt cartier şiit din nordul capitalei, o motocicletă capcană a explodat în jurul orei locale 07:00 (04h00GMT) în apropierea unui grup de muncitori cu ziua care se aflau în aşteptarea angajatorilor, făcând 7 morţi şi 20 de răniţi.

La scurt timp, două bombe plasate pe marginea unui drum au explodat în apropiere de principalul spital din cartier, unde au fost transportaţi mai mulţi răniţi din precedentele atacuri, soldându-se cu doi morţi şi încă 15 răniţi.

Un responsabil de la Apărare a confirmat bilanţul de nouă morţi şi 35 de răniţi în urma exploziilor din cartierul Sadr City.

Aceste atentate intervin în plină criză politică între suniţi şi şiiţi. SUA şi ONU au lansat mai multe apeluri la calm, pledând pentru dialog între diferitele grupuri politice, dar nici o întâlnire nu a avut loc până în prezent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu